Connect with us

AGAMA

Inilah 10 Surah Lazim Yang Besar Manfaatnya Jika Diamalkan Setiap Hari

Avatar of majalahilmu

Published

on

Jika Diamalkan Setiap Hari 10 Surah Ini Insyallah akan mendapat Manfaat yang besar.

Inilah 10 Surah Lazim Yang Besar Manfaatnya Jika Diamalkan Setiap Hari

Kebaikan Jika Amalkan Setiap Hari 10 Surah Dalam Al-Quran. Setiap surah memiliki maksud dan kan dungannya masing-masing. Semua surah di dalam Al-Qur’an memiliki keutamaan dan manfaatnya.

Namun, ada 10 surah yang bagus untuk dijadikan amalan sehari-hari. Untuk itu, simaklah ulasan dari 10 surah berikut ini.

10 Surah Dalam Al-Qur’an yang Bagus Diamalkan Sehari-hari

Meskipun semua surah di dalam Al-Qur’an memiliki keutamaan masing-masing, tapi ada 10 surah yang mempunyai kelebihan daripada surah lainnya.

Hal ini sesuai dengan hadits Nabi yang memerintahkan umat manusia untuk membacanya setiap hari atau pada waktu tertentu.

Inilah 10 surah dalam Al-Qur’an yang bagus diamalkan :

1. Surah Al-Fatihah

Surah ini dikenal sebagai surah pembuk dan boleh kita baca sebelum tidur dan setelah itu surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali, Al-Falaq dan An-Nas. Amalan ini dapat membuat hati tentram dan terhindar dari godaan setan.

Dianjurkan juga membacanya Al-Fatihah sebanyak 17 kali dai dalam solat, dan 44 kali untuk mengobati sa kit gigi, perut, sa kit mata, dan lain sebagainya atas izin Allah Ta’ala.

2. Surah Dhuha

10 2
Surah ini terkenal untuk dibacakan saat mendirikan solat dhuha. Apabila kita membaca surah ini sekali di malam Jumaat maka Allah akan menyelamatkan kita dari hura-hura di padang Mahsyar kelak. Inilah surah yang bagus dibaca setiap hari.

3. Surah Yasin

Sebuah hadits menjelaskan jika kita membaca surah ini maka Allah akan memberikan pahala yang sama dengan sepuluh kali membaca Al-Qur’an semuanya.

Riwayat lain menuliskan bahawa jika kita membaca surah Yasin pada malam hari dengan niat mengharap redha dari Allah, maka Dia akan mengampuni dosa-dosa kita dan terselamatkan dari kehausan di hari akhir kelak.

3 2 145

4. Surah Al-Waqi’ah

Beberapa hadits Rasulullah menyatakan jika kita membaca surah ini di setiap malam maka InsyaAllah kita tidak akan merasakan kemiskinan dan justru memperoleh kesenangan.

Sedangkan, jika mereka membacanya sebanyak 14 maka insyaAllah karunia rezeki akan datang lebih banyak. Kita juga boleh mengamalkan ayat 35-38 sebanyak 7 kali dan ditiupkan pada air putih dengan membaca surah Al-Fatihah dan Ayatul Qursi sebelumnya. Manfaatnya adalah dapat menjaga kecantikan diri dan kesenangan rumah tangga.

3 2 146

5. Surah Al-Mulk

Banyak manfaat yang boleh didapatkan dengan mengamalkan surah ini, yakni mendapatkan syafaat, selamat dari alam ku bur, dan terha pus dosa-dosa kita. Inilah salah satu surat Al-Qur’an untuk menenangkan hati.

6. Surah Al-Khautsar

Barang siapa yang membaca ayat ini sebanyak 1000 kali, InsyaAllah hajat kita akan terkabulkan, termasuk kenaikan pangkat dan rezeki. Sedangkan, jika kita membacanya setelah solat isyak hingga akan tidur maka InsyaAllah boleh melihat Rasulullah di dalam tidur.

7. Surah Al-Kafirun

Manfaat dengan membaca surah ini adalah mendapatkan pahala seperti membaca seperempat Al-Qur’an, terjauh dari godaan setan, terlepas dari syirik dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan.

8. Surah Al-Ikhlas

Rasulullah pernah bersabda, jika sebelum tidur kita membaca surah ini sebanyak 3 kali maka pahalanya setara dengan khatam Al-Qur’an. Inilah surah untuk menenangkan hati dan pikiran.

9. Surah An-Nas

Mengamalkan surah ini dapat melindungi diri kita dari godaan setan dan boleh menjadi penerang hati.

10. Surah Al-Falaq

Dalam sebuah riwayat menjelaskan bahwa setiap malam sebelum tidur Rasulullah membaca surah ini dengan surah Al-Ikhlas dan An-Nas kemudian meniupkannya ke kedua telapak tangan dan dioleskan ke kepala dan seluruh tu buh agar terhindar dari penya kit kerana syaitan ataupun manusia.

Demikian 10 surah dalam Al-Qur’an yang bagus diamalkan sehari-hari dalam hidup kita sebagai umat muslim. sekian terima kasih.

sumber : myinfomaya

Semoga kita semua beroleh keberkatan. Jangan lupa kongsikan kepada kaum muslimin yang lain.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU