Connect with us

SEMASA

Zii Jia tolak tawaran gaji RM 1 juta dari BAM, “Bukan kerana wang” Sebaik Memutuskan Untuk Bergerak Secara Profesional

Avatar of kidin

Published

on

bveus

Zii Jia tolak tawaran gaji RM 1 juta dari BAM, “Bukan kerana wang” Sebaik Memutuskan Untuk Bergerak Secara Profesional

Dalam usaha memujuk pemain perseorangan lelaki negara untuk tidak meninggalkan badan induk itu, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) memberikan tawaran gaji sebanyak RM1 juta setahun kepada Lee Zii Jia.

Menurut sumber, tawaran balas berkenaan dibuat ketika sesi rundingan bersama pemain berusia 23 tahun itu selepas dia menghantar surat peletakan jawatannya pada 11 Januari lalu bagi bergerak secara profesional.

Katanya, ia pertama kali dalam sejarah BAM mengemukakan tawaran yang cukup lumayan itu kepada pemain di bawah naungannya.

“Datuk Lee Chong Wei (bekas jaguh perseorangan lelaki negara) yang menyumbang pelbagai kejayaan kepada negara ketika bergelar pemain pun tidak pernah mendapat tawaran sedemikian.

“Ini membuktikan betapa BAM cukup sayang kepada Zii Jia dan menghargai bakat yang dimilikinya. Zii Jia disifatkan sebagai aset penting kepada BAM.

“Bagaimanapun, tawaran itu masih tidak setanding dengan apa yang ditawarkan kepada Zii Jia sekiranya dia bergerak secara profesional. BAM sebagai persatuan turut mempunyai kekangan dan tidak boleh memberi tawaran di luar kemampuan tetapi sudah melakukan yang terbaik bagi memastikan Zii Jia kekal.

“Namun, pemain itu kekal dengan pendiriannya dan tetap mahu keluar daripada BAM,” katanya.

Jika juara Seluruh England 2021 itu menerima tawaran BAM, dia akan dibayar gaji sebanyak RM83,333 sebulan.

Bayaran gaji itu tidak termasuk elaun lain yang diberikan BAM kepada barisan pemainnya selain hadiah wang kemenangan jika muncul juara mana-mana kejohanan 100 peratus menjadi milik pemain bersama tambahan bonus yang diberikan badan induk itu.

Difahamkan, Zii Jia yang juga pemain ranking nombor tujuh dunia menerima tawaran lumayan daripada sebuah syarikat peralatan sukan dari Taiwan yang didakwa menjadi faktor utama dia mahu meninggalkan BAM.

Zii Jia didakwa ditawarkan bayaran sebanyak AS$400,000 (RM1.674 juta) setahun dengan tempoh kontrak selama tujuh tahun dengan nilai keseluruhan sebanyak RM11.718 juta.

Jumaat lalu, BAM memutuskan untuk tidak mendaftarkan Zii Jia menyertai mana-mana kejohanan antarabangsa selama dua tahun berkuat kuasa 18 Januari lalu susulan keputusannya untuk meninggalkan badan induk itu bagi bergerak secara profesional.

Bukan kerana wang, tapi ada sebab lain tinggalkan BAM

“Saya tahu banyak orang cakap yang saya dapat tawaran lumayan di luar dan mungkin disebabkan duit saya keluar BAM. Saya tidak boleh menghalang apa orang mahu cakap kerana mereka ada fikiran mereka sendiri dan saya pun ada pendirian saya.

“Ia bukan keputusan yang mudah, saya mengambil masa yang lama memikirkan mengenai perkara ini. Saya harap BAM akan memberi restu kepada saya (bergerak secara profesional).

“Saya akan beri penjelasan sepenuhnya mengenai semua ini selepas BAM umum keputusan mereka,” katanya ketika ditemui selepas sesi latihan di Akademi Badminton Malaysia (ABM) Bukit Kiara, hari ini.

Semalam, Presiden BAM, Tan Sri Mohamad Norza Zakaria mengesahkan badan induk itu ada menerima surat peletakan jawatan daripada Zii Jia pada 11 Januari lalu.

Bagaimanapun, keputusan sama ada BAM menerima atau sebaliknya peletakan jawatan berkenaan hanya akan diumumkan Timbalan Presiden BAM, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos dalam satu media yang akan diadakan, esok.

Zii Jia yang juga juara Terbuka Taiwan 2018, berkata dia sedar dengan cabaran yang bakal dihadapinya sebaik memutuskan untuk bergerak secara profesional.

“Saya ada kawan seperti Lai Pei Jing (pemain beregu campuran profesional). Dia ada kongsikan mengenai kesukaran untuk mencari penaja di luar. Saya tahu BAM ada fasiliti terbaik dan seperti saya katakan ini bukan keputusan yang mudah.

“Ada satu sebab yang saya tidak boleh cakap sekarang tetapi ia bukan disebabkan duit. Apa pun, kita tunggu dulu pengumuman daripada BAM dan selepas itu saya akan beri penjelasan,” katanya yang dibimbing jurulatih, Hendrawan.

Ditanya mengenai pandangan Hendrawan berhubung keputusannya itu, pemain kelahiran Alor Setar itu, berkata: “Memang saya bincang dengan barisan jurulatih tetapi saya tidak mahu libatkan mereka dalam hal ini. Apa yang saya harapkan adalah restu daripada mereka,” katanya.

Sumber : BH

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU