Connect with us

INFO

Kalau Semut Banyak Dalam Rumah , Boleh Guna 5 Cara Semula Jadi Ini. Tak Perlu Guna Racun

Avatar of farhan nizam

Published

on

5 Cara

Kalau Semut Banyak Dalam Rumah , Boleh Guna 5 Cara Semula Jadi Ini. Tak Perlu Guna Racun

Kehadiran semut di kediaman memang biasa, tapi bila ada banyak sangat ia mungkin menyebabkan masalah. Terutama di dapur, semua akan hurung makanan, masuk dalam lauk dan air atau kita dan anak digigit semut.

Takkanlah asyik nak guna racun penyembur kan. Tak elok juga apatah lagi kat dapur. Sebagai alternatif kita boleh gunakan kaedah semula jadi ini. Kebanyakkan bahan ini ada saja di rumah kita.

1. Sembur guna air cuka

Cuka mempunyai bau yang sangat kuat dan kandungannya berasid. Ini tidak digemari oleh semut. Apa yang perlu dilakukan larutkan cuka dengan air dan masukkan ke dalam botol penyembur kosong.
Kemudian semburkan kepada bahagian laluan dan tempat semut banyak memasuki rumah anda. Ulang semburan untuk beberapa kali. Dalam masa beberapa hari anda akan lihat semut banyak sudah hilang.

Semut Banyak

2. Letak serbuk kopi

Serbuk kopi juga mempunyai bau yang kuat dan boleh menghalau semut. Caranya ambil sedikit serbuk kopi dan taburkan di kawasan laluan masuk semut. Biarkan untuk beberapa hari. Dengan aroma kuat kopi itu, semut-semut menjauhi rumah.

Semut Banyak

3. Guna daun sirih atau daun pandan

Caranya cincangkan atau carikkan beberapa helai daun sirih atau pandan, taburkan di tempat semut berkerumun. Semut tidak akan datang lagi kerana daun ini yang wangi tak disukai semut.

4.Sembur air lada

Kalau nak buat cili kisar di rumah, simpan air rendaman lada kering. Letak dalam botol penyembur dan sembur pada laluan semut. Nak lagi mudah, selit saja cili kering di tempat yang bersemut contohnya tempat letak stok barang makanan.

Semut Banyak

5. Kulit limau atau oren

Aroma daripada kulit limau dan oren ini tidak digemari oleh semut. Begitu juga serangga lain. Letak saja hirisan kulit limau ini pada di tempat-tempat yang ada semut. Selain itu baunya juga menyegarkan rumah.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU