Connect with us

Kisah

Sehidup sem4ti, “Sempat Ajar Isteri Mengucap.” meningg4l dunia selang sejam setengah selepas isterinya menghembuskan nafas terakhir

Avatar of kidin

Published

on

fdhb

Sehidup sem4ti, “Sempat Ajar Isteri Mengucap.” meningg4l dunia selang sejam setengah selepas isterinya menghembuskan nafas terakhir

Idrus Makkawaru, 76, di Katangka, Gowa, Sulawesi Selatan seorang kiai Nahdlatul Ulam4 (NU) Bantaeng sempat mengajar isterinya mengvcap. Meninggal duni4 selang sejam setengah selepas isterinya menghembuskan nafas terakhir, malam Ahad lalu.

Pada mulanya, sang isteri, Sitti Saniah, 74, telah meningg4l duni4 jam pada jam 8 malam, manakala Kiai Idrus menghembuskan nafas ter4khir pada 9.30 pada malam yang sama.

Sempat Ajar Isteri Mengucap

1 54

Menurut Ketua Kementerian Agama Wilayah Bantaeng, Muhammad Yunus, ketika mengucapkan k4limah syahad4h kepada isterinya, Kiai Idrus tidak dapat menahan kesedihan dan menitiskan air mata.

Selepas itu, selang kira-kira sejam setengah, dia pula meningg4l dunia. Kiai Idrus mempunyai sejarah p3nyakit j4ntung dan ketika hayatnya, adalah tokoh agama disegani dengan keperibadian mulia.

Seorang yang rajin beribadah dan menjadikan membaca Al-Quran sebagai rutin harian.

Kisah Hampir Serupa

Subhanallah gambar pasangan sehidup sem4ti ini telah tular di media sosial oleh pengguna Facebook bernama Bidan WhanyRannu.

Manakala sebuah kisah yang hampir serupa juga berlaku di tanah seberang, di Makasar, Sulawesi, Indonesia di mana sepasang suami isteri yang sudah lanjut usia betul-betul sehidup dan sem4ti apabila mereka berdua pergi mengadap Ilahi pada waktu yang hampir sama iaitu selang beberapa jam saja.

Maimunnah Yunus lebih dahulu meningg4l duni4 pada Ahad 4 Ogos 2019, pukul 1.30 tengah hari sebelum disusuli suaminya, Batry Selkam pada pukul 1.40 pagi Isnin, 5 Ogos 2019.

Kongsi Bidan, pasangan berkenaan bernama H Batry Selkam dan isterinya Maimunnah Yunus. Kedua mereka meningg4l duni4 pada waktu yang hampir sama cuma berbeza 12 jam.

Pasangan ini warak. Suami bekas guru manakala isterinya pula merupakan seorang guru mengaji di sebuah sekolah rendah. Apa yang sangat menarik ialah orang yang menziarahnya ialah jenaz4h kedua-duanya kelihatan seperti sedang tidur, tenang dan tersenyum indah, Masya 4llah…

Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa mereka dan menempatkan mereka di kalangan orang beriman. Setiap yang hidup p4sti m4ti, beruntung bagi pasangan yang ditakdirkan untuk sehidup semati.

Sumber : Facebook

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU