Connect with us

INFO

Ulama Tersohor Datuk Syeikh Maulana Abdullah Abdul Rahman Al Bukhari Al Masyuri, Tokoh Yang Banyak Berjasa Dalam Perkembangan Umat Islam Rantau Ini Meningg4l Dunia Pada Usia 88 Tahun

Avatar of kidin

Published

on

YUJYRXTJX

Ulama Tersohor Datuk Syeikh Maulana Abdullah Abdul Rahman Al Bukhari Al Masyuri, Tokoh Yang Banyak Berjasa Dalam Perkembangan Umat Islam Rantau Ini Meningg4l Dunia Pada Usia 88 Tahun

Ulama tersohor di Pulau Pinang, Datuk Syeikh Maulana Abdullah Abdul Rahman Al Bukhari Al Masyuri menghembuskan nafas terakhirnya pada pukul 11 ​​pagi di kediamannya di Jalan Brani. Allahyarham meninggal dunia pada usia 88 tahun. Berita pemergian agamawan itu di kongsi di laman sosial Facebook.

Allahyarham merupakan bekas imam di Masjid Kapitan Keling, Pulau Pinang semenjak tahun 1972 sehingga 31 Disember 2018. Jenazah Allahyarham dikebumikan di Tanah Perku.buran Makam Noordin, di Masjid Kapitan Keling di sini, selepas solat Asar hari ini.

Kem4tian Allahyarham mendapat perhatian dan ucapan takziah daripada pelbagai pihak yang menyifatkan pemergiannya sebagai khabar duka dari bumi Pulau Mutiara itu.

Turut berkongsi kesedihan dengan berita pemergian ulama itu ialah Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, Datuk Ahmad Zakiyudin Abdul Rahman.

“Al-Fatihah. Saya menerima khabar duka hari ini, berita akan pemergian Datuk Sheikh Abdullah Bukhari Al-Hafiz, tokoh yang banyak berjasa dalam perkembangan umat Islam rantau ini.

“Semoga Allah SWT merahmatinya, menerima segala amalannya dan ditempatkan rohnya di kalangan para solihin,” kata Ahmad Zakiyudin dalam hantaran di laman Facebook.

‘Selain itu, berita pemergian Allahyarham turut dikongsi bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zulkifli Mohamad Al Bakri. Menerusi hantaran Facebook,

Zulkifli menyifatkan Allahyarham adalah antara ulama tua Pulau Pinang yang boleh dianggap sebagai mutiara berharga bagi negerinya.

“Kali terakhir saya menziarahinya dan menyampaikan sumbangan penghargaan kepada beliau adalah pada 9 Ogos 2020 semasa saya masih menjawat jawatan sebagai menteri.

“Beliau berkhidmat tanpa jemu sebagai Guru Takmir bermula pada tahun 1985 sehingga tahun 2019,” tulis Zulkifli.

Allahyarham Abdullah Abdul Rahman yang dilahirkan pada 29 Jun 1933 di Jalan Brani, Pulau Pinang lebih dikenali dengan panggilan Syeikh Abdullah Bukhari kerana menjadi rujukan dalam hadis al-Bukhari.

Beliau memulakan pendidikan awalnya di Madrasah al-Mashoor al-Islami dengan kelulusan 4 Thanawi dan pengkhususan Qismun Takhasasin dan Qismun Muallimun pada tahun 1952.

Allahyarham memperoleh kelulusan Tahfizul Qurani dari Jamia Misbahul Hudha, Nidur, India pada tahun 1953 selain memperoleh kelulusan Kelas Alim Maurlaui, Nidur, India pada tahun 1958.

Sepanjang hayatnya, Syeikh Abdullah Bukhari pernah mengajar ilmu Fiqh, Usul Fiqh, Mantiq, Tafsir dan Hadits di Madrasah al-Mashoor, Pulau Pinang pada tahun 1958 sehingga 1979.

Beliau juga sangat aktif dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat Islam di Pulau Pinang khususnya dan boleh memberi ceramah dalam beberapa bahasa seperti bahasa Melayu, bahasa Tamil dan bahasa Arab.

Allahyarham juga pernah menerima anugerah Tokoh Maal Hijrah pada tahun 1960. Anugerah yang diterima itu sebagai mengiktiraf sumbangan besar Allahyarham dalam perkembangan syiar Islam di negeri Pulau Pinang.

Sumber: https://www.astroawani.com/ via updateinside

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU