Connect with us

Keluarga

Syafiqa Hayra Anak Sulung Allahy4rham Mr Os Kini Bergelar Seorang D0ktor, “saya bern1at semua pah4la saya sepanj4ng berkhidmat sebagai d0ktor diber1kan kepada abah dan ibu”

Avatar of kidin

Published

on

DHDN

Syafiqa Hayra Anak Sulung Allahy4rham Mr Os Kini Bergelar Seorang D0ktor, “saya bern1at semua pah4la saya sepanj4ng berkhidmat sebagai d0ktor diber1kan kepada abah dan ibu”

Ti4da se0rang pun ibu bapa yang mahukan an4k-an4knya tidak berj4ya dalam h1dup. Ramai ibu bapa mahukan an4k mereka berj4ya dalam h1dup. Oleh itu, ibu bapa s4nggup mel4kukan apa sahaja yang terbaik sem4ta-mata mahu melihat an4knya berj4ya di dunia mahupun di akh1rat nanti.

Syafiqa Hayra yang merupakan anak k4ndung kepada pel4wak ini kini bergelar seb4gai seorang d0ktor. Sudah pasti kejay4an ini tidak datang berg0lek. Ianya adalah berk4t usaha dan jerih perih ins4n bernama ay4h iaitu Mr Os sendiri.

Semasa hay4tnya dia tidak pernah berputvsa asa dalam mencari rezeki buat an4k isterinya. Demi memberi pend1dikan yang sempur-na buat an4knya, beliau s4nggup mel4kukan apa sahaja pekerj4an term4suklah memandu tek-si.

Syafiqa, 26, berkata, kejay4an yang dikec4pi hari ini adalah menunaikan imp1an bapanya yang mahu dia menjadi se0rang d0ktor dan berb4kti kepada masy4rakat.

“Arw4h abah se0rang yang sangat ser!us dalam pelajaran dan agama. Tapi dia tak pernah mar4h mahupun jent1k sep4njang membes4rkan kami. Dia se0rang yang sangat lembut apabila menas1hati saya dan adik. Sejak kecil abah selalu cakap yang dia yak1n saya b0leh jadi d0ktor.

“Sep4njang h1dupnya dia tidak pernah mengeluh mencari rezeki untuk kami sekeluarga. Walaupun saya nampak d!a sangat pen4t dan sak1t,” katanya.

Allahyarh4m Mr Os men!ngg4l dunia pada 8 April 2016 di H0spital Selayang ak1bat k4nser p4ru-p4ru. Syafiqa merupakan anak sulung dar1pada dua adik beradik ini merupakan perkahwinan kedua Allahy4rham.

ee1

Allahy4rham turvt mempunyai lima lagi cah4ya m4ta dan dua cucu dengan perkahwinan pertama. Syafiqa mener1ma Ijazah Sarjana Muda Perub4tan dari Universiti Mansoura Mesir dengan keputusan cemerlang Januari lalu.

Biarpun bapanya tidak semp4t mel1hat kejay4an itu, Syafiqa berkata, dia bern1at segala pahala ketika berkhidmat sebagai d0ktor nanti diberikan kepada bapanya.

“Dia t1dak dapat melihat kejay4an saya dan saya juga tidak dapat memb4las jas4nya menjadikan saya se0rang manusia. Jadi saya bern1at semua pah4la saya sepanj4ng berkhidmat sebagai d0ktor ini diber1kan kepada abah dan ibu.

“Itu j4nji saya kepada d1ri sendiri kerana t4npa abah dan ibu saya bukan siapa-siapa,” jelasnya lagi.

ee3

Syafiqa berkata, pelb4gai dug4an d1lalui sep4njang enam tahun peng4jiannya di Mesir. Berbekalkan, kata semangat Allahy4rham bapanya, dia tidak pernah putvs ada dan teruskan peng4jian.

“Enam tahun masa yang agak panjang dan memang ada r1ntangannya tapi setiap hari ketika arw4h masih h1dup dia akan bertanya khabar dan hantar gambar bersama ibu. Pes4nan terakh1rnya minta saya habiskan peng4jian w4lau apa yang berlaku dan ketika itu dia sedang ten4t,” ujarnya.

Sesungguhnya segala usaha Allahy4rham sebelum ini sudah terb4las dengan kejay4an an4knya ini menjadi se0rang d0ktor. Walaupun secara hak1katnya, segala j4sa dan peng0rbanannya kepada an4k-anak dan isteri tidak terhitung nilainya. Sekurang-kurangnya kejayaan an4knya menjadi sebagai se0rang d0ktor ini sed1kit sebanyak dapat “memb4yar” usaha yang dilakukan oleh Mr Os sepanj4ng hay4tnya.

Sama-sama kita sedek4hkan Al Fatihah buat Allahy4rham Mr Os atau Mohd Yusof Abdul Hamid.

Sumber: ohinfokini / detikkiniviral

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU