Connect with us

KESIHATAN

Wanita Kelihatan Lebih Cantik Bila Bangun Pagi, Jika Amalkan 7 Perkara Ini

Avatar of majalahilmu

Published

on

Wanita Kelihatan Lebih Cantik Bila Bangun Pagi Jika Amalkan 7 Perkara Ini

Wanita Kelihatan Lebih Cantik Bila Bangun Pagi, Jika Amalkan 7 Perkara Ini

Rupanya wanita akan kelihatan lebih cantik bila bangun pagi, jika buat 7 perkara ini sebelum tidur. Oleh itu, sangatlah penting bagi kaum wanita mendapatkan Tidur yang cukup secukupnya dengan melakukan persediaan sebelum tidur demi mengekalkan kecantikan wajah dan kesegaran tubuh badan tatkala bangun dari tidur nanti.

7 perkara tersebut adalah;

1. Cuci Solekan Wajah

make up z

Sebelum tidur pastikan kulit wajah telah dicuci bersih dan bebas daripada sebarang solekan. Ini kerana jika tidur dengan solekan masih dimuka, ia akan mengakibatkan kulit wajah mengalami jerawat, iritasi, kedutan dan garisan halus. Jadi pastikan sebelum tidur kena cuci muka dahulu tak kiralah penat atau malas macam mana sekalipun. Barulah ketika bangun tidur nanti rasa lebih segar dan cantik.

2. Mandi

Mandi merupakan salah satu cara untuk menghilangkan tekanan sebelum tidur. Tubuh badan yang bersih dan segar mampu menenangkan diri sekaligus membantu untuk tidur dengan lebih selesa, lena dan nyenyak. Pastinya apabila mendapat tidur yang lena tanpa terjaga, mampu membuatkan diri lebih bertenaga secukupnya ketika bangun di pagi hari nanti.

3. Dapatkan Tidur Secukupnya

tidur

Tidak dapat dinafikan tidur yang cukup membantu wajah kelihatan lebih cantik dan menawan tanpa mengira berapa pun umur kita. Ramai yang tahu, tidur yang cukup memerlukan 7 hingga 8 jam sehari setiap malam. Tapi ramai yang tak tahu bahawa wanita perlu masuk tidur pada waktu yang paling tepat iaitu jam 11 malam hingga 3 pagi untuk kelihatan lebih cantik ketika bangun pagi.

Ini kerana tidur pada waktu ini kulit sedang mengalami proses ‘repairing & restoring’. Jadi pastikan masuk tidur sekitar pukul 11 malam dan dapatkan sekurang-kurangnya 7 jam waktu tidur, untuk mendapatkan manfaat kecantikan ini.

4. Sapu Pelembap

Ini penting iya. Sapu pelembap atau losyen pada seluruh tu buh badan selepas mandi demi mengekalkan kelembapan kulit sepanjang malam.Jika tak sempat sangat pun, jangan lupa sekurang-kurangnya sapu krim malam dan krim mata sebelum masuk tidur. Kulit kering akan mengakibatkan wajah dan badan mudah berkedut dan terhasilnya garis-garis halus. Jadi, bila bangun pagi wajah akan kelihatan kusam, kering jika tidak memakai pelembap sebelum tidur.

5. Berus Gigi

berus gg

Secara jujurnya, berapa kerap gosok gigi setiap hari? Ramai wanita mengaku mereka selalu terlupa gosok gigi sebelum tidur dan rasa ia tak apa, kerana akan lakukannya pada waktu pagi nanti. Banyak kajian menyatakan tabiat tidak menggosok gigi sebelum tidur boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang serius. Antaranya termasuklah ma salah jantung. Jadi rutin menggosok gigi secara konsisten sebelum tidur adalah amalan yang baik dan mengurangkan risiko penya kit. Tidur pun rasa lebih selesa bila gigi dan digosok bersih.

6. Minum Segelas Air Lemon

Minum segelas air lemon sebelum tidur akan memberi hidrasi pada tubuh dan membantu membersihkan kulit ketika tidur. Cuba amalkan mulai malam ini, kesannya bila terjaga pada esok pagi, kulit akan lebih anjal dan berseri-seri. Setelah terjaga dari tidur pula nikmati segelas air lemon ia akan mempercepatkan metabolisma, meningkatkan tenaga, serta emosi yang lebih baik sepanjang hari.

7. Berfikiran positif / Muhasabah Diri

Ini paling penting. Sebelum tidur disarankan muhasabah diri, minta maaf pada pasangan, maafkan semua orang dan buang segala perasaan negatif.Lakukan juga amalan doa mahupun zikir-zikir sebelum tidur. Jiwa yang tenang dan bersikap positif mampu menghilangkan tekanan, membuatkan tidur lebih lena dan bahagia sekaligus mampu menyerlahkan wajah yang menawan ketika bangun dari tidur nanti.

Jadi apa tunggu lagi, jangan bertangguh mulakan rutin ini mulai malam ini untuk kelihatan lebih cantik dan berseri di pagi hari nanti.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: womanitely

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU