Connect with us

INFO

Penjara Mewah Untuk VIP & Layanan Istimewa, Cerminan Pengaruh Individu Kenamaan Dalam Masyarakat?

Avatar of hannani juhari

Published

on

penjara mewah untuk vip

Penjara Mewah Untuk VIP & Layanan Istimewa, Cerminan Pengaruh Individu Kenamaan Dalam Masyarakat?

Siapa yang pernah menonton filem Sepanyol bertajuk The Platform yang dibawah pengarahan Galder Gaztelu-Urrutia pastinya tidak asing lagi dengan perbezaan layanan dalam penjara bagi orang awam dan orang kenamaan. Namun sejauh mana penjara mewah untuk VIP ini benar-benar wujud di dunia nyata? Ikuti perkongsian ini sehingga ke penghujungnya.

Penjara mewah untuk VIP, banduan biasa dalam tirai besi?

Penjara adalah jel atau tempat kurungan dari pelbagai kemudahan dan kebebasan untuk sesetengah individu. Pastinya tempat seperti ini sangat mengerikan dan tiada seorang pun yang mahu untuk masuk atau menginap di dalamnya. Kebiasaan setiap banduan yang ditahan akan ditempatkan dalam sel yang berlainan mengikut akta jenayah yang dilakukan. Namun, heboh baru-baru ini wujudnya penjara untuk VIP yang dikhususkan bagi sesetengah orang kenamaan atau individu berpengaruh di negara.

Penjara Kajang yang terletak dia Bukit Wira berhampiran Saujana Impian, Kajang telah dibina pada tahun 1975 lagi. Menerusi perkongsian dari akaun Tik Tok Thenazfamily, ada memuat naik video berdurasi 6 minit 4 saat berkenaan dengan latar belakang Penjara Kajang.

@thenazfamily

Agak2 bossku dapat layanan macam mana dalam peniara? #fyp #foryoupage #najib #najibrazak #rosmah #zahidhamidi

♬ original sound – Naz Official ✅ – Naz Official ✅

Gambar penjara mewah untuk VIP ini mula gamat diperkatakan kerana ia tidak menampakkan apa-apa ciri sebuah sel tahanan biasa pada lazimnya yang ada dalam penjara. Penjara VIP mempunyai vibes yang sangat mewah seperti sebuah bilik tidur biasa di rumah.

penjara mewah untuk vip

Perbezaan kedua-dua gambar ini pastinya membuatkan kita terkejut kerana ia sangat jauh berbeza dari segi keselesaan, kecukupan, kemewahan, dan sebagainya. Dakwaan penjara VIP ini lengkap dengan internet, buku, penghawa dingin, televisyen, bilik air peribadi, almari, katil empuk, dan tilam berkualiti tinggi. Bahkan makanan yang dihidangakan juga agak mahal berbanding banduan biasa.

penjara mewah untuk vip

Kenyataan rasmi Jabatan Penjara Malaysia di Facebook

Dalam tidak sedar, video yang nampak biasa itu telah mendapat 2 juta tontonan dan 1948 komen setakat ini.

Walaupun isu ini hangat diperkatakan tetapi kenyataan khas dari Jabatan Penjara Malaysia memaklumkan bahawa ianya semua adalah informasi palsu. Gambar penjara yang tular itu adalah salah sebuah bilik Penjara Champ-Dollon, di Switzerland.

penjara mewah untuk vip

[Foto] 11 penjara di seluruh dunia yang mewah bak hotal 5 bintang!

Mungkin Malaysia tidak mempunyai penjara mewah untuk VIP, tetapi tahukah anda penjara seperti itu sangat banyak terbina di seluruh dunia termasuk di negara jiran kita, Indonesia.

1. Penjara Al Capone, Philadelphia

penjara1

Penjara di Philadelphia ini antara yang sangat unik kerana memaparkan konsepnya yang tersendiri bermula dari hiasan bilik yang mewah sehinggalah di ruangan sekitarnya. Seolah-olah berada dalam tahanan bilik bawah tanah yang cukup selesa dan sempurna.

2. Penjara Halden, Norwegia

26halden8 cropped

Penjara Halden layaknya dikategorikan sebagai apartment mewah yang turut dilengkapi studio muzik dan trek jogging yang menarik. Bahkan tetamu yang datang untuk melawat banduan juga dibolehkan menginap semalaman atau tidur bersama. Memang macam rumahlah katakan.

3. Penjara Bastoy, Norwegia

037853400 1654156996 107763955 cell976

Jika penjara biasa, banduan hanya terkurung di dalam sel tahanan. Berbeza pula dengan Penjara Bastoy apabila banduan dibenarkan untuk keluar dan menikmati pemandangan indah dari pergunungan dan sungai.

4. Penjara Otago Corrections Facility, New Zealand

penjara mewah untuk vip

Buat para kaki gym, Penjara Otago Corrections Facility pasti membuatkan anda terkejut kerana tiada bayaran mahal dikenakan untuk menikmati fasiliti tersebut. Buat salah kemudian masuk penjara, itulah syarat untuk mendapatkan kemudahan ini.

5. Penjara Aranjuez, Sepanyol

penjara mewah untuk vip

Terkenal dengan jolokan penjara mesra keluarga, di Sepanyol Penjara Aranjuez mengetengahkan konsep ala tadika. Ada taman permainan juga nursery untuk anak-anak banduan.

6. Penjara Leoben Austria

penjara mewah untuk vip

Buat jenayah ringan seperti mencuri atau sebagainya, anda akan ditempatkan dalam Penjara Leoben. Menariknya, setiap banduan akan diberikan sebuah bilik peribadi yang lengkap tandas, dapur kecil, dan televisyen.

7. HMP Addiewell, Scotland

penjara mewah untuk vip

Layanan terbaik, sel tahanan yang selesa, dan latihan percuma diberikan untuk banduan selepas keluar dari penjara nanti apa lagi yang tidak cukup berada di HMP Addiewell.

8. Penjara Champ-Dollon, Switzerland

penjara mewah untuk vip

Jika anda rasa duduk di asrama sudah nampak mewah, sememangnya anda belum nampak lagi keadaan di Penjara Champ-Dollon. Bilik penjara ini boleh memuatkan 3 orang penghuni dengan lengkap segala kemudahan di dalamnya termasuk tandas.

9. JVA Fuhlsbuettel, Jerman

penjara mewah untuk vip

Duduk dalam penjara memang sukar untuk mendapatkan pencahayaan yang cukup sehingga menimbulkan masalah kesihatan yang kronik dalam jangka masa yang lama. Namun JVA Fuhlsbuettel memberikan keselesaan untuk banduan seperti berada dalam rumah sendiri.

10. Pondok Bambu, Indonesia

penjara mewah untuk vip

Pondok Bambu menempatkan pesalah wanita sahaja. Dikatakan ruangannya cukup selesa dengan sofa yang empuk dan bilik untuk bersantai.

Kesimpulannya, layanan VIP dalam penjara memang wujud dalam dunia realiti ini walaupun bukan di Malaysia seperti yang diwar-warkan. Mengapa ia wujud dan untuk apa, masing-masing mempunyai pemahaman yang tersendiri. Apa pendapat anda?

Sumber: Thenazfamily

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU