Connect with us

SEMASA

Fenomena Luar biasa, Salji Turun Di Gurun Sahara

Avatar of kidin

Published

on

hsbdfio

Fenomena Luar biasa, Salji Turun Di Gurun Sahara

Jangan terkejut, baru-baru ini salji turun di Gurun Sahara, khabarnya dunia menghampiri kiamat, alasannya Salji turun di Arab Saudi.

Ini memang normal, yakni suatu fenomena semulajadi yang bersifat “sekali sekala”. Turunnya salji di zon panas seperti Gurun Sahara tidak bercanggahan dengan fitrah alami. Dari segi saintifik, proses kejadian salji mengambil kira dua perkara: 1) suhu sejuk dan 2) udara lembap.

1625794376 9753bb04 156
Keputihan di permukaan perang.

Suhu sejuk saja tidak cukup. Udara lembap saja pun tidak cukup. Kena ada kedua-dua perkara ini yang berlaku secara serentak. Kalau tidak, salji takkan turun.

Tetapi macam mana Gurun Sahara boleh lembap dan sejuk? Padahal keadaan di sana serba panas, dengan pasir gurun dibakar suhu 50°C. Macam tidak logik. Apakah perubahan iklim akan “mensaljikan” padang pasir? Tidak sama sekali.

Pertama sekali, suhu 50°C adalah pada waktu tengahari ketika darat terdedah habis pada amarah Matahari. Tiada awan. Tiada pokok.

Memang mata bertentang mata sampai hati berkocak dan peluh mencurah. Gurun Sahara pula terbentang dengan keluasan 9.2 kilometer persegi, yakni sama saiz dengan Amerika Syarikat atau China misalnya.

Takkanlah sebuah gurun digelar “gurun terbesar dunia”, kalau saiznya kecil molek macam Pahang (rakyat Malaysia mungkin ingat saya bangang abadi sebab kata Pahang kecil… kecillah kalau banding dengan China).

Cuaca sebuah zon besar sebenarnya sangat rambang dan tidak sekata. Kalau tengok Amerika Syarikat, cuaca negeri Texas tidak sama dengan cuaca negeri Washington. Zon masa (timezone) pun berlainan. Itulah sebab kenapa Algeria boleh digigit suhu -14°C, padahal daratannya bergurun pasir (Knight, 2022).

Proses Kejadian Salji

Semua pasti pernah belajar tentang kitaran angin antara darat dan laut. Kena faham kitaran angin balik kalau ingin faham tentang salji di Sahara. Hukumnya mudah. Angin beredar sana sini, membawa udara lembap ke arah bahagian utara Sahara.

Udara lembap ini berasal daripada Lautan Atlantik dan Lautan Mediterranean. Jadi udara lembap mula terkumpul di bahagian utara… bertemu dengan suhu sejuk di kawasan Pergunungan Atlas di Algeria dan Morocco.

1625794376 9753bb04 157
Setelah sekian lama panas.

Udara lembap bertemu suhu sejuk, menyebabkan gas bertukar menjadi pepejal iaitu ais berkristal. Kristal-kristal ini turun dalam bentuk empingan sampai jadi litupan salji di bumi.

Pada hari sejuk, salji menebal dan takkan cair sampailah terkena panas. Apabila terang begini, mesti takkan fikir pasal “dunia akan kiamat”. Fenomenanya macam hujan semata-mata.

1625794376 9753bb04 158
Kristal ais.

Jadi apa kejadahnya cakap pasal perubahan iklim bagai? Turunnya salji di Gurun Sahara adalah suatu kelainan. Pertama sekali, Gurun Sahara selalu digambarkan sebagai dataran panas (oleh teknologi pemantauan cuaca).

Jadi model iklim buat masa sekarang sangatlah terhad untuk kenal pasti kesannya. Cuma sejak kebelakangan ini, salji sebenarnya kerap turun di Sahara… menimbulkan kerisauan tentang kebolehan penduduk tempatan untuk beradaptasi dengan suasana ini.

Penduduk pekan Ain Sefra berkata ini kali pertama salji turun di tempat mereka (BBC, 2022). Kali pertama sejak 1979. Cuba fikir sejenak, apa akan terjadi pada tanaman-tanaman dalam kampung tersebut?

Sekarang rujuk balik dengan keadaan Malaysia. Perubahan iklim tidak “reset” cuaca negara tropika jadi empat musim. Sebaliknya cuaca sedia ada bertambah ekstrim: panas bertambah panas, hujan bertambah hujan. Tanya pada diri sendiri – cuaca di Malaysia semakin menjadi-jadi, bukan? Itulah jawapan kepada soalan kenapa penting untuk belajar pasal perubahan iklim.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU