Connect with us

AGAMA

Polis Mendedahkan Bahawa Bapa Kandung Paling Banyak Terlibat Dalam Kes Sumbang Mahram, Ini Doa Elak Dari Terjebak Dalam Zina

Avatar of majalahilmu

Published

on

Polis Mendedahkan Bahawa Bapa Kandung Paling Banyak Terlibat Dalam Kes Sumbang Mahram Ini Doa Elak Dari Terjebak Dalam Zina

Polis Mendedahkan Bahawa Bapa Kandung Paling Banyak Terlibat Dalam Kes Sumbang Mahram, Ini Doa Elak Dari Terjebak Dalam Zina

Seorang yang bergelar ayah sepatutnya bersifat untuk pelindung kepada semua anak-anaknya terutama kaum hawa yang bersifat lemah lembut, perlu dijaga dengan ketat. Tambahan pula dengan dunia sekarang yang banyak terdedah kepada teknologi tanpa sempadan, sepatutnya ayah lah yang perlu menjaga anak-anaknya terutama anak perempuan dari terjerumus dengan perkara yang tidak diingini.

Namun pendedahan dari Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-kanak (D11) Bukit Aman, Asisten Komisioner Siti Kamsiah Hassan ini pasti menakutkan kita kerana bapa yang diharap sebagai pelindung bertindak menjadi musang berbulu ayam apabila meratah anak kandung sendiri. Lebih menakutkan, bapa kandung menjadi pelaku tertinggi direkodkan menyumbang kepada kes jenayah sumbang mahram dalam negara ini.

355683

Nauzibillah! Ternyata dunia sudah di akhir zaman.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-kanak (D11) Bukit Aman, Asisten Komisioner Siti Kamsiah Hassan berkata, berdasarkan jumlah yang direkodkan sejak tahun 2019 hingga Februari 2021, sebanyak 169 kes dilaporkan melibatkan bapa kandung sebagai pelaku.

Menurutnya, jumlah itu diikuti oleh bapa tiri dengan 155 kes, bapa saudara (100 kes) dan abang kandung (55 kes).

“Sumbang mahram melibatkan pelaku dalam kalangan ahli keluarga terdekat kerana disebabkan suspek ada ‘kuasa’ dalam keluarga.

“Pelaku lazimnya ambil peluang ke atas anak yang lemah diikuti dengan faktor hilang kewarasan fikiran dan tanggungjawab. Dia (pelaku) sendiri tidak faham tanggungjawab pada dirinya. Kalau dia faham, dia tidak akan melakukan perkara keji itu.

“Selain itu, pelaku bertindak sedemikian disebabkan tiada pegangan agama yang kukuh atau tidak menghayati sepenuhnya nilai murni dan maksud tanggungjawab mereka sebagai manusia, bapa atau abang yang mana sepatutnya berperanan sebagai pelindung bukannya pemangsa,” katanya kepada Sinar Harian.

Siti Kamsiah berkata, berdasarkan laporan yang diterima, terdapat juga kes pelaku hilang kewarasan fikiran akibat terjebak dengan dadah atau mabuk, selain mahu mengeksploitasi anak bagi keseronokan sendiri kerana mempunyai pegangan yang terpesong.

“Rasa” anak sendiri sebelum orang lain rasa

“Ada yang menganggap kalau mereka ‘tak pakai’, suatu masa nanti ada orang lain yang ‘pakai’ dan ada yang jatuh cinta kepada anak sendiri,” kata beliau.

Jelas beliau, siasatan mendapati biasanya kes sumbang mahram bermula semasa mangsa berumur di bawah 12 tahun di mana kanak-kanak ini tidak mengetahui apa perlakuan itu.

“Mereka (kanak-kanak) tidak tahu bertindak. Hendak beritahu emak, takut kerana diugut suspek dan ini antara modus operandinya. Tidak dinafikan ada juga ibu mengetahui kejadian tetapi tidak berani menentang pelaku jenayah ini demi melindungi mangsa.

“Segelintir kes, kanak-kanak ini akan dipujuk, diberi upah dan sebagainya sebelum diperlakukan sedemikian,” katanya.

355685

Kes mula terbongkar bila mangsa mula masuk sekolah menengah

Beliau berkata, jenayah itu akhirnya terbongkar apabila usia mangsa mencecah belasan tahun di mana sudah matang dan faham dengan sistem reproduktif dan berani berkongsi dengan orang lain bagi mencari jalan penyelesaian.

“Pendedahan kebanyakan dibuat selepas mangsa masuk ke sekolah menengah dan kebanyakan kes sumbang mahram berlaku sekurang-kurangnya lima tahun ke belakang sebelum terbongkar,” kata beliau.

Katanya, golongan pelaku ternyata cetek ilmu agama dan pegangan kepada suatu nilai yang murni hingga menyebabkan nafsu mengawal kewarasan akal mereka.

“Dari sudut agama, perbuatan ini adalah berdosa kerana sepatutnya golongan ini bertanggungjawab sebagai pelindung,” tegas beliau lagi.

Justeru, katanya, pihaknya menggesa mana-mana individu yang mempunyai maklumat berkaitan jenayah sedemikian untuk melaporkan kepada pihak polis untuk diambil tindakan di bawah Seksyen 376B Kanun Keseksaan.

INFO

Statistik kes sumbang mahram tahun 2019 hingga Februari 2021

169 kes – Pelaku bapa kandung
155 kes – Pelaku bapa tiri
100 kes – Pelaku bapa saudara
55 kes – Pelaku abang kandung

Doa elak terjebak zina

Syakal bin Humaid pernah mendatangi Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam lantas ia meminta pada Baginda Rasulullah untuk mengajarkannya bacaan ta’awudz yang biasa ia gunakan ketika meminta perlindungan pada Allah.

Kemudian Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam mengajarkan do’a dengan Baginda memegang tangan Syakal lalu Baginda ajarkan, ucapkanlah,

اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ سَمْعِى وَمِنْ شَرِّ بَصَرِى وَمِنْ شَرِّ لِسَانِى وَمِنْ شَرِّ قَلْبِى وَمِنْ شَرِّ مَنِيِّى

“Allahumma inni a’udzu bika min syarri sam’ii, wa min syarri basharii, wa min syarri lisanii, wa min syarri qalbii, wa min syarri maniyyi”

(Ertinya: Ya Allah, aku meminta perlindungan pada-Mu dari kejelikan pada pendengaranku, dari kejelikan pada penglihatanku, dari kejelikan pada lisanku, dari kejelikan pada hatiku, serta dari kejelikan pada mani atau kemaluanku). (HR. An-Nasa’i, no. 5446; Abu Daud, no. 1551; Tirmidzi, no. 3492. Al-Hafizh Abu Thahir mengatakan bahawa sanad hadits ini Hasan).

Majalah ilmu: Semoga kita dan seluruh keluarga kita dijauhkan dan dilindungi dari perkara seperti ini. Semoga kita semua di dalam lindungan Allah SWT dari perkara musibah.

Sumber: Kashoorga

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU