Connect with us

INFO

15 Khasiat Buah Durian Untuk Kesihatan & Pantang Larang Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Makan

Avatar of hannani juhari

Published

on

khasiat buah durian

15 Khasiat Buah Durian Untuk Kesihatan & Pantang Larang Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Makan

Musim durian tampaknya kembali lagi. Banyak peniaga mula menjual durian di tepi-tepi jalan dan mendapat sambutan yang seperti biasa sangat mengalakkan. Artikel pada kali ini, kita akan kongsikan apakah khasiat buah durian dan pantang larang yang perlu anda tahu sebelum memakannya.

khasiat buah durian

Penggunaan durian sebagai pencuci mulut dan perniagaan komersial

Durian atau lebih dikenali dengan nama gelarannya sebagai raja durian adalah buah yang cukup kuat aroma dan rasanya. Kerana permukaannya yang berduri dan kasar menjadikan buah durian ini agak mencabar untuk dikopek kulitnya jika tidak menggunakan parang atau pisau yang tajam.

Hari ini industri komersial telah menjadikan buah durian sebagai menu yang cukup bervariasi. Contohnya seperti kek durian, cup cake durian, aiskrim durian, ais durian, durian crepe, biskut durian, dan sebagainya.

Selain sesuai dijadikan lempok, jem, bubur, dan tempoyak, buah ini juga dieksport dan diproses menjadi serbuk dan sejuk beku.

Penerimaan dan sambutan yang cukup mengalakkan di tambah citarasa masyarakat Malaysia yang cukup gemar dengan makanan dari hidangan buah ini menjadikan ianya terkenal sehingga ke luar negara.

Jenis-jenis durian di Malaysia

Durian atau nama saintifiknya Durio zibethinus Murr, dikatakan mempunyai hampir 200 jenis yang telah didaftarkan di Malaysia. Buah ini yang lazimnya ditanam di kawasan utama seperti Perak, Kedah, Kelantan, dan Pahang mempunyai kelainan pada setiap jenisnya.

Contoh durian yang selalu kita jumpa adalah seperti Musang King, D 24, Traka, Udang Merah, Hor Lor, D 101, D 88, D 96, XO, Mas Selangor, Jiu Ji, Tawa, D2, dan pelbagai lagi.

khasiat buah durian

Komposisi nutrisi durian

Ini adalah kandungan nutrisi durian bagi setiap per 100 gram.

 • Tenaga (kcl) : 153 gram
 • Karbohidrat, g : 27.9 gram
 • Serat, g : 0.9 gram
 • Protein, g : 2.7 gram
 • Lemak, g : 3.4 gram
 • Kalsium, mg : 40 gram
 • Zat besi, mg : 1.9 gram
 • Natrium, mg : 40 gram
 • Kalium, mg : 70 gram
 • Fosforus, mg : 44 gram
 • Vitamin C, mg : 23.3 gram
 • Karotin, µg : 150 gram

Khasiat makan buah durian

Terdapat banyak manfaat makan buah durian yang perlu anda tahu. Antaranya seperti:

1. Mempunyai ciri-ciri anti-diabetik

Anti-diabetik di sini bermaksud pencegahan bagi penyakit diabetes menyerang manusia. Kajian yang dilakukan sebelum ini menunjukkan bahawa, durian mampu memberi fungsi mengurangkan kandungan gula dalam darah.

Hal ini kerana, kandungan serat pada buah tersebut akan melambatkan peningkatkan gula di dalam darah di samping mempunyai indeks glisemik yang rendah.

2. Melancarkan penghadaman

khasiat buah durian

Serat sangat sinonim membantu dalam proses penghadapan, pencernaan, dan perkumuhan. Kandungan dalam usus akan dibantu oleh serat untuk merangsang dengan lebih cepat proses peristalsis. Dengan cara itu, anda akan terhindar dari masalah sembelit lagi.

3. Rendahkan paras kolesterol

Bila sebut durian sahaja, orang cakap pasal kolesterol tinggi. Sedangkan, pengambilan durian dalam kuantiti yang betul boleh mengurangkan paras kolesterol dalam badan.

4. Menghindarkan diri dari anemia

Anemia adalah penyakit kekurangan sel darah merah. Di Malaysia, tidak terkecuali ramai orang yang menghidap penyakit ini dan salah satu puncanya disebabkan genetik. Disebabkan durian cukup kaya dengan kandungan zat besi, ia dapat membantu pesakit anemia untuk menghasilkan lebih banyak sel darah merah.

5. Banyak sumber vitamin C

Setiap 100 gram durian boleh membekalkan 23.3 gram vitamin C pada tubuh anda. Bahkan sumber vitamin semula jadi ini juga bagus dalam meningkatkan imun badan seseorang.

6. Menjadikan mood seseorang lebih gembira

khasiat buah durian

Durian mengandungi amino asid tryptophan. Ia adalah sejenis amino asid yang akan meningkatkan paras serotonin. Sebab itu kalau anda makan durian selalu sahaja tersenyum salah satu punca kerana hormon ini selain rasa durian yang sedap.

7. Membantu dalam kawalan tekanan darah

Kalium dalam durian berfungsi untuk menurunkan paras tekanan darah dalam saluran darah.

8. Menjadikan waktu tidur lebih berkualiti

Tidur lebih berkualiti dan lena ini juga dipengaruhi oleh tryptophan. Tryptophan akan meningkatkan paras melatonin untuk memberikan tidur anda lebih berkualiti dan sihat.

9. Bagus untuk tulang yang sihat

Cukup banyak nutrisi dalam durian untuk membantu anda mengawal dan mengekalkan tulang yang sihat khususnya kepada golongan tua.

10. Memberi tenaga

khasiat buah durian

Tenaga dikaitkan dengan karbohidrat. Dalam durian, ia cukup banyak dengan kandungan karbohidrat yang mampu membekalkan tenaga bosster dalam badan

Pantang larang makan buah durian

Buah durian yang mempunyai banyak manfaatnya dari segi kesihatan ini turut mempunyai pantang larangnya yang tersendiri. Ia dipengaruhi oleh nasihat turun-temurun orang dulu-dulu dan gaya masyarakat moden kita pada hari ini. Antara pantang larang yang biasa kita dengar adalah seperti:

 • Tidak boleh makan durian dengan minuman berkarbonat
 • Tidak boleh makan durian dengan susu
 • Tidak boleh makan durian dengan minuman berkaffein
 • Tidak boleh makan durian dengan ketam
 • Tidak boleh makan durian dengan daging
 • Tidak boleh makan durian dengan minuman beralkohol

Walau bagaimana pun, pantang larang ini hanyalah sekadar untuk memberi peringatan kepada anda khususnya kepada mereka yang mempunyai penyakit kronik seperti diabetes, buah pinggang, dan sebagainya. Mengabungkan makan durian dengan makanan-makanan tadi akan memudaratkan diri kita sekiranya diambil dalam kuantiti yang banyak bahkan bagi individu yang sihat juga. Hal ini untuk langkah berjaga-jaga.

Makanlah apa sahaja yang anda suka, tetapi haruslah perhatikan pada kuantiti, cara, dan khasiatnya dulu.

Sumber: Dr Suri Roowi

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU