Connect with us

Petua

Tips Mudah Nak Telekung Kelihatan Bersih dan Elak Kekuningan

Avatar of majalahilmu

Published

on

Tips Mudah Nak Telekung Kelihatan Bersih dan Elak Kekuningan

Tips Mudah Nak Telekung Kelihatan Bersih dan Elak Kekuningan

Sering sekali kelihatan warna kekuningan di telekung terutamanya telukung berwarna putih. Dah basuh banyak kali pun masih nampak kekuningan tu, patutlah ramai akan beli yang baru sahaja. Tapi jangan risau beberapa tips nak hilangkan kesan kekuningan di telekung, alami ibadah dengan telekung yang lebih selesa dan buatkan telekung putih kelihatan bersih dan kekal baru.

Tips pertama : 

Rendam telekung dengan air rebusan lemon

Telekung putih yang sudah kotor dan dukar dibersihkan dengan air dan sabun cuci biasa, boleh direndam dalam air rebusan lemon sebelum kamu mencucinya. Biarkan telekung putih direndam selama kira-kira satu jam, kemudian basuh seperti biasa menggunakan detergen.

pemutih pakai lemon

Tips kedua :

Cuci dengan baking soda

Arm Hammer Diapers

Baking soda boleh digunakan nutum membantu mencerahkan telekung putih yang kelihatan kusam. Caranya, campurkan 250 gram baking soda dengan empat liter air. Kemudian rendam telekung selama 5 minit. Jangan mengambil masa lebih dari 5 minit, kerana akan merosakkan fabrik telekung.

Tips ketiga :

Tambahkan cuka ketika cuci

m

Telekung putih kusam juga boleh dicerahkan kembali dengan bantuan cuka. Caranya, tuangkan 250 mililiter cuka ke dalam air rendaman yang telah dicampurkan dengan bahan pencuci. Rendam telekung selama 10 minit, kemudian bilas hingga bersih.

Tips ke empat.

Keringkan wajah sebelum pakai telekung

Petua ini digunakan untuk semua jenis telekung yang kamu pakai. Gunakan tisu atau tuala untuk memastikan kawasan muka benar-benar kering semasa kamu memakai mukena, sehingga sisa solek tidak akan melekat pada telekung.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Majalah Ilmu

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU