Connect with us

Uncategorized

(Video) Fungsi ‘Line’ Merah Dekat Cermin Belakang Kereta Yang Ramai Tak Tahu

Published

on

(Video) Fungsi ‘Line’ Merah Dekat Cermin Belakang Kereta Yang Ramai Tak Tahu

“Apa benda garisan ini sebenarnya dan penting tak benda ni dalam kehidupan harian kita sebagai pemandu jalan raya?”. Setiap kenderaan yang dicipta mempunyai ciri-ciri keselamatan tersendiri dan bukan sekadar perhiasan semata-mata.

Sesetengah kereta mempunyai garisan yang berwarna hitam atau merah pada cermin bahagian belakang. Mesti ada dalam kalangan kita yang menyangka garisan pada cermin belakang ini adalah sensor alarm untuk detect kalau ada orang pecahkan cemin belakang, Tetapi sebenarnya salah.

Kalau korang nak tahu lebih, jom kita dengar penjelasan daripada seorang pakar dalam bidang mekanikal, Dr Hasbullah Syarah.

Fungsi

Jawapannya adalah alat ini dipanggil sebagai ‘defogger’ yang berfungsi menghasilkan haba untuk hilangkan kabus atau wap air untuk cermin belakang. Jadi, janganlah tanggal garisan tersebut.

Cara untuk gunanya adalah dengan tekan butang khas iaitu ikon segi empat dan ada tiga anak panah yang beralun.

Namun, mesti ada yang tertanya kenapa garisan ini tidak disediakan di cermin hadapan? Ini sebabnya;

Ia berfungsi sebagai ‘heater’ dengan kuasa rendah tetapi bila terlalu tinggi kuasanya risau nanti cermin tersebut akan panas dan tangan akan melecur bila tersentuh cermin tersebut.
Jika pasang di bahagian depan, ia akan megnhalang padangan pemandu.
Sebenarnya, pada cermin hadapan juga dipasang defoggers ini namun ianya hanyalah satu lubang yang kecil pada bahagian bawah cermin hadapan.

Korang jangan pula pelik kalau korang nak tukar tinted tetapi orang kedai hanya tekapkan sahaja tint yang baru di atas tinted yang lama. Ini kerana mereka tidak mahu fungsi ‘defoggers’ ini rosak. Jika ianya tertanggal maka tiadalah fungsi ini dan ia mendatangkan bahaya kepada pemandu ketika hujan.

Sumber: Dr Hasbullah Syarah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!