Connect with us

Kisah

Tiba-Tiba Penumpang Sesak Nafas Dalam Pesawat, Dr Yazeed Kongsi Pengalaman Yang Mencemaskan Telah Berlaku

Avatar of hannani juhari

Published

on

sesak nafas dalam pesawat

Tiba-Tiba Penumpang Sesak Nafas Dalam Pesawat, Dr Yazeed Kongsi Pengalaman Yang Mencemaskan Telah Berlaku

Pengalaman naik pesawat mungkin antara pengalaman yang memberikan kenangan manis kepada setiap orang. Lebih-lebih lagi mereka yang menggunakan pengangkutan pesawat untuk ke luar negara bagi tujuan bercuti atau sebagainya. Namun tidak semua apa yang dirancang boleh berlaku seperti yang diharapkan. Seorang doktor perubatan, Dr Yazeed Yahaya ada kisahnya yang tersendiri dalam menguruskan penumpang tiba-tiba sesak nafas dalam pesawat beberapa hari lepas.

“On call on board,” penumpang sesak nafas dalam pesawat

sesak nafas dalam pesawat

Istillah “on call” biasa dalam kalangan doktor sebagai panggilan tugas bekerjadi atas talian, kerja malam, atau sebagainya. Di ruangan akaun Facebook, Dr. Yazeed Yahaya menceritakan pengalaman cukup mencemaskannya apabila ketika dia pulang bersama keluarga dengan menaiki Turkish Airlines TK 060 dari Istanbul ke Kuala Lumpur pada 11 September 2022 jam 1.30 pagi lalu, ada penumpang sesak nafas dalam pesawat yang sama.

“Doctor, please we need your help. There is a lady with difficulty in breathing,” suara keras pramugari itu mengejutkan Dr Yazeed yang sedang terlena. Sepantas kilat, dia bergegas ke belakang pesawat yang hanya beberapa langkah dari tempat duduknya, jelas kelihatan Almarhumah Dr. Siti Hajar sedang sesak nafas.

sesak nafas dalam pesawat

Dalam masa yang sama juga, Dr. Shalini dan pasukannya yang turut berada di sini memberikan bantuan pantas dan kelengkapan yang dibekalkan dalam pesawat untuk menstabilkan semula pesakit. Dengan persetujuan pilot, pesawat terpaksa membuat pendaratan kecemasan di lapangan terbang berdekatan iaitu Karachi, Pakistan.

Dengan bantuan Allah SWT, Dr. Yazeed bersama yang lain berjaya menstabilkan keadaan Arwah Dr. Siti Hajar. Lalu dia dan ibunya dirujuk kepada pasukan kesihatan Pakistan semasa di lapangan terbang. Pesakit dibawa keluar dari belakang pesawat.

“Thank you for standing with us”

Sebelum sempat keluar, Almarhumah dan ibunya sempat mengucapkan kepada Dr. Yazeed, “Thank you for standing with us.”

sesak nafas dalam pesawat

Tidak akan terlambat walau sesaat bila mana Allah mahu mengambil nyawa hamba-hamba Nya. Dr. Siti Hajar disahkan meninggal dunia di Jabatan Kecemasan Hospital Karachi. Pada petang 15 September, arwah telah dibawa pulang ke Malaysia bagi urusan pengebumian.

Sekali lagi kehilangan di ruang udara Thailand

Siapa sangka keadaan yang kembali reda rupa-rupanya menjadi cemas kembali bila mana ketika berada di ruang udara Thailand, seorang penumpang sesak nafas dalam pesawat lagi. Almarhumah Puan Rosminah ketika itu sedang menunggu giliran untuk masuk ke dalam tandas yang berdekatan dengan tempat duduknya.

sesak nafas dalam pesawat

Sekelip mata, badannya memggeletar dan mahu rabah. Dr. Yazeed yang kebetulan ada berdekatan segera memautnya sebelum rebah ke lantai dan dibawa ke belakang pesawat dengan bantuan krew kabin.

“At first she responded but in the blink of an eye. She suddenly deteriorated. Asystole, no pulse. Resuscitation started as soon as possible. CPR given,” kata Dr. Yazeed.

Dalam kondisi yang gawat itu, dia terpaksa meminta rakannya, Dr. Shalini sekali lagi untuk bantu menstabilkan semula keadaan pesakit. Krew kabin membawa AED Defibrillator dan CPR dilanjutkan.

Atropine dan adrenaline serta merta diberikan. Bantuan Defibrillation selesai. Perjuangan untuk menyelamatkan pesakit ini diteruskan sehingga pesawat selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Namun Allah SWT lebih mengasihinya dan Almarhumah Puan Rosminah dijemput Illahi pada hari yang sama.

sesak nafas dalam pesawat

Kematian tidak datang lewat walau sesaat

Innalillahiwainnailaihirojiun. Sesungguhnya kita milik Tuhan, dan kepada Tuhan jualah kita kembali. Raut wajah kedua-dua insan yang dipanggil ini dalam keadaan sangat bersih. Semoga Almarhumah Dr. Siti Hajar dan Almarhumah Puan Rosminah ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman dan diterima segala amal kebaikannya semasa hidup di dunia.

Sesungguhnya setiap yang bernyawa pasti akan merasai halnya kematian. Kematian datang tanpa diduga, tanpa diberitahu, tanpa siapa yang tahu kecuali Yang Maha Pencipta. Dan apabila mati manusia itu, maka terputuslah segala hubungan jasad dan roh. Membawa mereka menuju ke negeri akhirat yang abadi. Menjadi garis permulaan untuk manusia melalui perjalanan yang sangat panjang mengharapkan keadilan dari Allah SWT.

Sumber: Yazeed Yahaya

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU