Connect with us

Kisah

Meningg4l dunia ketika menunaikan ibadah Umrah, dikebumikan di Perkuburan Al-Baqi, kuburnya terletak selari dengan makan Nabi Muhammad SAW serta dikelilingi ‘Ashabul Jannah

Published

on

sdbvsdz

Meningg4l dunia ketika menunaikan ibadah Umrah, dikebumikan di Perkuburan Al-Baqi, kuburnya terletak selari dengan makan Nabi Muhammad SAW serta dikelilingi ‘Ashabul Jannah

Kisah mengenai jemaah yang men1nggal dunia ketika mengerjakan ibadah haji atau umrah di Tanah Suci merupakan antara hamba Allah yang terpilih untuk disemadikan di sana.

Bagi Aisya Amir Hamzah, dia redha dan percaya ada hikmah disebalik pemergian bapanya yang meninggalkan dunia ketika menunaikan ibadah Umrah bersama keluarga baru-baru ini.

r6 263x300 1

Menerusi sebuah posting di laman sosial Twitter miliknya, gadis berusia 20 tahun itu meluahkan perasaan sayang terhadap arw4h bapanya yang tidak akan pudar sampai bila-bila.

Bersama abah & umi…

r7 168x300 1
“Allah ambil abah di tempat yang semua orang berebut untuk men1nggal di sana.. Madinah Al-Munawwarah..

“Ditanam di Perkuburan Al-Baqi’.. Selamat tinggal abah.. Jumpa adik di syurga,” tulisnya. Tambah Aisya, kubur arw4h bapanya juga terletak selari dengan makan Nabi Muhammad SAW serta dikelilingi ‘Ashabul Jannah iaitu penghuni syurga. Allahu! Sungguh beruntung abahnya.

Selari dengan makam Nabi Muhammad!

r8 173x300 1

Sungguh mulia abah di mataMu…

r9 163x300 1

Posting berkenaan diulang kicau sebanyak lebih 20,000 kali serta mendapat 25,000 tanda suka dimana rata-rata kagum apabila jasad arw4h bapanya ditanam di tempat yang mulia. Terpilih & sangat bertuah!

r10 189x300 1

r11 181x300 1

r12

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang tinggal di madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat. Ini bersesuaian dengan hadis, Sesiapa yg boleh m4ti di Madinah hendaklah mati di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg m4ti di Madinah.

Hr Tirmizi sahih. Engkau beruntung kerana Men1nggal di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugur d0sa-d0sa. Firman Allah swt :

Dan kalaulah Apabila mereka menz4limi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah,

dan Rasulullah juga memohon ampun kepada mereka, tentulah mereka menemui Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa Allahumma Innaka ‘Afuwwun, Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

Sumber: memorikini

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

2024 Majalah Ilmu © Hak Cipta Terpelihara.