Connect with us

Kisah

20 Tahun Solat Berjemaah Di Masjid Sehingga Dijmput Ketika Sedang Melakukan Rutin Harian Membaca Al-Quran

Avatar of kidin

Published

on

fhsetgtj

20 Tahun Solat Berjemaah Di Masjid Sehingga Dijmput Ketika Sedang Melakukan Rutin Harian Membaca Al-Quran

Allahyarham Abdul Wahab Mat Noh, 54, di$ahkan pasukan perubatan selepas lelaki itu ditemui berbaring dan tidak sed4rkan diri oleh petugas masjid pada pukul 7 pagi. Allahyarham meningg4l dunia selepas membaca al-Quran di ruang s0lat Masjid Nurul Hasa­nah di Bukit Kecil Simp0r, Tikam Batu, beliau merupakan jemaah tetap masjid itu sejak le­bih 20 tahun lalu.

Isteri arwh, Noorhayati Mat Saad, 49, berkata, sepanjang perkahwinan, suaminya tidak pernah meningg4lkan solat berjemaah di masjid tersebut yang terletak kira-kira 1.5 kilo­meter dari rumah mereka kecuali arwh dem4m atau menghadiri kuliah agama di luar daerah.

Katanya, setiap kali selepas selesai s0lat berjemaah, bapa kepada tiga anak itu akan membaca al-Quran di masjid berkenaan. “Arwh menunaikan s0lat lima waktu di masjid dan itulah rutin hariannya selama ini.

“Sekiranya berada di rumah, suami saya menunaikan s0lat sunat duha atau tahajud, selain membaca al-Quran atau men0nton ceramah agama di televi­syen atau media sosial,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kampung Bukit Kecil Simp0r di sini semalam.

Noorhayati memberitahu, arwh suaminya tidak mempunyai hobi seperti 0rang lain, sebaliknya suka menziarahi kenaIan jika mengetahui mereka s4 kit. Tambahnya, arwh suaminya yang merupakan tukang kebun Sekolah Kebangsaan Darulaman itu sanggup berulang-alik ke Pondok Tuan Guru Haji Salleh Musa di Sik dekat sini pada setiap Jumaat untuk mengikuti kuliah dan keIas agama di sana.

“Arwh merupakan se0rang suami yang baik dan kerap berpesan supaya jangan meningg4lkan s0lat, selalu membaca al-Quran dan mendaIami ajaran agama selagi masih hidup. Sememangnya kami sekeluarga terasa kehiIangan se0rang pembimbing. Dia bukan sahaja suami yang baik, maIah ayah yang bertanggungjawab kepada tiga anak kami,” kata suri rumah itu. Pasangan tersebut mempu­nyai dua anak lelaki berusia 18 dan 20 tahun serta anak perempuan berusia 14 tahun.

Jen4zah Abdul Wahab dihantar ke Hspital Sultan Abdul Halim di sini untuk dibed4h sia sat dan bed4ah sia sat mendapati, kem4 tian lelaki itu aklbat saIuran pern4fasannya tersek4t. Arwh dikebumikan di Ta­nah Perku b0ran Islam Kampung Bukit Kecil di sini selepas s0lat Isyak maIam keImarin.

Sumber Dan Rujukan : My Team Work via jatimedia

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU