Connect with us

AGAMA

Ciri-Ciri Sih-ir Perniagaan dan Kaedah Merawatnya

Avatar of majalahilmu

Published

on

Ciri Ciri Sih ir Perniagaan dan Kaedah Merawatnya

Ciri-Ciri Sih-ir Perniagaan dan Kaedah Merawatnya

Assalamualaikum pembaca yang dihormati,

Ada pelbagai tujuan seseorang itu menggunakan sih ir. Diantaranya ialah untuk mero sakkan perniagaan pesaingnya. Perkara begini sanggup dilakukan oleh seseorang disebabkan oleh rosak imannya dan dia mudah diperdaya oleh sy aitan.

Ini kerana, mereka yang menggunakan s ihir ini lupa, bahawa hakikat yang memberikan rezeki itu adalah Allah s.w.t. Jadi, sebenarnya si hir itu tidaklah dapat memberikan mudh arat atau manfaat melainkan dengan izin dan kehendak Allah semata-mata.

Allah s.w.t telah berfirman di dalam Surah Al-Baqarah ayat 102 yang bermaksud:

“…padahal mereka tidak akan dapat sama sekali memberi mudarat (atau memba hayakan) dengan si hir itu seseorang pun melainkan dengan izin Allah…”

Apakah Sih ir Perniagaan?

Sih ir adalah satu perbuatan yang bertujuan menya kiti atau mempengaruhi badan, akal atau hati orang yang disi hir yang dilakukan diluar hukum alam.

Manakala si hir perniagaan pula adalah sih ir yang dilakukan dengan tujuan bukan sahaja untuk menyakiti pemilik perniagaan, bahkan bertujuan untuk menjatuhkan dan meranapkan perniagaan seseorang bagi mencapai kepentingan diri sendiri.

Di dalam istilah kita masyarakat Melayu, sih ir juga dikenali dengan ilmu hita m kerana amalan sih ir berkait rapat dengan pertolongan dan juga hubungan dengan ji n.

S ihir perniagaan ada yang dituju hanya kepada pemilik perniagaan sahaja. Dan ada juga si hir yang ditujukan kepada kedua-duanya sekali, iaitu pemilik perniagaan dan juga premis perniagaannya.

Tanda-Tanda Anda Terkena Sihi r Perniagaan

Sebelum saya kongsikan tanda-tanda terkena sih ir perniagaan, perlu anda ketahui di sini bahawa sih ir ini boleh berlaku kepada salah satu, samada pemilik perniagaan atau premis perniagaan sahaja. Dan ada juga kes di mana si hir ini dihantar kepada deua-duanya sekali, iaitu pemilik dan premis perniagaan.

Tetapi, yang biasa berlaku si hir ini akan dhantar kepada kedua-dua sekali, iaitu pemilik perniagaan dan juga premis perniagaan mangsa.

Jika sih ir dihantar kepada pemilik perniagaan, anda perlu tahu akan wujudnya dua jenis tanda, iaitu tanda-tanda umum dan juga tanda-tanda khusus. Untuk faham dengan lebih lanjut berkenaan dengan kedua-dua jenis tanda ini.

Tanda-tanda jika sih ir dihantar kepada pemilik perniagaan ialah:

 • sering sakit kepala.
 • berasa malas untuk ke tempat perniagaan tanpa sebab.
 • kurang semangat untuk menjalankan tugas-tugas berkaitan perniagaan.
 • jika sudah berkahwin, sering bergaduh dengan pasangan.
 • badan akan tiba-tiba menjadi sakit apabila hendak ke tempat perniagaan atau ketika hendak memulakan perniagaan.

Jika sihir ditujukan kepada premis perniagaan anda pula, biasanya anda akan perasan berlakunya gejala-gejala di bawah:

 • pekerja anda saling bertengkar sesama sendiri.
 • pekerja anda juga selalu berhenti kerja dan ini akan mengganggu perjalanan bisnes anda.
 • pekerja anda sering mengadu terdengar bisikan dan melihat lembaga menakutkan.
  anda atau pekerja sering terjumpa duit syiling dimerata-rata tempat tanpa diketahui sumbernya.
 • dan yang paling ketara ialah pelanggan selalu memberitahu kepada anda bahawa kedai anda selalu nampak seakan-akan ditutup padahal kedai anda buka seperti biasa.

Kaedah Mencegah Dan Merawat Sihir Perniagaan

Di sini saya kongsikan dengan anda empat cara yang paling mudah dan asas yang saya yakin anda mampu amalkan.

1.Cegah dan ubatilah dengan solat lima waktu. Ini paling penting. Pastikan anda dan juga pekerja-pekerja anda sentiasa menjaga solat. Jika anda mengabaikan solat, maka Allah akan mengabaikan anda. Jangan anda solat mengikut musim dan ketika. Ketika anda senang dan perniagaan anda maju, anda abaikan solat, anda melewat-lewatkan solat. Tapi ketika anda susah, barulah anda mula menunaikan solat dan dijaga waktunya.

Apabila anda menjaga solat, yakinlah Allah akan membantu anda apabila anda memohon bantuan-Nya. Ini kerana Allah s.w.t telah berfirman yang bermaksud:

“Dan mintalah oleh kamu akan pertolongan (kepada Allah) melalui jalan solat dan sabar. Sesungguhnya Allah bersama-sama dengan orang-orang yang sabar”

2. Bersedekahlah. Ini kerana mereka yang rajin bersedekah inshaaAllah akan dilindungi dan dijauhkan oleh Allah dari segala kejahatan jin dan manusia.

3. Setiap kali selepas solat 5 waktu, amalkan zikir-zikir di bawah:

 • Al-fatihah 1x
 • 3 Qul 1x
 • Ayat kursi 1x
 • Ayat 2 dan 3 Surah at-Talaq (ayat seribu dinar) 1x
 • Baca zikir “La ilaha illah wahdahu la syarikalah, lahul mulku walahul hamdu yuhyi wa yumit wahuwa ‘ala kulli syai’in Qodir ” sebanyak 20x

4. Sentiasa memasang bacaan al-Quran terutamanya Surah al-Baqarah atau pun ayat-ayat ruqyah. Dari pengalaman saya, sentiasa memasang bacaan ruqyah samada di rumah atau tempat perniagaan, sangat memberikan kesan kepada jin sihir.

Sumber: perawatislam.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU