Connect with us

SEMASA

Tukang cuci Dapat Ganjaran Dinaikkan Pangkat Kerana Pulangkan Cek Bernilai RM10.4 Juta

Avatar of kidin

Published

on

ghui

Tukang cuci Dapat Ganjaran Dinaikkan Pangkat Kerana Pulangkan Cek Bernilai RM10.4 Juta

Dalam mencari rezeki hampir setiap hari, Orang yang dapat dipercaya, kata-katanya dapat dipegang, dan boleh dipercayai adalah orang yang amanah. nescaya orang di sekeliling akan memandang tinggi selain dikurniakan keberkatan olehNya tanpa melalui banyak kesulitan dalam kehidupan seharian.

Baru-baru ini, seorang pekerja pembersihan yang dikenali sebagai Halimah menjadi bualan dalam kalangan warganet Indonesia selepas kisah kejujurannya tular di media sosial.

halimah4

Memetik laporan Kompas.com, wanita berusia 29 tahun itu terjumpa sebuah beg dompet yang berisi cek bernilai 35.5 bilion rupiah (RM10.4 juta) dipercayai milik seorang penumpang ketika bertugas di Lapangan Terbang Bandara Soekarno-Hatta, Jakarta.

01112021 49 2 jumpa dompet

Tanpa memeriksa apakah isi kandungan dompet berkenaan, dia terus melaporkan kepada pegawai bahagian Keselamatan Penerbangan (AVSEC) berhubung insiden itu.

Namun, alangkah terkejutnya setelah pegawai memeriksa mendapati dompet berwarna coklat itu mempunyai cek tersebut selain lima buah buku bank serta sebuah pasport.

“Besar atau kecil nilainya, ia tetap bukan milik kami, justeru sudah kewajiban bagi petugas di lapangan untuk melaporkannya,” kata Halimah seperti dipetik daripada laporan Tribun Jakarta.

20211102 123808 pesan cleaning service kembalikan dompet dan cek rp 35 9 m terapkan kejujuran

Kagum dengan sifat kejujuran Halimah, Pengurus Besar BSH Wilayah 1 Angkasa Pura Solusi, Toyib Fanani berbangga sekali gus menunjukkan penghargaan kepada wanita terbabit dengan memberi ganjaran kenaikan pangkat sebagai penyelia.

Sumber: Kompas.com via borakdaily

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU