Connect with us

Kisah

Pekerja perkhidmatan teksi motosikal (Gojek) ditipu sebanyak RM 184 selepas tiba di lokasi sejauh 230 KM selepas pelanggannya melarikan diri

Avatar of kidin

Published

on

ofuijbnf

Pekerja perkhidmatan teksi motosikal (Gojek) ditipu sebanyak RM 184 selepas tiba di lokasi sejauh 230 KM selepas pelanggannya melarikan diri

Mulyono, 56, Seorang pekerja perkhidmatan teksi motosikal (Gojek) dari Banyumas Jawa Tengah kecewa dan sedih kerana didakwa ditipu sebanyak 700,000 rupiah (RM184) oleh pelanggan dari Terminal Purwokerto yang memintanya menghantar ke Solo selepas pelanggannya melarikan diri sebaik tiba di lokasi yang dituju.

Mulyono pada awalnya menolak permintaan itu kerana perjalanan ke lokasi itu dari Purwokerto sangat jauh iaitu 230 kilometer. Tetapi, pelanggan itu menjanjikan bayaran lumayan iaitu 700,000 rupiah yang membuatkan dia bersetuju.

“Kami bertolak dari terminal jam 2 petang dan tiba di Solo kira-kira jam 7 malam. Perjalanan mengambil masa 5 jam. Sebaik tiba, pelanggan meminta saya menghantarnya di sebuah masjid di daerah Bajarsari.

“Tanpa rasa curiga saya mengikut permintaannya. Dia masuk ke dalam masjid dan selang beberapa minit kemudian seorang lelaki bertanya saya, “buat apa di sini?”

“Saya hanya jawab tunggu pelanggan dan lelaki itu menjawab tiada sesiapa di dalam masjid. Saat itu baru saya sedar, saya ditipu,” katanya.

Jelas Mulyano, pelanggan itu hanya ‘menghadiahkan’ sepasang selipar buruk yang ditinggalkan di masjid.

Kisah Mulyono yang tular di laman sosial mendapat perhatian rakan-rakan Gojek. Mereka kemudian membantunya dengan mengumpul wang supaya Mulyono dapat pulang ke semula Purwokerto.

Sumber; Tribun News,

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU