Connect with us

SEMASA

Lelaki Warga Amerika Syarikat Yang Menjadi Manusia Pertama Penerima Jantung Babi Dilaporkan Mening’gal Dunia Selepas 2 Bulan Pembedahan Eksperimen

Published

on

fneshbd

Lelaki Warga Amerika Syarikat Yang Menjadi Manusia Pertama Penerima Jantung Babi Dilaporkan Mening’gal Dunia Selepas 2 Bulan Pembedahan Eksperimen

Lelaki warga emas dari Maryland, Amerika Syarikat yang menjadi manusia pertama yang hidup dengan jantung babi, dilaporkan meninggal dunia. Berita kem4tian David Bennett Sr, 57, disahkan oleh pihak hospital yang melakukan pembedahan transplan tersebut, Pusat Perubatan University of Maryland.

Lelaki warga Amerika Syarikat yang menerima jantung babi diubah suai secara genetik kerana menghidap penyakit jantung, meningg4l dunia pada Selasa. Memetik laporan Reuters, David Bennet, 57, menjalani pemindahan jantung tersebut kira-kira dua bulan lalu, iaitu pada 7 Januari. Dia meningg4l dunia di Pusat Perubatan University of Maryland (UMMC).

Menurut pihak hosppital, kesihatannya mulai merosot sejak beberapa hari lalu dan tanda-tanda jelas menunjukkan bahawa Bennet tidak akan pulih. Bagaimanapun, Bennett sempat berhubung dengan keluarganya pada detik-detik terakhir sebelum kem4tiannya.

Prosedur pemindahan jantung babi yang diubah suai secara genetik merupakan yang pertama seumpamanya di dunia. Pembedahan tersebut yang dijalankan oleh pasukan perubatan di Universiti Perubatan Maryland adalah yang pertama kali dilakukan menggunakan kaedah pemindahan jantung babi kepada manusia. Ia sekali gus merekodkan kejayaan pertama dalam bidang tersebut yang memungkinan pembedahan pemindahan organ kaedah baharu.

Sumber: ASTROAWANI

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

2024 Majalah Ilmu © Hak Cipta Terpelihara.