Connect with us

SEMASA

Jemaah Turki Tetap Khusyuk Tunai Solat Jumaat Walaupun Dalam Keadaan Hujan Lebat.

Avatar of kidin

Published

on

yutduzet

Jemaah Turki Tetap Khusyuk Tunai Solat Jumaat Walaupun Dalam Keadaan Hujan Lebat.

Rumah ibadat seperti msjid telah ditutup sementara daripada dikunjungi oleh orang ramai untuk beribadah disebabkan pend3mik C0vid-19 yang meIanda dunia. Namun, susulan daripada penurunan k3s jangk!tan yang berIaku sejak beberapa minggu kebelakangan ini, banyak kelonggaran telah diberikan hampir di seluruh dunia.

Solat dalam hujan

Di Ankara Turki, Solat Jumaat telah mulai dibenarkan dan ibadah tersebut diIakukan di kawasan dataran dengan masing-masing mengikut SOP yang ditetapkan.

Gambar-gambar semasa solat Jumaat tempoh hari telah tular apabila jemaah langsung tidak berganjak walaupun ketika itu hujan turun dengan lebatnya.

cc2 4

cc3 4

cc5 1

Masing-masing dilihat khusyuk menikmati ibadah tersebut yang sudah lama tidak dilakukan berikutan perintah kawalan yang dikuatkuasa oleh kerajaan Turki berhubung pend3mik C0vid-19.

Gambar-gambar yang tuIar itu turut dimuat naik CNN Turk dan dikongsikan berulang kali di laman sosiaI sehingga ke hari ini.

Nikmat yang dikurniakan ketika ini sangat besar terutamanya selepas berlakunya pendemik C0vid-19 yang pastinya hampir melumpuhkan ekonomi seluruh dunia.

Sumber: CNN Turk, Twitter

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU