Cara Nak Masukkan Nama Ahli Keluarga Dalam Aplikasi MySejahtera

Cara Nak Masukkan Nama Ahli Keluarga Dalam Aplikasi MySejahtera

MySejahtera adalah aplikasi yang dikembangkan oleh Kerajaan Malaysia untuk membantu menguruskan wabak COVID-19 di negara ini. Ini membolehkan pengguna membuat penilaian kesihatan diri terhadap diri mereka sendiri dan ahli keluarga mereka.

Pengguna juga dapat memantau perkembangan kesihatan mereka sepanjang wabak COVID-19. Juga, MySejahtera membolehkan Kementerian Kesihatan (KKM) memantau keadaan kesihatan pengguna dan mengambil tindakan segera dalam menyediakan rawatan yang diperlukan.

Tetapi ramai yang masih keliru dengan kaedah mengunakannnya, Ini tips mudah dikongsikan daripada aplikasi sosial Twitter, Wan Aizat mengenai Aplikasi MySejahtera boleh memasukkan beberapa nama orang lain terutamanya ahli keluarga dalam aplikasi kita sekiranya mereka tidak mempunyai aplikasi tersebut.

“Kalau pergi mana-mana kena check in apps MySejahtera. Tapi, kita check in sorang-sorang je. Macam mana nak masukkan sekali nama anak kalau kita bawak sekali. Kang polis check, nama anak kita takde check in, haru la tak pasal langgar SOP.”

Cara mudah untuk kita sama-sama patuhi SOP.

1. Pergi kat Apps MySejahtera. Kemudian pergi kat home MySejahtera. Kat atas ada ‘More’. Click kat situ.

2. Nanti akan keluar macam dalam gambar kat bawah ni. Tekan kat Manage Dependents.

3. kemudian, akan keluar mcm dalam gambar ni. Add dependents kat bahagian bawah. Boleh letakkan sekali parents yang tak ada smartphone kalau kita selalu bawak parents kita keluar. Isi nama semua dengan relation.

4. Pastikan nama semua betul.

Biila nak check in guna apps MySejahtera, akan keluar ‘i’m with…’. Click nama yang ada dengan kita. Kalau kita sorang-sorang je, terus tekan check in kat bawah.

Jadi, selamat dah ‘check in’ nama anak kita sekali or nama-nama lain dependents dengan kita. Takdelah langgar SOP dah kan?

Sekali lagi nak diingatkan ye, ‘Add Dependents’ ni untuk yang tak ada smartphones macam parents or anak-anak. Kalau yang dah ada MySejahtera tu, check in guna aplikasi sendiri.

Jadi, selamat dah ‘check in’ nama anak kita sekali or nama-nama lain dependents dengan kita. Takdelah langgar SOP dah kan?

Sekali lagi nak diingatkan ye, ‘Add Dependents’ ni untuk yang tak ada smartphones macam parents or anak-anak. Kalau yang dah ada MySejahtera tu, check in guna aplikasi sendiri.

Sumber: Wan Aizat

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Majalah Ilmu

Artikal Popular

About majalahilmu 551 Articles
Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*