Connect with us

AGAMA

Kisah Malaikat Jibril Yang Membawa Api Ner4ka Turun ke Bumi, Api N3raka Adalah 69 Kali Lebih Panas Dibandingkan Api Dunia

Avatar of kidin

Published

on

EUIGFIEUG

Kisah Malaikat Jibril Yang Membawa Api Ner4ka Turun ke Bumi, Api N3raka Adalah 69 Kali Lebih Panas Dibandingkan Api Dunia

Berdasarkan riwayat hadis, panas api disana mencapai 70 kali dari panasnya api di dunia. Tentu wapnya saja akan mampu membakar tubuh-tubuh manusia yang berdosa di dalamnya. Tahu kah anda jika ternyata api di n3raka pernah di bawa Malaikat Jibril ke dunia.

Pada awalnya Malaikat meminta api n3raka sebesar buah kurma saja. Namun penjaga n3raka menolaknya, mengingat jumlah tersebut mampu melelehkan tujuh langit dan seluruh bumi kerana panasnya. Akhirnya api yang dibawa ke bumi hanya sebesar biji zarah saja. Bagaimana kelanjutannya? Berikut kisahnya.

Dari Abu Hurairah ra. menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang ertinya” Api yang biasa kalian nyalakan merupakan sebahagian dari tujuh puluh bahagian panasnya n3raka jahanam” “Ya Rasulullah, demi Allah sungguh api dunia ini benar-benar cukup panas,” ungkap para sahabat.

Nabi Muhammad SAW melanjutkan “Tetapi sungguh api n3raka jahannam enam puluh sembilan kali lebih panas dibandingkan api dunia, yang masing-masing bahagian sama panasnya dengan api di dunia” (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Tirmidzi)

Begitulah dasyat panasnya. Dalam sebuah cerita dikisahkan sewaktu Nabi Adam AS sampai di dunia kesukaran dalam menjalani kehidupannya. Untuk memperoleh makanan, terlebih dahulu harus bekerja keras.

Namun ketika sudah mendapatkan bahan makanan, bahan-bahan tersebut tidak boleh langsung dimakan seperti di syurga. Harus diolah lagi baru kemudian boleh dinikmati. Caranya adalah memasaknya dengan api.

Nabi Adam akhirnya memohon kepada Allah SWT agar diberi api. Maka Allah SWT mengutus Malaikat Jibril agar meminta sedikit api n3raka kepada malaikat Malik penjaga n3raka, untuk keperluan nabi Adam AS tersebut.

“Wahai Jibril, berapa banyak engkau menginginkan api?” Tanya malaikat Malik.

“Aku minta api n3raka sebesar buah kurma?” Jawab malaikat Jibril.

“Jika aku memberikan api n3raka seukuran buah kurma, maka tujuh langit dan seluruh bumi akan hancur meleleh kerana panasnya!” Malaikat Malik menjelaskan.

“Kalau begitu berikan saja kepadaku separuh buah kurma saja!” Minta malaikat Jibril.

Kemudian malaikat Malik menjawab, “Jika aku berikan api sebesar separuh kurma. Maka langit tidak akan menurunkan air hujan setitis pun dan air di bumi akan mengering sehingga tidak ada satu pun tanaman yang hidup kerana panasnya.”.

Sang Malaikat kemudian bertanya kepada Allah SWT berkaitan jumlah yang betul api yang boleh di bawa ke bumi.

Dan Allah pun berfirman: “Ambillah api dari n3raka sebesar zarah!”

Malaikat Malik kemudian mengambil api n3raka sebesar zarah (ukuran terkecil dari atom), lalu diserahkan pada malaikat Jibril. Malaikat Jibril merasakan api yang sebesar zarah masih terlalu panas untuk nabi Adam AS.

Lalu api n3raka sebesar zarah itu terpaksa didinginkan dengan mencelupkannya ke dalam sungai di syurga sebanyak 70 buah sungai, setiap satu sungai 70 kali celupan. Setelah selesai dan dirasa tidak terlalu panas, maka malaikat Jibril membawan api n3raka ke bumi.

Ternyata gunung pun tidak sanggup menahan panas dari api yang hanya sebiji zarah tersebut. Sebelum diserahkan kepada nabi Adam as, api n3raka itu diletakkan di atas gunung yang tinggi.

Tetapi ketika api itu diletakkan, gunung tersebut hancur lebur sebab tidak mampu menahan panasnya api n3raka yang sebesar zarah itu.

Tanah, batu-batu, besi dan semua yang ada di sekitar gunung, di dalam tanah dan di atas daratan menjadi bara api yang sangat panas dan mengeluarkan asap tebal.

Bahkan api n3raka itu tembus hingga perut bumi dan menyebabkan munculnya bara api yang sangat besar di dalam perut bumi. Dahsyatnya, bara api yang ditinggalkan adalah berwarna hitam pekat bukan berwarna merah menyala.

Api yang kita gunakan hari ini adalah sisa-sisa api dari bara api yang membakar tanah, batu, dan besi dan dari bara api di perut bumi yang kadar panasnya jauh berkurang beratus juta kali dari panasnya api n3raka.

Sumber: Islamidia

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU