Connect with us

SEMASA

Celik Digital: Penilaian Kemahiran Digital Penjawat Awam-Tarikh Akhir 31/8

Avatar of Admin NP

Published

on

celik digital

Celik Digital: Penilaian Kemahiran Digital Penjawat Awam – Tarikh Akhir 31/8/2023

Pada zaman digitalisasi ini, penjawat awam tidak boleh ketinggalan untuk memantapkan diri menjadi celik digital walaupun sudah berumur dan berkhidmat berpuluh tahun apatah lagi generasi baru yang dilantik. 

Oleh itu, Penilaian Kemahiran Digital Penjawat Awam diadakan bagi memastikan penjawat awam mencapai standard yang ditetapkan. 

Baca info lebih lanjut mengenainya di bawah. 

Penilaian Kemahiran Digital Penjawat Awam – Celik Digital

celik digital

Penilaian Celik Digital adalah merupakan sebuah penilaian secara berterusan terhadap penjawat awam. 

Ia adalah salah satu usaha pihak kerajaan bagi memastikan 100% penjawat awam mempunyai literasi digital menjelang tahun 2025.

“Celik digital” merujuk kepada keupayaan seseorang untuk mencari, menilai dan menggunakan maklumat melalui platform digital.

Secara khususnya, ia adalah kemahiran yang diperlukan untuk menggunakan komputer dan Internet dalam kehidupan seharian, pekerjaan dan juga pembelajaran.

Penilaian ini akan melibatkan semua Kementerian, Jabatan Persekutuan, Kerajaan Negeri, Pihak Berkuasa Berkanun Persekutuan, Pihak Berkuasa Berkanun Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan. 

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah dipertanggungjawabkan untuk menjayakan inisiatif ini dengan melaksanakan program melahirkan penjawat awam celik digital melalui latihan.

Bagi menjayakannya, tahap penguasaan digital penjawat awam terlebih dahulu perlu dinilai menerusi program penilaian yang telah selesai dibangunkan kaedahnya bagi tujuan tersebut.

Objektif 

Salah satu objektif utama penilaian kemahiran digital ini adalah bagi merealisasikan aspirasi kerajaan untuk mencapai 100% Penjawat Awam Celik Digital menjelang tahun 2025 seperti yang telah dinyatakan di atas. 

Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL) telah dilancarkan sejak 19 Februari 2021 yang lalu bagi menetapkan hala tuju ekonomi digital negara dan membina asas untuk memacu inisiatif-inisiatif pendigitalan.

BACA JUGA: Skim MyEzyCover | Pembiayaan Insurans Kenderaan Penjawat Awam

Peringkat Penilaian

celik digital

Program penilaian ini mempunyai dua (2) peringkat:

  • Membuat penilaian tahap kematangan celik digital penjawat awam terlebih dahulu melalui platform berikut: https://www.celikdigital.gov.my 
  • Memastikan penjawat awam menghadiri kursus/latihan yang diperlukan

Cara Penilaian

celik digital

Setiap penjawat awam perlu melaksanakan penilaian melalui platform celik digital hanya sekali sahaja. Cadangan kursus/latihan yang perlu dihadiri akan terus dimaklumkan kepada individu.

Semua warga KPM diWAJIBKAN untuk melaksanakan penilaian ini sebelum 31 OGOS 2023. 

NOTA: 

  • Penilaian melibatkan 50 soalan objektif yang perlu dijawab secara atas talian/online dalam masa 2 jam. 
  • Sekiranya tuan/puan terpaksa berhenti disebabkan hal-hal yang tidak dapat dielakkan atau talian internet terputus, tuan/puan boleh log in semula dan sambung menjawab soalan seterusnya dengan baki masa yang ada.

Maklumat Lanjut

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lebih lanjut, sila layari pautan berikut: https://www.celikdigital.gov.my/contact/us 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU