Connect with us

INFO

Pertama Kali Beli Rumah? Baru Mula Mohon Pinjaman Loan? Ini 7 Tips Sebelum Buat Loan Rumah Perlu Anda Tahu

Avatar of hannani juhari

Published

on

tips sebelum buat loan rumah

Pertama Kali Beli Rumah? Baru Mula Mohon Pinjaman Loan? Ini 7 Tips Sebelum Buat Loan Rumah Perlu Anda Tahu

Rumah adalah keperluan untuk membina sebuah mahligai bahagia berkeluarga bagi setiap orang. Bahkan ada sesetengah orang berpendapat, dengan adanya rumah sendiri kita boleh mencipta sebuah kehidupan baru bersama orang yang tersayang. Artikel pada kali ini, kami ingin berkongsi kepada anda tentang tips sebelum buat loan rumah khusus kepada anda yang pertama kali mahu membeli rumah atau baru berjinak-jinak untuk membuat pinjaman dari bank.

Beli rumah bukan sesuatu yang mudah tetapi berbaloi

tips sebelum buat loan rumah

Membeli rumah bukanlah sesuatu urusan yang mudah terutamanya bagi anda yang pertama kali untuk melakukan transaksi pembeli rumah. Tambahan lagi, pendapatan isi rumah rakyat Malaysia yang masih sama tidak berubah seakan-akan tidak seimbang dengan harga pasaran hartanah di Malaysia yang sentiasa naik setiap tahun.

Kajian dari Jabatan Penilaian Harta dan Perkhidmatan Harta (JPPH) menunjukkan bahawa, purata harga rumah di Malaysia setakat 2019 adalah RM 426,155, dengan yang paling tinggi harga rumah di negeri Selangor pada harga RM 489,171.

Kenyataan ini mengambarkan agak mustahil ia mampu untuk dimiliki oleh kebanyakkan pembeli rumah pertama khususnya generasi muda yang baru sahaja masuk dalam alam pekerjaan dan menetap di bandar. Bahkan gaji mereka yang lepasan dari Ijazah Sarjana Muda pun baru sahaja dalam RM 2,500 hingga RM 3,000 sebulan.

Tanpa sokongan kewangan dari individu lain atau pinjaman, memang sukar impian memiliki rumah pertama menjadi realiti bagi mereka. Namun begitu, ada rumah sendiri satu kepuasan yang sangat berbaloi bagi semua orang tidak kira sama ada yang sudah berumah tangga atau masih bujang.

Bagaimana pinjaman perumahan berfungsi di Malaysia

Ramai yang tertanya-tanya bagaimana sesebuah pinjaman itu menjalankan fungsinya sebagai pemudah cara untuk membantu peminjam. Untuk pengetahuan anda, rumah yang melakukan transaksi pinjaman loan dari bank bukanlah hak mutlak anda sepenuhnya kerana geran rumah masih dibawah pemilikan bank sendiri.

Bank berkuasa memegang geran hak milik hartanah yang anda beli dan mereka boleh menyita harta anda pada bila-bila masa sahaja. Malah, pihak bank atau mana-mana pinjaman perumahan di Malaysia ini boleh menetapkan kadar faedah tetap atau berubah-ubah.

tips sebelum buat loan rumah

Ambil tahu tips sebelum buat loan rumah

Proses beli rumah jika dilakukan dengan cara yang betul ia tentu tidak terlalu rumit. Ini bagus juga untuk memastikan yang anda tidak melakukan kesilapan sepanjang membuat proses pinjaman nanti. Antara tips sebelum buat loan rumah adalah seperti:

1. Ikut kemampuan kewangan

Sebenarnya jumlah gaji yang macam mana untuk melayakkan kita beli rumah? Hari ini mudah sahaja untuk anda buat kira-kira. Boleh gunakan kalkulator di internet untuk menjawab soalan ini.

Hanya masukkan butiran seperti umur, status pekerjaan, jumlah pendapatan, komitmen yang ditanggung, dan keputusan akan diperoleh dengan sepantas yang boleh. Berkata pakar kewangan, apabila seseorang itu ingin membeli rumah, pinjaman perumahan atau ansuran bulanan anda haruslah tidak boleh melebihi satu pertiga (1/3) daripada gaji kasar.

Contohnya, jika gaji adalah RM 3,000 sebulan, sebaik-baiknya jumlah untuk membayar pinjaman rumah pertama untuk sebulan tidak boleh lebih daripada RM 900.

2. Cari dan pilih rumah yang sesuai

Memilih rumah yang sesuai bukan kerana cantik luar dan dalamnya sahaja bahkan anda perlu rajin membuat tinjauan yang sesuai dengan bajet. Pastikan pertimbangkan juga faktor seperti lokasi rumah, jumlah kaki persegi (kps), dan kemudahan lain yang terdapat berhampiran dengan kawasan rumah tersebut.

Boleh juga dapatkan nasihat dari ejen hartanah yang bertauliah untuk melakukan kira-kira tentang nilai pasaran semasa, latar belakang dan rekod pemaju untuk kawasan perumahan yang ingin didiami.

tips sebelum buat loan rumah

3. Lantik peguam hartanah

Peguam hartanah sangat bermanfaat untuk bantu anda dalam proses pembelian rumah apatah lagi anda yang baru pertama kali.

4. Siapkan dokumen jual beli

Dokumen-dokumen pembelian rumah yang perlu anda faham adalah seperti Letter of Offer to Purchase (Surat Tawaran Pembelian) dan Letter of Offer to Purchase (Kontrak Perjanjian Jual Beli, SPA).

Letter of Offer to Purchase (Surat Tawaran Pembelian) merupakan dokumen rasmi yang menyatakan hasrat anda untuk membeli rumah tersebut. Dalam dokumen ini mengandungi beberapa maklumat penting:

  • Maklumat pembeli dan penjual
  • Jumlah yuran tempahan dan baki bayaran pendahuluan yang perlu dijelaskan termasuk tempoh penjelasan bayaran
  • Tempoh untuk menandatangani Perjanjian Jual Beli atau Sales and Purchase Agreement (SPA)
  • Tempoh bayaran balik pinjaman

Letter of Offer to Purchase (kontrak Perjanjian Jual Beli, SPA) pula adalah dokumen jual beli yang menyatakan terma dan syarat pembelian. Ini sangat penting untuk anda berikan perhatian. Dalam dokumen tersebut mengandungi beberapa maklumat penting:

  • Maklumat berkaitan rumah yang dibeli termasuk alamat, keluasan tanah atau unit dan sebagainya
  • Jenis hak milik sama ada pegangan bebas (freehold) atau pajakan (leasehold)
  • Maklumat terperinci mengenai binaan rumah (bahan yang digunakan untuk pintu, tingkap, dinding atau lantai)
  • Jangkaan tarikh rumah dijangka siap

tips sebelum buat loan rumah

5. Tentukan jenis kategori pinjaman perumahan

Ada tiga jenis kategori pinjaman perumahan iaitu pinjaman perumahan konvensional, pinjaman perumahan fleksi, dan pembiayaan perumahan Islamik. Setiap jenis pinjaman ini berbeza-beza dari segi tempoh pinjaman, terma dan syarat, dan kadar faedahnya.

6. Tahu kadar dan jenis faedah pinjaman

Bagi jenis faedah pinjaman pula, ada dua yang perlu anda tahu iaitu sama ada ia kadar faedah tetap atau kadar faedah berubah-ubah.

Kadar faedah tetap ini peratusannya tetap dan tidak berubah sepanjang tempoh pinjaman. Sedangkan kadar faedah berubah-ubah, ianya mengalami perubahan bergantung pada kadar asas (BR) yang mempengaruhi Kadar Pinjaman Berkesan (BLR).

7. Inisiatif dalam pinjaman perumahan Islam

Jika anda ingin mencuba menggunakan pinjaman perumahan Islam. Ada dua jenis pinjaman Islamik yang boleh anda pilih iaitu Bai’ Bithaman Ajil (BBA) dan Musharakah Mutanaqisah (MM).

Ramai yang menggunakan jenis Bai’ Bithaman Ajil (BBA) kerana ia mempunyai ciri-ciri konsep Murabahah Islam (jual beli) yang memberi keuntungan bagi kedua-dua belah pihak.

Diharapkan artikel ini akan membuat anda faham serba sedikit tentang pinjaman perumahan di Malaysia. Pinjaman atau loan bukanlah kejam sebenarnya tetapi anda yang perlu bijak dalam memilih dan membuat keputusan. Hal ini kerana, apa-apa yang berlaku pun ianya jelas berakhir dengan persetujuan dan keputusan anda juga. Yang penting, jika berhutang jangan lupa bayar dengan segera.

Sumber: Azizul Azli Ahmad

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU