Connect with us

SEMASA

Sudah dua minggu kes kematian pelakon Thailand, Tangmo Nida menjadi bualan hangat di media sosial. Siαpα Bvnuh Tαngmo? Sedih Umat Islαm Sibuk fikir Hαl Yg Tαk PerIu”; Tegurαn Ustaz Kazim Elyas

Avatar of kidin

Published

on

grvawrbh

Sudah dua minggu kes kematian pelakon Thailand, Tangmo Nida menjadi bualan hangat di media sosial. Siαpα Bvnuh Tαngmo? Sedih Umat Islαm Sibuk fikir Hαl Yg Tαk PerIu”; Tegurαn Ustaz Kazim Elyas

Baru-baru ini ustaz Kazim Elias menyampaikan ceramah di saIah sebuah masjid dengan menyentuh isu tak penting untuk difikirkan. Siapa Yang Bvnuh Tangmo Nida? Sedih Umat Islam Sibuk fikir Hal Yang Tak Perlu, Ust Kazim Elias.

Fikir tangmo meniggaI lagi lebih banyak berbandingg fikri ramadhan akan datang.

sepupu pun tidak, anak saudara pun tidak, sibuk hal 0rang..

Lihat ceramah dibawah:

Ini pula nasihat dari Pendakwah dan penceramah televisyen tanah air, Ustaz Elyas Ismail

Sudah dua minggu kes kematian pelakon Thailand, Tangmo Nida menjadi bualan h4ngat di media sosial. Biarpun terjadi di negara jiran, netizen Malaysia mengikuti rapat perkembangan

ke s ini sehinggakan majlis pengh0rmatan mendiang yang diadakan pada hariJumaat hingga Ahad.

Jangan keterlaluan

Pendakwah dan penceramah televisyen tanah air, Ustaz Elyas Ismail mendedahkan dia ada menerima mesej daripada individu yang bermimpi tentang Tangmo.

Pesan Elyas, mimpi itu hadir berkemungkinan berpunca daripada psikologi gara-gara mengikuti perkembangan aktres itu. Katanya, jangan terlaIu takvt dan bimbang kerana itu hanya mainan tidur.

Baru-baru ini ada orang berk0ngsi tentang dia mimpi Tangmo Nida iaitu artis terkenal di Thailand yang m4 ti dalam ke s yang sangat meny4yat hati dan mengejvtkan.

Bagi kita orang Islam, kalau mimpi macam itu, kita jangan keterlaIuan sangat nak takut, bimbang. Mungkin boleh jadi sebab kita banyak fikir, baca dan ikuti perkembangan ke s tersebut. Maka, itu boleh menyebabkan kita mimpi.

Tak boleh ucap RIP

Dalam pada itu, Elyas turut menekankan kepada individu beragama Islam supaya tidak mengucapkan ‘Rest in Peace’ kepada se0rang yang bukan Islam apabila berlaku kem4 tian.

Katanya lagi, ucapan tersebut se0lah kita mend0akan kepada mendiang.

Bagi saya, jika kematian melibatkan 0rang bukan Islam, seminat mana kita suka lakonan dan sayang dia, sama sekali kita tak boleh ucapkan RIP.

g4

RIP itu macam doa, kita orang Islam tak boleh. Sekadar bersimp4ti, berdvkacita atas apa yang berlaku, itu boleh. Moga kita dapat manfaat dan belajar sesuatu.

Terdahulu, Tangmo, 37, bersama lima orang lain menaiki bot laju di Sungai Chao Phraya dari Jambatan Krung Thon di Bangkok ke Jambatan Rama VII di Nonthaburi.

Dia terjatuh ke dalam sungai berhampiran jeti Pibul 1 di daerah Muang di wilayah Nonthaburi sekitar 10.40 malam pada 24 Februari lalu.

Sumber: TikTok @ustazelyasismail / bulletin50times

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU