Connect with us

Pendidikan

SPM 2023: Tarikh & Jadual SPM Terkini (2023-2024)

Avatar of Admin NP

Published

on

SPM

SPM 2023: Tarikh & Jadual SPM Terkini (2023-2024)

Tarikh & Jadual SPM Terkini (2023-2024)  ~ Untuk makluman semua terutamanya pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia bagi tahun 2023, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bakal mengeluarkan kenyataan media rasmi berkaitan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2023 yang dikatakan bermula lebih awal, iaitu pada 5 Disember 2023. 

Tarikh SPM Diawalkan

Penjadualan tarikh Sijil Pelajaran Malaysia 2O23 ini adalah sejajar langkah KPM bagi mengembalikan sesi permulaan persekolahan kembali kepada asal iaitu pada Januari secara beransur-ansur. 

Perkara itu penting kerana tarikh peperiksaan paling sesuai adalah seperti sebelum pandemik iaitu pada November dan Disember yang merupakan tempoh cuti yang panjang, sekali gus memudahkan KPM menggunakan waktu dan ruang yang ada untuk menjalankan peperiksaan.

Oleh itu, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2023 akan bermula dengan Ujian Amali Sains pada 5 Disember 2023 diikuti Ujian Bertutur pada 8 Januari 2024. 

Bagi peperiksaan bertulis, ia berlangsung pada 30 Januari 2024 dengan kertas terakhir pada 7 Mac 2024. 

Perkara itu penting kerana tarikh peperiksaan paling sesuai adalah seperti sebelum pandemik iaitu pada November dan Disember yang merupakan tempoh cuti yang panjang, sekali gus memudahkan KPM menggunakan waktu dan ruang yang ada untuk menjalankan peperiksaan.

Sumber: Astro Awani

BACA JUGA: 7 Rahsia Pelajar Cemerlang Dalam Pelajaran Azali Azlan, 21A SPM

Jadual SPM Terkini (2023-2024) 

Berikut dikongsikan tarikh terkini Jadual Waktu Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia 2023 untuk makluman semua, khususnya calon-calon yang bakal menduduki peperiksaan ini.

Sila rujuk gambar di bawah atau,  muat turun jadual lengkap SPM 2023: http://lp.moe.gov.my/files/JWP/2023/JWP%20SPM%202023.pdf

 

SPM

Jadual Waktu Peperiksaan Bertulis SPM 2023 (30 Januari – 7 Mac 2024)

SPM

SPM

SPM

FB IMG 1692696964580

Jadual Waktu Peperiksaan SPM 2023 – Ujian Bertutur, Mendengar & Amali

NOTA: AKAN DIKEMASKINI KELAK

Arahan Am Kepada Calon SPM 2023

  • Calon wajib menduduki semua kertas peperiksaan bagi mata pelajaran yang didaftar.
  • Calon yang tidak menduduki mana-mana kertas peperiksaan bertulis atau melaksanakan Ujian Bertutur, Ujian Mendengar, Ujian Lisan, Ujian Amali Sains dan Kerja Kursus akan dianggap TIDAK HADIR bagi mata pelajaran berkenaan.
  • Calon yang tidak dapat menduduki atau tidak hadir sesuatu kertas peperiksaan dikehendaki mengemukakan dokumen sokongan seperti surat perakuan doktor atau surat kebenaran khas Pengarah Peperiksaan.
  • Dokumen sokongan ini hendaklah diserahkan kepada Ketua Pengawas Peperiksaan/Ketua Pentaksir Pusat Ujian/Ketua Pentaksir (Assessor) / Ketua Pengawas Amali sebelum tamat tempoh peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia.
  • Calon hendaklah menyemak butiran pada Pernyataan Pendaftaran Peperiksaan sebelum peperiksaan. Calon hendaklah memaklumkan kepada pihak JPN sekiranya terdapat kesilapan maklumat dan mengisi Borang Pembetulan Maklumat Calon. Calon dikenakan bayaran RM30.00. Pembayaran hendaklah dibuat kepada pihak JPN atas nama Akauntan Negara Malaysia menggunakan Kiriman Wang/Wang Pos.
  • Calon hendaklah mengemukakan Pernyataan Pendaftaran Peperiksaan kepada Ketua Pengawas Peperiksaan/Ketua Pentaksir Pusat Ujian/Ketua Pentaksir (Assessor)/Ketua Pengawas Amali di pusat peperiksaan selain dari pusat peperiksaan asal calon. Ketua Pengawas Peperiksaan/Ketua Pentaksir Pusat Ujian/Ketua Pentaksir (Assessor)/Ketua Pengawas Amali hendaklah menyemak maklumat calon dan maklumat mata pelajaran sebelum membenarkan calon menumpang di pusat peperiksaan seliaannya.
  • Calon hendaklah membaca Garis Panduan dan Arahan Peperiksaan yang dinyatakan dalam Jadual Waktu Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia dan menandatangani Borang Pengakuan Calon.

Kesimpulan

Semua calon diingatkan agar merujuk jadual waktu peperiksaan untuk mendapatkan maklumat mengenai tarikh, masa, kod dan kertas peperiksaan serta arahan yang perlu dipatuhi.

Semoga berjaya!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU