Connect with us

Kisah

Hil4ng Arah Selepas Ibu Dan Ayah Meningg4l Dvnia Akib4t Kemal4ngan Jalan Raya, Remaja Cina Membuka Jalan Memeluk Islam Bagi Mengisi Kekos0ngan Hatinya

Avatar of kidin

Published

on

KUHVYTC

Hil4ng Arah Selepas Ibu Dan Ayah Meningg4l Dvnia Akib4t Kemal4ngan Jalan Raya, Remaja Cina Membuka Jalan Memeluk Islam Bagi Mengisi Kekos0ngan Hatinya

Menurut laporan H4rian Metr0, Mohd Haikal atau nama asalnya, Chu Kok Yoong yang berasal dari Ulu Beranang, Lenggeng, Negeri Sembilan berkata dia,

berdikari selama enam bulan sehinggalah se0rang kawan mengajaknya tinggal bersama di Maahad Tahfiz Darul Itqan Al-Muhammadi, Sabak Bernam.

“Hampir enam bulan saya hil4ng arah hidup apabila ibu dan ayah meningg4l dvnia akib4t kemal4ngan jalan raya pada Mac lalu.

“Pada mulanya, saya suk4r menerima h4kikat mereka pergi dalam sekelip mata. Bagaimanapun, Allah memudahkan perjalanan hidup apabila saya tinggal bersama rakan di sini (Sabak Bernam) dan kemudian diambil sebagai anak angkat,” katanya.

yy7 278x300 1

Sejak itu dia beraz4m untuk mendalami agama Islam bagi mengisi kek0songan di hati selain mengubati kerinduan terhadap kedua ibu bapanya.

Katanya, selepas mengambil keputusan memeluk Islam bulan lalu, dia menyimpan cita-cita untuk menjadi pendakwah seperti Ustaz Ebit Lew.

yy8 300x194 1

Mohd Haikal yang juga anak tunggal berkata, dia bersyukur apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Air Tawar, Rizam Ismail prih4tin dengan nasib di4lami dan memasukkannya ke maahad itu.

Jelasnya, sebelum ini dia tid4k bersek0lah kerana membantu ayah dan ibu mengutip besi bvruk. Apabila diberikan peluang ini, dia akan berusaha melakukan yang terbaik demi masa depan.

yy6 300x213 1

Dalam pada itu, Rizam menerusi status di Faceb0ok miliknya berkata, beliau telah mendaftarkan Mohd Haikal di maahad itu.

“Sama-sama kita doakan semoga adik Mohd Haikal agar menjadi insan yang berguna kepada b4ngsa dan agama,” katanya.

SUMBER: Harian Metro/Rizam Ismail

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU