Connect with us

SEMASA

Tragedi Mont Kiara: Lelaki Ditemui Rentung Di Balkoni

Published

on

597383123 1362883105879791 2138216252461280186 n

Tragedi Mont Kiara: Lelaki Ditemui Rentung Di Balkoni, Sistem Keselamatan Bangunan Didakwa Gagal Berfungsi

KUALA LUMPUR – Suasana sayu menyelubungi Mont Kiara malam tadi apabila seorang lelaki ditemukan maut dalam kebakaran sebuah unit kondominium di tingkat 26.

Menurut Pusat Gerakan Operasi (PGO) Kuala Lumpur, panggilan kecemasan diterima jam 8.46 malam, sebelum beberapa jentera dari BBP Sri Hartamas, Menjalara, Sentul dan Taman Tun Dr Ismail bergegas ke lokasi.

597383123 1362883105879791 2138216252461280186 n

 Setibanya di tempat kejadian, api marak memenuhi unit kediaman tersebut. Namun usaha menyelamat menjadi sukar apabila sistem pencegah kebakaran bangunan didapati tidak berfungsi dengan baik, menyebabkan anggota bomba terpaksa menarik air menggunakan pam angkut dan pam jentera untuk sampai ke tingkat 26.

596819041 1362883069213128 2564167403748965866 n

Ditemui di Balkoni, Melecur Seratus Peratus

Selepas berjaya menembusi unit berkenaan, pasukan bomba menemui seorang lelaki di bahagian balkoni dalam keadaan melecur 100 peratus.

597385075 1362882985879803 6389608513368627720 n

Mangsa disahkan meninggal dunia oleh petugas Kementerian Kesihatan (KKM) di lokasi.

Kebakaran berjaya dipadam sepenuhnya pada 2.03 pagi, namun punca kejadian masih disiasat oleh Unit Forensik Bomba.

597112112 1362883062546462 1911336160281186182 n

Penduduk Terkejut, Soal Sistem Keselamatan Bangunan

Insiden ini menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk mengenai tahap penyelenggaraan sistem keselamatan bangunan, lebih-lebih lagi di kawasan kediaman mewah seperti Mont Kiara.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SEMASA

“Pernah Terpalit Kontroversi, Kini Ramai Sebak Tengok Azar Azmi Menangis Dapat Bantuan Dato’ Aliff”

Published

on

“Pernah Terpalit Kontroversi, Kini Ramai Sebak Tengok Azar Azmi Menangis Dapat Bantuan Dato’ Aliff”

“Pernah Terpalit Kontroversi, Kini Ramai Sebak Tengok Azar Azmi Menangis Dapat Bantuan Dato’ Aliff”

Malam ini, ramai netizen mengaku mereka tidak mampu menahan air mata selepas menonton live melibatkan Dato’ Aliff Syukri, Datin Shahida dan pelakon Azar Azmi.

Pada awalnya, ramai menyangka Azar hanya dijemput untuk membantu packing barang dan memeriahkan live jualan seperti biasa.

Namun siapa sangka, di sebalik live tersebut, Dato’ Aliff sebenarnya sudah merancang sesuatu yang jauh lebih besar.

Pernah Terpalit Kontroversi Kini Ramai Sebak Tengok Azar Azmi Menangis Dapat Bantuan Dato Aliff

Dalam siaran itu, Dato’ Aliff dan Datin memaklumkan bahawa setiap barang yang terjual, sebanyak RM5 akan diberikan khas kepada Azar.

Apa yang membuatkan ramai lebih tersentuh, Azar kini dilihat sedang melalui fasa sukar dalam hidup selepas namanya terpalit dengan kontroversi dan kes polis sebelum ini.

Sebab itu, apabila melihat dirinya duduk menahan sebak sambil mendengar pengumuman tersebut, ramai netizen mengaku mereka sendiri turut menangis.

Pernah Terpalit Kontroversi Kini Ramai Sebak Tengok Azar Azmi Menangis Dapat Bantuan Dato Aliff 3

Baru beberapa minit live berlangsung, jumlah jualan sudah mencecah puluhan ribu ringgit.

Malah, ada yang mendakwa jumlah yang berjaya dikumpulkan untuk Azar melebihi RM20,000 dalam tempoh singkat.

Bagi ramai orang, bantuan itu bukan sekadar tentang wang.

Tetapi ia seolah-olah memberi peluang kepada Azar untuk bangkit semula selepas melalui pelbagai ujian dan kecaman.

Pernah Terpalit Kontroversi Kini Ramai Sebak Tengok Azar Azmi Menangis Dapat Bantuan Dato Aliff 2

Ruangan komen pula dipenuhi dengan kata-kata sebak daripada netizen.

“Menangis tengok Azar tahan air mata. Dia nampak terlalu penat.”

“Kadang-kadang orang cuma perlukan seseorang untuk hulur tangan bila dia jatuh.”

“Patutlah rezeki Dato’ Aliff dan Datin tak pernah putus. Mereka suka bantu orang.”

“Apa pun yang jadi sebelum ini, semua orang layak diberi peluang kedua.”

Ramai juga menyifatkan tindakan Dato’ Aliff dan Datin itu sebagai satu bentuk bantuan yang sangat bermaruah.

Pernah Terpalit Kontroversi Kini Ramai Sebak Tengok Azar Azmi Menangis Dapat Bantuan Dato Aliff 20

Bukan sekadar memberi wang, tetapi membuka ruang rezeki untuk seseorang berdiri semula dengan cara yang baik.

Di saat ramai sibuk menghukum dan bercakap tentang kesilapan orang lain, masih ada insan yang memilih untuk membantu tanpa mengungkit masa lalu.

Mungkin sebab itulah live malam ini membuatkan ramai sebak.

Kerana kadang-kadang, satu peluang kecil dan satu tangan yang ikhlas dihulur mampu mengubah hidup seseorang untuk selamanya.

Video Penuh :

 

Continue Reading

SEMASA

“Baru Nak Mulakan Langkah Sebagai Guru” – Guru Pelatih Maut Dalam Perjalanan Pulang Dari Sekolah

Published

on

Guru Pelatih Maut Dalam Perjalanan Pulang Dari Sekolah

“Baru Nak Mulakan Langkah Sebagai Guru” – Guru Pelatih Maut Dalam Perjalanan Pulang Dari Sekolah

Hasrat seorang guru pelatih wanita untuk meneruskan perjalanan hidup dan kerjaya sebagai pendidik berakhir dengan tragedi apabila dia dilaporkan maut dalam kemalangan di Jalan Bandar Sri Indah, Tawau pada Jumaat.

Mangsa dikenali sebagai Amierah Aqeelah Arbin, 25, yang juga merupakan penuntut tahun akhir di sebuah universiti.

670419466 122162933582849525 4908508634077403177 n

Difahamkan, Amierah ketika itu sedang menjalani latihan praktikum sebagai guru pelatih di Sekolah Menengah Kebangsaan Balung.

Dalam kejadian kira-kira jam 12 tengah hari itu, mangsa dipercayai sedang dalam perjalanan pulang dari sekolah sebelum kereta jenis Perodua Kenari yang dipandunya terbabas ke tepi jalan.

668311622 1465914515576649 5083682331491315429 n

n sumber : bomba

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Tawau, Jemishin Ujin, pihak bomba menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada jam 12.26 tengah hari.

Seramai enam anggota dikejarkan ke lokasi kejadian yang terletak kira-kira 17 kilometer dari Balai Bomba dan Penyelamat Tawau.

668580380 122162907692849525 6755510757597094303 n

“Menurut laporan, kemalangan melibatkan sebuah kereta jenis Perodua Kenari yang telah terbabas sendiri ke tepi jalan.

“Terdapat seorang mangsa dikeluarkan oleh pasukan perubatan sebelum pasukan bomba tiba di lokasi kejadian. Mangsa disahkan telah meninggal dunia di lokasi,” katanya.

Mayat mangsa kemudian diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Perkongsian berita itu mengundang rasa sebak dalam kalangan netizen yang rata-ratanya turut bersimpati dengan nasib menimpa mangsa.

Ramai menyifatkan pemergian Amierah sangat menyedihkan kerana dia baru sahaja memulakan langkah untuk menjadi seorang guru.

Lebih menyentuh hati, mangsa dikatakan sedang menjalani latihan praktikum dan berada di fasa akhir pengajian sebelum melangkah ke alam pekerjaan.

668769810 1465914918909942 8631912035095801737 n

Ramai turut menitipkan doa agar roh Amierah ditempatkan dalam kalangan orang beriman dan keluarga diberikan kekuatan menghadapi kehilangan yang berat ini.

Kadang-kadang, ada insan yang pergi terlalu awal ketika mereka baru sahaja mahu memulakan perjalanan hidup yang sebenar.

Continue Reading

SEMASA

Kad Asing Di Pam RON95 Disekat Mulai 1 April, Sistem Baharu Akan Tapis Transaksi Secara Automatik

Published

on

Kad Asing Di Pam RON95 Disekat Mulai 1 April, Sistem Baharu Akan Tapis Transaksi Secara Automatik

Kad Asing Di Pam RON95 Disekat Mulai 1 April, Sistem Baharu Akan Tapis Transaksi Secara Automatik

PUTRAJAYA – Bermula 1 April ini, penggunaan kad kredit dan kad debit asing di pam petrol RON95 akan disekat secara berperingkat di seluruh negara.

Langkah baharu yang diperkenalkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) itu dilihat sebagai usaha memperketat kawalan subsidi bahan api serta mengelakkan ketirisan yang berlaku selama ini.

Ketua Pengarah Penguat Kuasa KPDN, Datuk Azman Adam berkata, sistem baharu tersebut akan menghubungkan pam minyak dengan pangkalan data identiti seperti MyKad serta sistem perbankan bagi menapis transaksi secara automatik.

Kad Asing Di Pam RON95 Disekat Mulai 1 April Sistem Baharu Akan Tapis Transaksi Secara Automatik 1

Menurut beliau, pendekatan itu membolehkan transaksi menggunakan kad asing terus dikesan tanpa memerlukan pekerja stesen minyak memantau setiap pam secara manual.

“Selepas 1 April ini, sistem secara automatik akan menapis transaksi. Ini juga dapat mengurangkan beban pekerja stesen untuk ‘menjaga’ pam secara fizikal,” katanya.

Beliau menjelaskan, beberapa stesen minyak sudah bersedia sepenuhnya untuk melaksanakan mekanisme berkenaan dan pelaksanaannya akan dibuat secara berperingkat di seluruh negara.

Walaupun penggunaan kad asing masih dibenarkan, ia hanya boleh digunakan di kaunter dan bukan lagi secara terus di pam minyak.

Ini bermakna pelancong asing atau pengguna yang menggunakan kad luar negara masih boleh membeli petrol, namun perlu berurusan di kaunter stesen minyak bagi tujuan pengesahan dan pemantauan.

KPDN menegaskan bahawa langkah ini bukan bertujuan menyusahkan pengguna asing, sebaliknya bagi memastikan subsidi RON95 benar-benar dinikmati oleh rakyat tempatan yang layak.

Pada masa sama, sistem baharu itu dijangka membantu pihak penguat kuasa membanteras penyalahgunaan subsidi petrol, termasuk kes melibatkan kenderaan asing yang cuba mendapatkan petrol bersubsidi secara tidak sah.

Perubahan ini dijangka memberi kesan besar terutama di kawasan sempadan dan lokasi tumpuan pelancong asing, di mana isu penyalahgunaan RON95 sering menjadi perhatian.

Bagi rakyat Malaysia, penggunaan kad tempatan dan MyKad dijangka menjadi elemen penting dalam sistem baharu ini bagi memastikan transaksi di pam berjalan lancar tanpa sebarang gangguan.

Continue Reading

Trending