Connect with us

Kisah

Seorang anak perempuan bangsawan dari Itali memutuskan untuk mendedahkan keadaan kehidupan sebenar dalam istana dengan memberitahu ceritanya yang sebenar

Published

on

Seorang anak perempuan bangsawan dari Itali memutuskan untuk mendedahkan keadaan kehidupan sebenar dalam istana dengan memberitahu ceritanya yang sebenar

Macam bahagia sahaja tinggal dalam istana yang mewah dan dilayan sempurna kerana mereka itu digelar putera dan puteri, raja dan permaisuri. Semua orang pernah terfikir macam mana rasanya menjalani kehidupan golongan mewah atau mereka yang digelar aristokrat atau bangsawan yang tinggal dalam istana?

Baru-baru ini, seorang anak perempuan bangsawan dari Itali memutuskan untuk mendedahkan keadaan kehidupan sebenar dalam istana dengan memberitahu ceritanya yang sebenar. Untuk pengetahuan semua, ia tidaklah sehebat yang dibayang atau disangka.


@thecastlediary/TikTok
Ludovica Sannazzaro kini tinggal bersama keluarganya di istana warisan Castello Sannazzaro di wilayah Piedmont di barat laut Itali. Istana ini diturunkan oleh ibu saudara Ludovica, kepada bapa Ludovica yang memegang status sebagai Earl.


@thecastlediary/TikTok
Ludovica, ibu bapa, dan keluarganya berpindah ke Istana Sannazzaro pada tahun 2006. Istana ini telah diturunkan kepada 28 generasi. Ia meliputi kawasan seluas 10,000 meter persegi dan mempunyai taman seluas 24,000 meter persegi. Terdapat 45 taman besar dan kecil di pekarangan istana. Juga bilik tidur kecil dan 15 bilik tidur utama.

Selepas pandemik tercetus, Ludovica menghentikan pengajiannya di Amerika Syarikat dan kembali ke istana untuk tinggal bersama keluarganya di Itali.


@thecastlediary/TikTok
Pada masa yang sama, Ludovica turut berkongsi video dokumentari kehidupan harian dalam istana menerusi aplikasi TikTok.


@thecastlediary/TikTok
Ludovica mendedahkan melalui video itu yang semua orang fikir bahagia dan senangnya hati tinggal dalam istana besar, tetapi sebenarnya, dia dan keluarganya sering kepenatan untuk membersihkan kesemuanya yang berada di dalam istana ini.


@thecastlediary/TikTok
Ludovica mendedahkan setiap kali ketika dia ingin mendapatkan makanan atau buah-buahan dari dapur ke bilik tidur utamanya, dia berasa letih untuk melangkah keluar sebaik membuka pintu, kerana setiap kamar dalam istana, bersambung dengan beberapa jenis ruang, dan semuanya cukup jauh.


@thecastlediary/TikTok
“Sekiranya anda ingin mendapatkan sesuatu, ia seperti melakukan maraton,” jelas Ludovica.

Ludovica juga mengeluh jaringan WIFI yang selalu lemah atau tidak tersedia dalam istana dan dia terpaksa berjalan-jalan jauh dalam istana untuk mendapatkan isyarat internet.


@thecastlediary/TikTok
Ketika musim sejuk semua orang mula panik. Ibu bapa Ludovica terpaksa berbelanja besar untuk membaiki bahagian dan ruang dalam istana yang sudah terlalu lama berusia ratusan tahun. Juga peralatan dan perabot lama yang memakan kos baik pulih yang tinggi.

Sumber : English Epoch Times

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!