Connect with us

INFO

Wang kertas sudah berubah wajah beberapa kali namun wajah beliau masih dikekaIkan sebagai simbolik duit ringgit MaIaysia, “Siapakah beliau?”

Avatar of kidin

Published

on

rfh

Wang kertas sudah berubah wajah beberapa kali namun wajah beliau masih dikekaIkan sebagai simbolik duit ringgit MaIaysia, “Siapakah beliau?”

Sejak zaman nenek moyang lagi gambar beliau ada didalam duit kertas kita. Tak kira not nilai kecil dari rm1 hingga rm100, wajah beliau lah yang terpapar diatas wang kertas negara kita.

Wang kertas yang sudah berubah wajah beberapa kali namun wajah beliau masih dikekaIkan sebagai simbolik duit ringgit MaIaysia.

Untuk pengetahuan kita semua, inilah gambar asal sebelum dicetak di atas not wang kertas Ringgit MaIaysia (RM).

IMG 20220430 185902
Sehingga kini gambar Yang Di-Pertuan Agong MaIaysia yang pertama ini masih digunakan pada wang kertas Ringgit MaIaysia (RM).

Siapakah gerangan empunya wajah yang terdapat pada matawang negara kita ini? Dahulu ada yang kata dia raja pertama MaIaysia dan ada juga yang kata dia perdana menteri pertama MaIaysia. Mana satu yang betul?

Jom baca perkongsian di bawah ini!

Nama beliau ialah Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad (24 Ogos 1895 – 1 April 1960) adalah Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan.

Merupakan Yang di-Pertuan Agong Pertama Persekutuan Tanah MeIayu. Baginda memerintah dari 31 Ogos 1957 sehingga kemangkatannya pada 1 April 1960…

Cuba tgk duit korang sama tak? Boleh tahan lama juga Tuanku urus tadbir negara kita ya.  Apa Pendapat Anda?

Sumber : Perpustakaan Desa Kampung Jerek

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU