Connect with us

Kisah

Tiba-Tiba Jantung Terhenti Ketika Malam Jumaat Saat Azan Dilaungkan, Guru Terharu Lihat Jenazah Pelajar Tersenyum

Avatar of hannani juhari

Published

on

guru terharu lihat jenazah pelajar

Tiba-Tiba Jantung Terhenti Ketika Malam Jumaat Saat Azan Dilaungkan, Guru Terharu Lihat Jenazah Pelajar Tersenyum

Penat lelah seorang guru membuahkan hasil kepada kejayaan pelajarnya. Tanpa guru, sudah tentu dunia ini tidak akan dikelilingi oleh orang yang cerdik pandai kerana tiada ilmu yang dicurahkan untuk dipelajari. Menghayati sebuah kisah pengkongsian seorang guru terharu lihat jenazah pelajar yang diajarnya itu tersenyum membuatkan kita terfikir bertapa hebatnya mereka yang menjaga hubungan yang erat antara pelajar dan guru.

Guru terharu lihat jenazah pelajar ketika dikafankan

guru terharu lihat jenazah pelajar

Dari perkongsiaan seorang pengguna Facebook, Ustazah Ainon Mardziah Elias, menceritakan tentang khabar duka pemergiaan seorang pelajarnya pada usia yang sangat muda. Abdullah Annur, itulah pemilik nama yang masih tergiang-giang dalam fikiran seorang guru. Pelajar yang sangat baik sahsiah dan peribadinya.

Menurut hantaran di Facebook itu juga, Ustazah Ainon memuji Lah, nama panggilan kepada arwah yang sangat disayangi oleh semua orang termasuklah para guru, rakan-rakan, makcik pakcik cleaner, dan sebagainya kerana kesolehan semasa di sekolah asrama.

Hidupnya sejak muda banyak dicurahkan kepada aktiviti kebaikan, seperti kerja-kerja dakwah.

“Dari zaman sekolah hingga sekarang malah bertambah giat berdakwah bila sudah bergeler menantu kepada seorang murabbi. Tiak kenal erti penat, dakwahnya diutamakan. Menjadi Pengerusi satu NGO Islam menggerakkan lagi aktiviti dakwahnya. Usia Lah muda, tapi kebajikan yang dia laksanakan berpuluh ganda kebajikan yang ustazah buat walaupun sudah tu,” luah Ustazah Ainon.

guru terharu lihat jenazah pelajar

Arwah Abdullah Annur meninggal dunia pada malam Jumaat kerana mengalami pendarahan otak. Kuasa Allah SWT, tubuh yang semakin susut dan lemah itu seakan-akan tahu tentang keberkahan meninggal pada hari Jumaat walaupun bantuan alat pernafasan, ventilator sudah lama dibuka oleh doktor yang merawat.

Allah memberikan dia rezeki lalu menghentikan jantungnya betul-betul ketika azan Maghrib dilaungkan menandakan telah masuk hari Jumaat bagi umat Islam. Hanya 4 jam masa yang diperlukan untuk uruskan semua urusan pengebumiaannya. Allah SWT permudahkan semuanya.

Ustazah Ainon yang turut berada dalam pengebumian itu sempat melihat wajah arwah Lah, subhanallah itu sahaja yang mampu diucapkan oleh manusia sekerdilnya. Wajah yang tersenyum manis mampu untuk melembutkan semua hati, membuatkan semua redha dengan pemergiaan yang telah ditentukan oleh Ilahi.

Arwah tinggalkan seorang isteri dan 2 orang cahaya mata

guru terharu lihat jenazah pelajar

Pada usia 26 tahun, arwah Lah mempunyai seorang isteri solehah dan 2 orang anak yang masih kecil. Pemergiannya juga bermakna meninggalkan keluarga yang disayangi itu. Lumrah seorang isteri apabila suaminya meninggal dunia, pasti dia akan berada dalam satu fasa penuh duka yang tidak mudah untuk ditenangkan melainkan dengan kekuatannya sendiri.

Namun berbeza dengan isteri arwah, kuatnya wanita yang bergelar ibu ini apabila tiada setitis pun air matanya yang memgalir sepanjang suaminya diuji dengan sakit dan kemudian terpaksa berpisah jasad di dunia dengan insan yang bergelar suami.

Sebaliknya, isterinya lah yang menenangkan semua ahli keluarga, ibu bapa mertua, adik-beradik, dan Ustazah Ainon sendiri.

Kata Ustazah, “2 anak kecik kini sudah yatim. Tetapi kelak mereka pasti gembira bila tahu ayahnya kini dalam golongan para syuhada’ yang dijanjikan syurga.”

Putusnya hubungan di dunia antara guru dan pelajar

Guru mana yang tidak terkesan dengan pemergiaan anak murid kesayangannya. Hari ini sangat sukar mencari anak murid yang benar-benar menjaga hubungannya dengan guru walaupun sudah lama meninggalkan bangku sekolah. Menjaga hubungan dengan rakan-rakan lama itu luar biasa, tetapi menjaga hubungan dengan guru-guru lama itu sungguh menakjubkan. Tidak ramai yang masih ingat akan segala pesan, nasihat, dan amalkan ilmu yang dicurahkan guru kepadanya.

“Tiada lagi akan menerima kiriman mesej bertanya khabar atau video call berkongsi cerita tentang anak-anaknya. Juga panggilan ucapan hari lahir, hari guru, atau hari raya,” kata Ustazah Ainon.

Sehingga hari ini segala mesej perbualan dia bersama arwah masih disimpan elok dan menjadi pengubat rindu apabila rindu. Mungkin jasadnya sudah tiada di dunia lagi namun kebaikannya tetap segar dalam hati setiap orang yang pernah berkenalan dengannya termasuklah Ustazah Ainon yang dikasihi.

“Selamat Hari Guru Ustazah. Terima kasih sebab mendidik saya menjadi orang yang berguna.”

guru terharu lihat jenazah pelajar

“Saya tak mampu bagi apa-apa. Tapi saya boleh masukkan nama ustazah dalam setiap doa dan tahajud saya.”

guru terharu lihat jenazah pelajar

Memuliakan martabat seorang guru adalah sangat digalakkan dalam Islam. Bagaimana ulama dulu sangat menjaga pertuturan, dan perlakuan mereka kerana takut jika seorang guru berasa kurang senang atau berkecil hati, sebenarnya patut kita contohi.

Ibu bapa adalah insan yang melahirkan manusia tetapi jika tidak di didik maka mereka akan menjadi sesuatu yang membinasakan. Tetapi guru adalah insan yang mendidik dan memberikan kehidupan masa depan kepada seorang anak. Oleh yang demikian, amatlah wajar insan-insan seperti ini kita hargai, hormati, dan sayangi sepanjang masa.

Sumber: Facebook Ainon Mardziah Elias

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU