Connect with us

Petua

Berkongsi 6 Tips Awet Muda di Usia 65 Tahun, Datuk Prof Muhaya Menjadi Inspirasi Para Ibu

Avatar of hannani juhari

Published

on

awet muda

Berkongsi 6 Tips Awet Muda di Usia 65 Tahun, Datuk Prof Muhaya Menjadi Inspirasi Para Ibu

Wanita, kecantikan, dan awet muda berpisah tiada. Itu adalah fitrah mereka iaitu sukakan kecantikan, dan ingin terlihat sentiasa cantik. Jadi tidak hairan sekiranya apabila sudah masuk kepada angka 40-an sahaja, kaum wanita khususnya sangat gerun untuk melaluinya.

Ramai mula sedar, dan terfikir tentang kedutan di wajah, uban yang memutih di kepala, stamina yang semakin menurun, dan merasakan diri tidak menarik lagi. Dalam kata lain, wanita sebenarnya takut, dan berasa rendah diri untuk melihat raut wajahnya yang tua sebelum usia.

Apa kata kaum wanita tentang kecantikan?

Bertanyalah kepada mana-mana wanita sekali pun, pastu dirinya mahu kelihatan cantik, dan menarik apabila dipandang. Ia wajar, kerana makna perkataan cantik itu adalah sesuatu yang indah, dan menarik. Mereka boleh mentafsirkan maksud cantik dalam pelbagai cara mengikut apa yang diinginkan, dan diyakini bergantung pada diri masing-masing.

Hakikatnya, menurut Perunding Imej Bertauliah Nor Fazidah Abd Samad, Azie Sam berkata, kecantikan adalah sesuatu yang subjektif. Hal ini kerana, setiap manusia sama ada lelaki atau perempuan, dilahirkan cantik, dan mempunyai keistimewaannya yang berbeza-beza.

Keyakinan diri yang sebenarnya penting kerana apabila kita yakin, pakailah pakaian apa pun atau bersolek secantik mana jua, kita pasti akan merasakan diri cantik berada di khalayak ramai.

Namun ianya bonus jika anda mendapatkan kecantikan wajah di usia senja. Sekaligus membentuk personaliti diri yang cantik luaran, dan dalaman.

Bagaimana Islam mendefinisikan kecantikan?

Islam sangat menggalakkan umatnya untuk mempunyai akhlak yang baik, dan berketrampilan cantik. Oleh kerana itulah, Islam membahagikan kecantikan dari dua sudut iaitu kecantikan luaran, dan batin.

Nabi SAW bersabda dalam sebuah hadis:

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah SWT tidak melihat kepada rupa bentuk kamu, dan harta kamu, tetapi melihat pada hati, dan amalam kamu.” – (Sahih Muslim)

Menurut Imam al-Qurtubi dalam bukunya al-Jamik Li Ahkam al-Quran al-Karim, kecantikan luaran ini terbahagi kepada dua bahagian. Pertama, kecantikan asal, iaitu kecantikan yang diciptakan oleh Allah SWT pada rupa paras manusia dengan semula jadi.

Kedua, kecantikan yang diubah suai, iaitu perlakuan seseorang untuk memperelokkan lagi dengan cara berhias atau bercelak, dan sebagainya.

Tips awet muda dari Prof Muhaya

Ketika di temu ramah, Prof Muhaya berkongsi tips bagaimana beliau mengekalkan wajahnya yang berseri-seri, dan awet muda. Antara tips tersebut adalah:

awet muda

1. Taubat, dan maafkan orang

Kekalkan minda, dan kehidupan yang positif dalam diri. Prof Muhaya berkata, “Yang penting untuk wanita sekalian, kalau kita nak awet muda, salah satu amalannya adalah, berkasih sayang tanpa syarat, memafkan semua orang, mendoakan semua orang, dan rasa bahagia bila orang bahagia.”

2. Makan madu

Khasiat pada madu yang bersifat anti penuaan dipercayai boleh menentang radikal bebas. Campurkan madu bersama perahan lemon ke dalam air suam, ia mampu untuk membuang toksin dalam tubuh.

Bukan itu sahaja malah, pengambilan madu secara rutin satu sudu makan sebelum tidur, dapat menguatkan daya ingatan anda menjadi semakin tajam.

3. Suplemen reverse-aging

Prof Muhaya ketika ditanya tentang suplemen, katanya beliau sejak dari awal lagi sudah mengamalakan suplemen reverse-aging bukan anti-aging. Suplemen ini khas untuk golongan yang sudah menjangkau usia 40 tahun ke atas.

Antara bahan yang terkandung, dan berguna untuk mencegah, dan melindungi kulit wajah dari penuaan adalah seperti antioksida, Vitamin B, Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, agen moisturizing, dan sebagainya.

4. Minuman berempah

Kata orang, “You are what you eat”. Bermaksud apa sahaja yang berlaku pada anda ia bermula dari cara pemakanan, dan gaya hidup yang diamalkan. Prof Muhaya berkongsi tentang rahsianya minum minuman berempah yang dipanggil air siraman.

Bahan-bahannya:

 • 3 batang serai
 • 2 inci kunyit hidup
 • 2 inci halia
 • 2 inci lengkuas
 • 10 biji buah pelaga
 • 4 kuntum bunga lawang
 • 4 biji bunga cengkih
 • 1 sudu teh biji ketumbar
 • 3 kulit kayu manis

Cara-caranya:

 1. Hiriskan dengan nipis halia, kunyit, lengkuas, dan serai
 2. Masukkan semua bahan-bahan hirisan, dan bahan lain ke dalam jug air
 3. Kemudian, masukkan air panas secukupnya
 4. Setelah dibiarkan beberap minit, tapiskan air ke dalam cawan
 5. Dan sedia untuk diminum

5. Penjagaan kulit

Kata kunci untuk penjagaan kulit yang baik, dan konsisten adalah disiplin diri. Tanpa disiplin, kita tidak mampu untuk mengekalkan kulit wajah yang segar, dan bertenaga walaupun zaman moden hari ini banyak yang dibantu dengan teknologi kosmetik yang canggih.

6. Rajin belajar, dan mencari ilmu

Menurut Dr. Yakov Stern, Ketua Bahagian Cognitive Neuroscience di Sergievsky Center, Kampus Columbia mengatakan bahawa, individu yang berterusan merangsang kehidupan peribadinya dengan pendidikan, dan pekerjaan akan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer sebanyak 35 ke 40 peratus.

Apa tunggu lagi? Jom kita sama-sama cantik dengan mengamalkan tips yang diberikan tadi. Diharapkan artikel in dapat memberikan anda manfaat, dan ilmu yang berguna khususnya kepada kaum wanita dalam meniti usia senja.

Sumber: Nona

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU