Connect with us

AGAMA

Amat Bertuah, Ini Kelebihan Meningg4l Dunia DI Makkah

Avatar of kidin

Published

on

su8ausf8d

Amat Bertuah, Ini Kelebihan Meningg4l Dunia DI Makkah

Kebiasaannya rakyat Malaysia yang meningg4l dunia di Makkah, adalah sewaktu mereka sedang mengerjakan ibadah umrah atau ibadah haji. Bolehlah dianggap ini sebagai satu peluang yang Allah S.W.T berikan kepada kita untuk disemadikan di Makkah.

Lazimnya jika seseorang meninggal dunia di Makkah, sudah tentu jen4zahnya tidak akan dibawa pulang ke tanah air masing-masing. Sebaliknya terus dik3bumikan di tanah suci Makkah.

Mati di Mekah

Beginilah ‘perjalanan’ yang perlu anda lalui sekiranya anda meninggal dunia di Makkah. Di sini, anda disemadikan tanpa batu nisan, memungkinkan tiada ahli keluarga yang dapat menziarahi anda di kemudian hari di sebabkan lokasi ku.bur anda tidak diketahui. Bolehkah kita bercita-cita untuk mati di Makkah atau Madinah?

Dalam sebuah hadith Nabi SAW ada disebut:

Barangsiapa yang mampu untuk m4ti di Madinah maka lakukanlah. Sesungguhnya aku akan memberi syafaat kepada sesiapa yang m4ti di sana.” (riwayat Ahmad dan At-Tirmizi)

Menurut riwayat al-Tabarani, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda:

Sesiapa antara kamu yang mungkin mampu untuk meningg4l dunia di Madinah, meningg4llah di sana. Sesungguhnya sesiapa yang meningg4l dunia di sana, aku menjadi saksi atau pemberi syafaah kepadanya pada hari ki4mat.”

(Sabiq, 2000: I: 522-24)

Kubur di Makkah

Ini menunjukkan satu perkara yang diharuskan oleh Islam, di mana ulama telah meng-istinbat (mengeluarkan) hukum dari hadith tersebut seperti yang dijelaskan oleh Al-Imam An-Nawawi, Ibnu Hajar dan lain-lain bahawasanya HARUS untuk berniat untuk m4ti di tempat yang baik dan dalam keadaan yang baik.

ewgareyg

 

Apatah lagi di Madinatul Munawwarah, ganjarannya sangat jelas iaitu Nabi akan memberi syafaat. Jadi kita berdoa kepada ALLAH SWT agar kita m4ti di dalam keadaan yang baik dan di tempat (Makkah,Madinah) yang baik. Semoga kita termasuk di kalangan yang bernasib baik di beri peluang untuk disemadikan di tanah suci Makkah atau Madinah.

sumber – Ustaz Nasir via myinfomaya

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU