Connect with us

Kisah

Maariya, Kanak-Kanak berusia 7 tahun dari Luton England berjaya menghafal 30 Juz al-Quran dan dinobatkan sebagai hafidz termuda pertama di England

Avatar of kidin

Published

on

uqygfqn

Maariya, Kanak-Kanak berusia 7 tahun dari Luton England berjaya menghafal 30 Juz al-Quran dan dinobatkan sebagai hafidz termuda pertama di England

Maariya, seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun dari Luton England dilaporkan berjaya menghafal 30 Juz al-Quran. Atas pencapaian luar biasa ini, Maariya dinobatkan sebagai hafidz termuda pertama di England.

Sejak berusia lima tahun, Maariya telah menghafal Surat Yasin dan merupakan satu cabaran untuk mengumpulkan dana untuk rakyat Syria. Tidak lama selepas itu, Maariya berjaya menghabiskan hafalan Juz al-Quran terakhir di madrasah tempat dia bersekolah.

Ibu kelahiran Maariya melihat anak perempuannya sebagai pelajar yang cepat belajar dan berharap dapat menjadi seorang hafidzah. Oleh kerana tidak ada sekolah tahfidz di England, ibunya memutuskan untuk mengajar Maariya seorang diri.

Ibunya memberitahu IlmFeed pada hari Jumaat bahawa pencapaian prestasi ini tidak mudah dan memerlukan banyak kesabaran.

Mereka bersetuju dengan jadual yang ketat, di mana Maariya akan belajar selama lima jam sehari. Maariya mula belajar menghafal sebelum pergi ke sekolah, selepas sekolah dan selepas makan malam.

Sebagai motivasi, ibunya mengatakan Maariya dapat memilih hadiah apa pun yang dia mahukan setiap kali dia menyelesaikan sebahagian hafalan Al-Quran. Maariya sering meminta hadiah sederhana seperti mainan, buku bergambar atau makan di restoran.

Kerja keras mereka terbayar apabila hanya dalam dua tahun, pada usia tujuh tahun, Maariya selesai menghafal seluruh Al-Quran. Upacara hifdh juga diadakan untuk meraikan pencapaian Maariya.

Sumber : islampos

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU