Connect with us

AGAMA

Ramai Wanita Muslim Gagal Bab Haid, Bab haid ni perincianya sangat mendalam Jangan Main Agak-agak dengan Hukumnya, Ini penjelasanya.

Avatar of majalahilmu

Published

on

haid

Ramai Wanita Muslim Gagal Bab Haid, Bab haid ni perincianya sangat mendalam Jangan Main Agak-agak dengan Hukumnya, Ini penjelasanya.

Ramai sebenarnya Wanita yang failed bab haid, nifas dan istihadah… bab haid ni perincianya sangat mendalam. Jangan main agak-agak dengan hukum.

Ramai wanita tak tahu sehingga mereka rasakan mereka datang haid namun bila daarah berhenti kurang daripada 24 jam dia tidak menggantikan solat yang dia tinggalkan setelah mana daarah berhenti.

Kerana apabila daarah berhenti kurang daripada 24 jam maka ianya bukanlah daarah haid kerana sekurang-kurang bagi haid adalah 24 jam dan selewat2 bagi haid adalah 15 hari.

Maka wajib dia qado kan solat yang dia tinggalkan. Dan ramai juga tidak tahu apabila daarah haid berhenti pada waktu solat yang boleh di jamak kan sebagai contoh haid berhenti pada waktu asar maka wajib dia solat zohor dan asar.

Kalau perincian yang diatas itu kita dah tercengang, belum lagi bahas yang panjang maka kita berhajat kepada ilmu Ugama.

j

Wahai wanita di luar sana, kewajipan bagi kamu adalah mempelajari ilmu fardhu ain. Jangan sekadar bab aurat sahaja kamu menjaganya..

tapi bab haid kamu langsung tak peduli…

Ramai manusia sekarang tak mahu berlajar ilmu yang WAJIB di pelajari. Bila ada kelas fardhu ain mereka perlekehkan kononya mereka sudah tahu dan sudah berlajar di sekolah, sedangkan FARDHU AIN ITU ADALAH WAJIB.. terus terang saya katakan di sekolah dahulu fardhu ain yang kita berlajar syarahnya jauh daripada garis panduan Ulama.. silibus hancur yang mengajarnya pula tidak ambil ilmu secara talaqqi dengan sanad yang soheh.

Ini baru bab haid, kalau masuk bab yang lebih penting seperti Aqidah yakni beriman kepada Allaah dan Rasulnya serta hukum-hukum riddah, bab yang mana jika seseorang jahil tentanya maka matinya dalam kekufuran dan akan mengakibat dirinya kekalan dalam neraka selama-lamanya, masih lagi ramai yang tidak tahu tentangnya.

Kata Syeikh

” Orang yang tidak berlajar ilmu fardhu ain ini, boleh mengakibatkan dua natijah, yang pertama melakukan maksiat yang besar dan yang keduanya yang paling merbahaya adalah dia jatuh kedalam lembah kekufuran dan kekalan dia dalam neraka selama-lamanya”.

Ugama ini di telusuri dengan menuntut ilmu, bukan berfacebook atau google.. kena pelajari ilmu secara talaqqi dengan guru yang diketahuinya bersumberkan sanad yang soheh.

Semoga maa ti kita semua dalam golongan hamba yang bertaqwa dan semoga Allaah merahmati kita semua ameen…

Sumber gambar Saifullah Aisyah

Wallahuallam

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU