Connect with us

Kisah

lelaki Menemui Sejenis Mutiara Oren Yang Paling Sukar Ditemui Di Dunia, Dianggarkan Bernilai RM1,397,860 Juta

Avatar of kidin

Published

on

sdgbfb

lelaki Menemui Sejenis Mutiara Oren Yang Paling Sukar Ditemui Di Dunia, Dianggarkan Bernilai RM1,397,860 Juta

Seorang lelaki tidak menyangka apabila menemui sejenis mutiara yang Paling jarang ditemui Di Dunia, Mutiara berwarna oren memiliki berat 7.68 gram. Dianggarkan bernilai kira-kira 250,000 Pound Sterling atau bersamaan RM1,397,860 Juta ringgit.

Semuanya bermula apabila Hatachai Niyomdecha, berjalan bersama keluarganya di pantai sebelum terlihat satu pelampung hanyut berhampiran pantai wilayah Si Thammarat.

Lelaki berusia 37 tahun itu membawanya ke rumah dan mahu mengetahui isi dalamnya selepas mendapati tiga cengkerang tersangkut padanya.

Hatachai dan adiknya membawa cengkerang itu kepada bapa mereka, Bangmad, 60, yang kemudian membersihkannya sebelum menemui mutiara berkenaan.Lelaki Menemui Mutiara Oren Bernilai Lebih RM1.3Juta, Paling Sukar Ditemui Di Dunia

aaaa 7

Mutiara itu sebenarnya dikenali oren Melo antara yang jarang dijumpai. Mutiara Melo merupakan spesies mutiara yang tidak boleh dibiakkan seperti mutiara-mutiara lain. Ia dipercayai hanya boleh dihasilkan secara semulajadi oleh sejenis siput laut bernama Melo Melo dari spesies Volutidae. Oleh itu, ia amat jarang ditemui, membuatkan harganya menjadi sangat mahal.

Ia biasa ditemui dalam cengkerang siput dikenali Melo Melo namun mereka menemuinya dalam cengkerang tiram.Lelaki Menemui Mutiara Oren Bernilai Lebih RM1.3Juta, Paling Sukar Ditemui Di Dunia

aa 9

Hatachai dan isterinya merancang menjual mutiara itu dengan nilai tinggi dan mengesahkan sudah ada senarai pembeli yang berminat.

“Saya mahu menjual mutiara itu dengan harga paling tinggi. Wang itu tidak akan mengubah hidup saya, tetapi nasib saya.Lelaki Menemui Mutiara Oren Bernilai Lebih RM1.3Juta, Paling Sukar Ditemui Di Dunia

aaa 9

“Seluruh keluarga saya akan mempunyai kehidupan lebih baik,” katanya.

Sumber; Daily Star

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU