Connect with us

AGAMA

Perkongsian Daripada Ustaz Ebit Lew, “Jangan Terlepas 2 Waktu Paling Mustajab Berdoa Di Bulan Ramadhan, Allah Pasti Makbulkan”

Avatar of kidin

Published

on

ERHBF

Perkongsian Daripada Ustaz Ebit Lew, “Jangan Terlepas 2 Waktu Paling Mustajab Berdoa Di Bulan Ramadhan, Allah Pasti Makbulkan”

Ramadhan merupakan bulan penuh berkat, hikmah dan keampunan, kerana pelbagai amal perbuatan dapat menjadi pahala yang berkali ganda. Justeru, tidak hairanlah ramai yang bersungguh-sungguh melakukan ibadat pada bulan yang mulia ini.

Ustaz Ebit Lew ada berkongsi di lamannya tentang kelebihan bulan Ramadhan terutama mengenai doa yang dimakbulkan.

Mari kita ikuti perkongsian daripada Ustaz Ebit Lew.

Saya bisik pada bidadari saya… Selamat menyambut Ramadhan sayang. Terima kaseh tau sebab sentiasa doakan abang. Syukur tak sabar esok malam dah tarawih.

Tibalah saat Allah nak beri kita hadiah tak berhenti-henti. Baiknya Allah..maha baik.. Dah terasa sejuk dan tenang Ramadhan. Ya Allah terima kaseh. Bidadari saya sebak..dia kata terima kaseh abang sayang dan bimbing saya selama ini…dia cium tangan..sebak rasa.. kita cuma orang biasa dan bukan sesiapa tapi dia pilih kita lagi..untuk bersama dalam bulan Ramadhan. Kenal dan sebut namaNya..

P3luk cium anak-anak. Selamat menyambut bulan yang dinantikan anak-anak ayah..anak mencelah ayah. Bestnya kalau kita lapar kerana Allah. Sebab Allah sangat baikkan ayah? Dia bagi semua. Bestnya kita dapat belajar sayang pada orang miskin dan anak yatim.

Teringat Nabi saw lapar dan susah demi agama sampai pada kita..bestnya dapat buka puasa ramai-ramai..

Ya Allah….Malam Ramadhan saat pintu langit dibuka. Doa dimakbulkan oleh Allah. Pintu syurga dibuka. Pintu nera ka ditutup. Syaitan diikat. Kita semua ingin diampunkan oleh Allah. Rezeki orang beriman bertambah.terimaKaseh Allah

Doa kita makbul…Doa itu ajaib..

Dua waktu jangan terlepas berdoa.

Kejut isteri dan anak-anak bersahur. Kerana sahur itu berkat. Selepas itu ajak semuanya solat tahajud 2 rakaat. Doa panjang-panjang.

Doa dari hati dengan rendah diri dan faham apa yang di doakan. Solat Subuh berjemaah di masjid dan pastikan jaga solat Fardhu sepanjang hari.

Baca Al-Quran sama-sama.

Setiap ayat kita baca mak ayah kita akan naik tingkat demi tingkat dalam syurga. Tempat terakhir mak ayah kita ialah tempat terakhir bacaan Al-Quran kita.

Hadiahkanlah syurga paling tinggi buat mak ayah. Dalam syurga, Mak ayah kita diberi mahkota yang bercahaya dan pakaian yang lebih mahal dari dunia.

Bila ditanya kenapa kami diberi pakaian ini. Diberitahu ini kerana bacaan Al-Quran anak kamu.

“Ya Allah, baru 20 tahun” Ustaz Ebit Lew Kongsi Remaja Hidup Di Bawah Jambatan

Bawalah isteri dan anak-anak sama-sama baca Al-Quran. 1 hari 1 juz. Baca Al-Quran sebelum Subuh. Jikalau orang tahu nilai baca al-Quran sebelum Subuh. Rasanya..Kesannya..Allahuakbar. Keduanya jangan lupa banyak berdoa terutama sebelum berbuka. Sebelum masuk waktu Maghrib. Doalah panjang-panjang. Mintalah apapun. Allah pasti kabulkan.

Teringat semasa di sebuah masjid berbuka puasa.

Ribuan orang berbuka puasa. Kami beberapa dulang orang Malaysia. Biasanya sebelum berbuka lebih kurang 15 minit kami berdoa bersama-sama sehingga berbuka puasa.

Doa ketika siang dan malam buka puasa makbul. Alhamdulillah masih amalkan sehingga hari ini. Saya berdoa tapi sambil senyum-senyum sebab nampak makanan banyak. Budak-budak lagi.

Tiba-tiba saya nampak jemaah dan pelajar Indonesia mereka cuma ada sedikit makanan dan kurma cuma 2 dulang. Mereka semuanya menangis semasa berdoa. sambil tersedu-sedu.

Malamnya saya tanya pada mereka kenapa menangis. Jawab mereka syukur dengan nikmat Allah dan teringatkan Nabi saw dan keluarga Nabi saw lapar demi kerana Allah dan sehingga jadi sebab kita semua dapat Islam. Kami menangis bersama-sama.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU