Connect with us

AGAMA

6 Pesan Indah Kiyai Haji Maimun Zubair Rugi tak amalkan

Published

on

6 Pesan Indah Kiyai Haji Maimun Zubair Rugi tak amalkan

6 PESANAN INDAH KIYAI HAJI MAIMUN ZUBAIR  (pendakwah Indonesia)

1. Jika engkau melihat seekor semut tergelincir dan jatuh ke dalam air, maka angkat dan tolonglah…barangkali itu menjadi penyebab keampunan bagimu di akhirat.

2. Jika engkau menjumpai batu kecil di jalan yang boleh menggangu perjalanan kaum muslimin, maka singkirkanlah, barangkali itu menjadi penyebab dimudahkan jalanmu menuju ke syurga.

3. Jika engkau menjumpai anak ayam terpisah dari induknya, maka ambil dan susulkan ia dengan induknya, semoga itu menjadi penyebab Allah mengumpulkan dirimu dan keluargamu di syurga.

4. Jika engkau melihat orang tua memerlukan tumpangan, maka tumpangkan dan hantarkanlah dia…barangkali itu menjadi sebab kelapangan rezekimu di dunia.

5. Jika engkau bukanlah seorang yang menguasai banyak ilmu agama, maka ajarkanlah alif ba’ ta’ kepada anak-anak kamu, setidaknya itu menjadi amal jariah untukmu..yang tak akan terputus pahalanya meski engkau berada di alam kubur.

6. Jika engkau tidak mampu berbuat kebaikan sama sekali, maka tahanlah tangan dan lisanmu dari menyakiti, setidaknya itu menjadi sedekah untuk dirimu.

Al-Imam Ibnul Mubarak Rahimahullah berkata:

رُبَّ عَمَلٍ صَغِيرٍ تُعَظِّمُهُ النِّيَّةُ ، وَرُبَّ عَمَلٍ كَبِيرٍ تُصَغِّرُهُ النِّيَّةُ

“Berapa banyak amalan kecil, akan tetapi menjadi besar karena niat pelakunya. Dan berapa banyak amalan besar, menjadi kecil karena niat pelakunya”

Jangan pernah meremehkan kebaikan, boleh jadi seseorang itu masuk syurga bukan kerana puasa sunnahnya, bukan kerana panjang solat malamnya tapi boleh jadi kerana akhlak baiknya dan sabarnya ia ketika musibah datang melanda.

Rasulullah SAW bersabda:

« لاَ تَحْقِرَنَّ مِنَ الْمَعْرُوفِ شَيْئًا وَلَوْ أَنْ تَلْقَى أَخَاكَ بِوَجْهٍ طَلْقٍ ».

“Jangan sekali-kali kamu meremehkan kebaikan sedikitpun, meskipun (hanya)bertemu dengan saudaramu dalam keadaan tersenyum” (HR. Muslim)

Mari selalu berusaha dan berperilaku positif, semangat meraih hasil terbaik serta saling mendoakan akan keberkatan.. Aamiin…Semoga bermanfaat

Semoga Kiyai Haji Maimun diberikan husnul khatimah

Apa Kata Anda? Lontar kan pendapat dan pandangan anda di ruang komen dibawah. Segala pandangan dan pendapat anda kami hargai. Terima kasih. @Majalah ilmu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending