Connect with us

INFO

Jika anda mempunyai wang yang terkoyak atau ros4k, sebenarnya boleh ditukar di mana-mana cawangan bank yang berdekatan tetapi nilai pertukarannya bergantung pada keadaan wang kertas tersebut

Avatar of kidin

Published

on

isdbnscf

Jika anda mempunyai wang yang terkoyak atau ros4k, sebenarnya boleh ditukar di mana-mana cawangan bank yang berdekatan tetapi nilai pertukarannya bergantung pada keadaan wang kertas tersebut

Kita dapati wang kertas ringgit Malaysia tersebut sudah terkoyak menyebabkan si penjual tidak menerima wang kertas itu kerana dianggap sudah tidak bernilai lagi. Perlukah tukar duit yang telah rosak atau terkoyak? Mesti korang pernah alami situasi di mana bila nak bayar barang di kaunter.

Jadi apa perlu kita lakukan? tukar duit rosak itu? atau buang sebab masih ada nilaikah?

Mungkin pada pandangan kita, ianya sudah tidak ada nilainya lagi jika ianya rosak, perlu anda ambil tahu, jangan dibuang wang kertas itu kerana ianya masih bernilai sekiranya ditukar di Bank Negara Malaysia (BNM).

Dalam perkongsian di laman Facebook BNM, wang kertas yang rosak ini sebenarnya boleh ditukar di mana-mana cawangan bank yang berdekatan tetapi nilai pertukarannya bergantung pada keadaan wang kertas tersebut. Bagaimana hendak tukar duit rosak itu, jom baca perincian dibawah.

Garis panduan pertukaran nilai
Diberi ganti nilai pada hari yang sama
Bagi kes wang kertas rosak yang jelas nilainya, anda akan diberikan ganti nilai pada hari yang sama. Pertama, jika kesan koyakan lebih pada 2/3 daripada saiz asal wang kertas.

Namun, sekiranya wang tersebut kurang 1/2 daripada saiz asal, ianya sudah tidak bernilai lagi.

Selain itu, tidak mempunyai contengan pada potret Seri Paduka Banginda Yang di-Pertuan Agong atau tulisan yang memaparkan slogan politik. Seterusnya, tidak rosak oleh contengan ketara seperti tulisan perkataan, angka dan lain-lain.

Diberi ganti nilai pada tarikh yang lain
Bagi kes wang kertas rosak yang kurang jelas nilainya, bank akan merujuk BNM dan anda akan diberikan ganti nilai pada tarikh yang lain.

1.Mempunyai kesan dakwat
2.Terbakar
3.Dimakan anai-anai

bb1

bb2

bb3

Untuk anda yang ingin ketahui dengan lebih lanjut boleh layari laman web; bnm.gov.my/proper-handling-of-banknotes

Sumber: BNM

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU