Connect with us

Kisah

Diberi petunjuk oleh Allah melalui mimpi yang sama selama empat bulan membuatkan pemuda ini nekad mem3luk Islam walaupun ditent4ng keluarga terutama ibu yang m3ngugut untuk membun0h diri sekiranya hasratnya diteruskan

Avatar of kidin

Published

on

sdsgefn

Diberi petunjuk oleh Allah melalui mimpi yang sama selama empat bulan membuatkan pemuda ini nekad mem3luk Islam walaupun ditent4ng keluarga terutama ibu yang m3ngugut untuk membun0h diri sekiranya hasratnya diteruskan

Mohd Dylan Yap Abdullah, 24, atau nama sebenarnya Yap Sheng Mei telah melafazkan dua kalimah syahadah pada 14 tahun Mei lalu. Indahnya apabila Allah SWT menghadiahkan hidayah melalui mimpi. Perkara itu dialami se0rang pemuda Cina yang memeluk Islam selepas kerap bermimpi ditauliah sebagai penceramah agama dan menjejakkan kaki ke Tan4h Suci, Makkah.

selepas lapan tahun ‘jatuh cinta dalam diam’ terhadap Islam. Mohd Dylan yang mengakui keten4ngan luar biasa dialami sebaik bergelar se0 rang muslim kini sedang mendalami Islam di Institut Dakwah Islamiah Perkim (IDIP), Pengkalan Chepa, di sini.

Beliau berkata, tarikannya terhadap 4gama Islam adalah bermula sejak belajar di sekolah menengah, tambahan pula apabila se0rang rakannya pernah menghadiahkan sebuah buku mengenai kisah 25 nabi dan rasul.

“Rakan meminta saya memahami apa yang ada dalam buku itu dan sehari demi sehari selepas membacanya, tarikan semakin kuat untuk mengenali dengan lebih mendalam mengenai Islam.

“Dalam buku itu ada dinyatakan mengenai per4turan dalam Islam, s0lat lima waktu dan segala yang baik mengenai Islam.

“Namun ketika itu pemahaman saya masih belum jelas dan tiada sesiapa yang boleh dirujuk sehingga tahun lalu saya diberi petunjuk oleh Allah melalui mimpi yang sama selama empat bulan membuatkan saya nekad mem3luk Islam.

“Sebaik berg3lar saudara baharu, saya belajar mengenai Islam di sebuah surau berhampiran rumah di Sepang, Selangor selama enam bulan sebelum ditawarkan ke IDIP,”

katanya seperti dilap0r p0rtal Berita Harian. Mohd Dylan berkata, tindakannya mem3luk Islam masih belum diketahui secara jelas oleh ahli keluarga, sebaliknya hanya mengetahui hasrat untuk bertukar agama sahaja.

Beliau mengakui sebelum ini pernah menyuarakan hasrat untuk memeluk Islam, namun ditent4ng habis-habisan terutama ibu yang beberapa kali m3ng.ugut untuk membun0h diri sekiranya hasrat itu diteruskan.

“Bagaimanapun, perc4turan Allah sudah ditetapkan saya tetap nekad mem3luk Islam,” katanya yang meletakkan jaw4tan sebagai peny3lia di sebuah pasar raya di Selang0r demi menuntut ilmu di IDIP yang memakan masa selama tiga tahun.

Beliau yang sudah bertun4ng dengan seorang gadis dari Klang, Selang0r berkata, beliau telah pulang ke rumahnya baru-baru ini ketika cuti perayaan Tahun Baharu Cin4, namun menghamp4kan apabila layanan diterima sudah tidak semesra dulu.

Mohd Dylan juga hanya m3ndiamkan diri ketika dias4k keluarga yang bertanyakan sama ada dirinya sudah memeluk Islam atau belum susulan khuat1r dengan u.gut4n ibunya sebelum ini.

“Saya berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke J0rdan suatu hari nanti dan jika diberi peluang, ingin berkhidmat di mana-mana institusi 4gama Islam,” katanya.

Kredit; Isma Web

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU