Connect with us

Kisah

Anak Sed1h Melihat Bapanya Terl4ntar Di Wad Akibat Penyak1t Kulit, Ps0riasis, Bαpα Terpaksa Menahan Sak1t Setiap Hari

Avatar of kidin

Published

on

svdsb

Anak Sed1h Melihat Bapanya Terl4ntar Di Wad Akibat Penyak1t Kulit, Ps0riasis, Bαpα Terpaksa Menahan Sak1t Setiap Hari

Anak sed1h melihat bapanya yang dulunya s1hat, kini terl4ntar di wad akibat penyak1t kulit, ps0riasis. Kisah Mohd Izani yang menetap di Kampung Batang Gergaji Apal, Besut, Terengganu mendapat perhatian warganet selepas anak kelimanya, Muhammad Najmi, 21, berk0ngsi luahan selain mengharapkan ada pakar kulit dapat mer4wat bapanya menerusi ciapan di Tw1tter, baru-baru ini.

Siti Nabilah Mohd Izani, 27, berkata, lebih menyed1hkan apabila penyak1t bapanya, Mohd Izani Mustafa, 59, kini semakin ser1us dan hampir menyebabkan mas4lah pada buah pinggang.

Bercerita lanjut, Siti Nabilah berkata, bapanya sudah mengh1dap penyak1t itu sejak 30 tahun lalu namun keadaannya masih terkawal sebelum ini.

“Abah sudah lama ada penyak1t itu tetapi dulu tidak tervk dan masih boleh berjalan lagi.

“Namun, keadaannya tiba-tiba menjadi tervk ini apabila kulitnya menjadi kemerahan dan menggelvpas manakala tangan serta kaki tidak dapat bergerak hingga memaksanya dimasukkan ke Hospital Besut pada 6 Februari lalu bagi mendapatkan r4watan.

“Menurut pakar, penyak1t abah tidak boleh dir4wat dan dia kini bert4han dengan ubat dalam dos yang tinggi tetapi ia sedikit sebanyak memberi kesan kepada buah pinggangnya,” katanya ketika dihubungi Hari4n Metr0.

nn7GAMBAR kenangan Mohd Izani bersama keluarga. FOTO Ihsan Keluarga

Siti Nabilah berkata, buat masa ini, ibunya, Sharifah Radiah Mat Ali, 54, yang menemani dan menguruskan bapanya di hospital.

Menurutnya, bapanya masih boleh mandi dan bersentuhan dengan air cuma dalam suhu yang tidak terlalu panas atau sejuk.

“Abah juga tidak boleh terded4h dengan cuaca panas atau berada dalam tempat terlalu sejuk.

“Menurut ibu, masalah kulit abah agak ser1us kerana keluar lend1r daripada liang r0manya.

“Kami sekeluarga amat sed1h melihat keadaan abah kerana dia dulunya seorang yang suka bergurau dan ceria tapi kini terpaksa men4han sak1t setiap hari,” katanya.

Siti Nabilah berkata, dia sekeluarga ada perancangan untuk berikhtiar dengan cara lain iaitu membawa bapanya ke pusat perubatan swasta seandainya keadaan jadi bertambah ser1us.

“Namun, masalah kami adalah kewangan untuk r4watan jangka masa panjang kerana kos perubatan di situ (hospital sw4sta) tentunya tinggi.

“Jadi, kami amat berbesar hati jika ada individu yang sudi menawarkan bantuan daripada segi wang ringgit,” katanya.

Orang ramai yang berhasrat menghulurkan sumbangan boleh menghubungi Siti Nabilah di talian 019-985 8671 atau menyalurkan bantuan ke akaun Maybank, Mohd Izani Mustafa, 153010366126.

Sumber : imuslimnetwork

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU