Connect with us

Kisah

MenjeIang 2 H4ri Sebelum JaIani Hukum4nn M4ti, Freddy Budiman Semp4t Khatam Al-quran 7 KaIi Sehari

Avatar of kidin

Published

on

idbvirwh

MenjeIang 2 H4ri Sebelum JaIani Hukum4nn M4ti, Freddy Budiman Semp4t Khatam Al-quran 7 KaIi Sehari

Kisah Freddy Budiman didapati Bers4lah Miliki D4dah, diakhir hayatnya beliau semp4t khatam Al-quran 7 kaIi sehari menjeIang 2 h4ri sebelum jaIani hukum4nn m4ti

Mungkin ada yang beranggapan bahawa jika seseorang sudah dimasukkan ke p3njara, ia merupakan satu ‘peng4khiran’ hidup. Pun begitu, p3njara dan hu kuman yang diberikan ke atas mereka sebenarnya membuka satu lembaran baharu ke arah yang lebih baik.

Sama juga bagi pes4lah yang dihukum m4ti, mereka sebenarnya diberikan peluang untuk bertaubat dan menginsafi diri. Jika ditelusuri, kisah-kisah ‘b4nduan akhir’ ini boleh menjadi pengajaran kepada sesiapa sahaja. Baru-baru ini, tular satu video di TikTok yang memaparkan kisah mengenai seorang b4nduan di Indonesia yang telah dihu kum m4ti kerana didapati bers4lah memiliki 1.4 juta d4dah jenis ecst4sy.

Dikenali sebagai Freddy Budiman, kesnya menjadi liputan yang meluas di Indonesia pada sekitar tahun 2013. Allahyarham telah dihu kum m4ti di Lembaga Pemasyarakatan Nukambangan, Cilacap, Jawa Tengah pada 29 Julai 2016.

5871 300x169 2

Apa yang menarik perhatian adalah mengenai kisahnya beberapa hari sebelum dihu kum m4ti. Menurut perkongsian seorang tenaga pengajar di penj4ra yang menempatkan Freddy iaitu Ustaz Fatih, Freddy dikatakan telah khatam Al-quran sebanyak tujuh kali dalam sehari dan menjelang dua hari sebelum dihu kum m4ti.

Bukan itu sahaja, dia juga meminta agar kain hitam yang akan menutup mukanya ketika hu kuman m4ti dibuka agar dia dapat ‘melihat d0sa-d0sanya’. Tidak cuma itu, melalui perkongsian anaknya, Fikri, pada bulan Mac yang lalu, mereka sekeluarga sempat makan dan solat Isyak jemaah bersama sebelum Freddy dihu kum m4ti.

“Sebelum solat Maghrib, petugas ada datang memberitahu bahawa waktu untuk kami berjumpa sudah habis tetapi papa meminta untuk dilanjutkan waktu sehingga ke solat Isyak. “Solat Isyak itu diimamkan oleh papa, habis solat dia berdoa. Aku memeluk papa dan menangis setelah selasai solat itu,” cerita Fikri mengenai saat-saat terakhir bersama bapanya lima tahun yang lalu. Kisahnya sentiasa menjadi bualan di Indonesia kerana Allahyarham menunjukkan tauladan dan memberikan pengajaran buat yang masih hidup di dunia ini.

Sumber: [Semongko602, Tribun News, Sahijab] via lakarmedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU