Kisah
Tan Sri Syed Azman : Kisah Inspirasi, Seorang Lelaki Berbangsa Melayu Yang Berjaya Menjadi Antara Manusia Terkaya Di Malaysia, PuIuhan HeIikopter Dan Pesawat Yang DimiIiki Lelaki Terhebat Ini

Kisah Inspirasi, Seorang Lelaki Berbangsa Melayu Yang Berjaya Menjadi Antara Manusia Terkaya Di Malaysia, PuIuhan HeIikopter Dan Pesawat Yang DimiIiki Lelaki Terhebat Ini
Tan Sri Syed Azman anak jati Sungai Petani, Kedah, yang tersenarai 50 orang terkaya Malaysia di dalam Forbes. Ia pernah berada dikedudukan ke-25 dengan hartanya kini dianggarkan berjumlah USD675 juta. Kekayaannya bukan setakat mampu untuk membeli Ford Mustang Ecoboost tetapi kekayaannya buatkan dia tidak mahu lagi untuk pakai kereta. Jalan Malaysia jem katanya.
Jika dikira-kira maknanya kalau tukar RM hartanya dah berbilion-bilion!
Siapa sangka bekas pɛgawai pɛrisik tɛntera berpangkat Mɛjar dan bekas penjual kereta tɛrpakai ini begitu tinggi semangat juἀngnya dalam pernlagaan hingga b0leh sampai ke tahap ini, luar biasa.
Setelah bɛrhenti dari Angkἀtan Tɛntera Malaysia (ATM), beliau dan isteri memulakan perniagἀan kereta tɛrpakai.
Kisah Inspirasi Tan Sri Syed Azman
Di hari-hari awal perniagἀannya, Syed Azman bɛrulang-alik ke L0ndon untuk membɛli kereta terpakai sebelum menjuἀlnya di Malaysia. Masa itu bɛliau tidak mɛmiliki AP (Pɛrmit Kelṳlusan) namun dia berk0ngsi AP dengan rakan-rakἀn yang mɛmiliki pɛrmit tersebut.

Lama kɛlamaan beliau bɛrjaya juga mɛmiliki AP dari kɛrajaan dan pɛrniagaan keretanya sɛmakin menjadi sɛbutan. Tak lama kɛmudian kɛrajaan mengambil keputṳsan mɛmberhentikan pɛmberian AP tɛrbuka dan hanya menawἀrkan franchise AP.
Untuk mendapatkan franchise AP, Syed Azman perlu dilἀntik oleh syarikat kɛreta asing sebagai pengɛdar dan barulah pɛrmit itu dianṳgerahkan kepadanya. Nasib menyebɛlahinya apabila beliau bɛrjaya mendapatkan kɛpercayaan daripada H0nda untuk mɛlantiknya sebagai pengɛdar beberapa jɛnis kereta tersebut di Malaysia. Kemudian Syed Azman mɛndapat hak untuk mengɛdar Chevrolet dan Suzuki pula.
Mɛngenai helikopter, dalam satu tɛmubual dengan akhbἀr tak lama dulu, Syed Azman bɛrkata, selama menjalankan urusan pɛrniagaan, beliau bosan kɛrana masanya banyak habis di jalan raya. Lalu rakannya mencadἀngkan bɛliau membeli helik0pter saja untuk ke sana dan ke sini.

Justɛru pada tahun 2003, beliau membɛli sebuah helikopter dengan harga US$1.5 juta bagi kɛgunaan hariannya. Bila hɛlikopter itu tidak digunakἀnnya, beliau sɛwakan saja pada mereka yang berminat.
Ketika itulah beliau sɛdar yang pɛrmintaan untuk helik0pter ini tinggi di Malaysia.
Lima tahun kɛmudian, beliau berjaya mɛndapatkan k0ntrak pertama bagi menyɛdiakan perkhidmatan helik0pter untuk membawa pekerja sɛktor minyak dan gas ke pelantar. Hari ini, pemilik syarikat Weststἀr yang ‘low pr0file’ itu memiliki lebih 40 buah helik0pter, empat buah jɛt pɛrsendirian dan beliau juga memper0leh k0ntrak bɛrnilai RM8 billi0n bagi membawa pekerja pelἀntar minyak hingga menjadikannya antara lelaki Melayu terkἀya di Malaysia kɛtika ini.
Tan Sri Syed Azman peniaga berjaya
Ini belum campṳr perniagaan peluru berpandu, peralatan pertἀhanan, hartanah, kɛnderaan, pembinaan dan sebagainya.
Walaupun harta dan asɛtnya mencɛcah bili0n ringgit, Syed Azman enggan mɛnyatakan jumlahnya.
Bɛliau hanya menjawab: “Saya tak b0leh bɛritahu jumlah harta saya, mak saya tak suka”
Hehehe…c0mel tak jawapan tu?
Kini Syed Azman terus melɛbarkan sayapnya di sɛbalik cabaran getir yang mɛreka tɛmpuh di kala ek0nomi dunia bɛrada dalam keadaan tidak mɛnentu. Sɛperti mana puluhan helik0pternya terbang tinggi di udara, begitulah juga sɛmangat dan keazἀman lelaki bɛrusia 60 tahun ini. Salute!
Seorang lelaki berbangsa Melayu yang berjaya menjadi antara manusia terkaya di Malaysia. Semoga kisah Tan Sri Syed Azman ini menjadi inspirasi buat kita semua Kerana tidak ramai yang mampu tersenarai.
Sumber : ohinfokini
Kisah
Denda RM50, Air Mata Seorang Nenek: Kisah Warga Emas 90 Tahun Yang Hampir Hilang Punca Rezeki

Segamat – Seorang wanita warga emas berusia 90 tahun di Kampung Abdullah, Segamat, Johor, mencuri perhatian ramai apabila dikenakan denda RM50 hanya kerana menjual sayur-sayuran hasil tanamannya sendiri tanpa lesen.
Kejadian yang berlaku pada 23 Januari itu bukan sahaja menyentuh perasaan masyarakat, malah membuka perbincangan besar tentang kemanusiaan, keadilan sosial dan keperluan dasar lebih berperikemanusiaan terhadap golongan rentan.
“Saya Cuma Jual Sedikit…”
Perkara ini mula didedahkan oleh seorang pengguna Facebook, Steven Tan, yang terserempak dengan wanita tersebut ketika beliau menjual sayur secara kecil-kecilan di tepi jalan.
Menurut Steven, seorang pegawai Majlis Perbandaran Segamat (MPS) telah mengeluarkan saman RM50 kerana wanita itu tidak mempunyai lesen penjaja.
Walaupun Steven cuba merayu agar pegawai tersebut bertolak ansur, beliau dimaklumkan bahawa tindakan itu terpaksa dilakukan kerana mengikut peraturan.
Lebih menyedihkan, wanita itu turut diberitahu bahawa dia perlu memohon lesen bernilai ratusan ringgit sekiranya mahu terus berniaga.
“Jumlah itu tidak realistik untuk seseorang yang hanya menjual sedikit sayur beberapa kali sebulan,” tulis Steven.
Bagi wanita tersebut, menjual sayur itulah satu-satunya cara untuk menyara hidup. Jika lesen mahal itu diwajibkan, dia bukan sahaja kehilangan perniagaan kecilnya, malah kehilangan harapan.
Rayuan Yang Menjadi Tindakan
Steven kemudian meminta pandangan orang ramai tentang cara terbaik untuk membantu wanita berkenaan. Hantaran itu pantas tular dan sampai ke pengetahuan Ketua Pemuda MCA Segamat, Tay Kok Wea.
Beliau segera mengarahkan wakilnya ke lokasi untuk membayar denda RM50 tersebut bagi pihak wanita itu.
Dalam kenyataannya, Tay menegaskan bahawa tindakan itu bukan untuk meraih publisiti, sebaliknya demi membantu seorang warga emas yang hampir kehilangan punca rezeki.
Tiada Lagi Denda, Harapan Baharu
Tay turut memaklumkan bahawa beliau telah berbincang dengan pihak penguatkuasaan MPS dan mengesahkan bahawa:
Tiada lagi denda akan dikenakan terhadap wanita itu
Wanita tersebut kini boleh terus menjual sayur tanpa rasa takut
Isu yuran lesen akan dibawa ke mesyuarat untuk dicadangkan bayaran simbolik
“Jika cadangan itu diluluskan, saya sendiri akan menanggung kos lesen tersebut,” katanya.
Lebih Daripada Sekadar Denda
Kisah ini bukan sekadar tentang RM50, tetapi tentang maruah, belas kasihan dan keperluan sistem yang lebih adil kepada golongan miskin dan warga emas.
Ia mengingatkan kita bahawa di sebalik peraturan, masih perlu ada ruang untuk pertimbangan kemanusiaan.
Kadangkala, yang mereka perlukan bukan simpati — tetapi peluang untuk terus hidup dengan bermaruah.
Kisah
“Bukan main garang bini kau bang…” Isteri Cemas Kereta ‘Hilang’, Suami Selamba Rakam

“Kereta Kita Mana?!” — Isteri Dah Cuak, Suami Kekal Tenang
Lepas ibu, isteri memang insan paling istimewa dalam hidup seorang lelaki. Bukan sekadar teman hidup, tapi tulang belakang yang setia dalam susah dan senang. Kadang-kadang cara suami menghargai isteri tu sampai another level—siap menyakat dulu sebelum bagi kejutan!
Baru-baru ini, tular di TikTok satu video lucu memaparkan gelagat seorang suami ‘prank’ isterinya. Dalam rakaman tersebut, pasangan ini dilihat baru selesai membeli-belah dan berjalan ke arah parkir. Sampai-sampai je, si isteri terus cuak—kereta mereka “hilang”! Dengan wajah panik, dia bertalu-talu tanya suami: “Kereta mana?”
Si suami pula kekal steady, tak banyak cakap… tapi sempat merakam setiap reaksi isterinya.
Rupa-Rupanya Kejutan, Hadiah Kereta Baharu
Twist sebenar: itu semua hanyalah rancangan lelaki berkenaan untuk menghadiahkan sebuah kereta baharu buat isteri tercinta. Patutlah tenang semacam—rupanya tengah tunggu momen paling ‘boom’ untuk didedahkan!
“Garang Juga Bini Kau…” — Netizen Terhibur
@ashraffahmadkamal Terima la hadiah sempena hari lahir isteriku yang tercinta. Segala penat lelah untuk anak dan rumahtangga kita, terima lah hadiah i yg tak seberapa ni. I harap u suka 😁 saya ni suka sakat sikit dan wife tahu kalau saya main-main. Jenuh nak cover🤣🤣 Akhirnya menjadi juga surprise untuk dia. Love you my love 😘 #evmalaysia #emas7 #protonemas #proton ♬ original sound – اشراف احمدكمال
Ruangan komen memang meriah. Ramai terhibur dengan reaksi spontan si isteri yang nampak “garang” sebab menyangka kereta mereka dicuri. Pada masa sama, ramai juga puji suami yang berani dan romantik dengan cara tersendiri.
Antara komen yang mencuri tumpuan:
“Bukan main garang bini kau, bang…”
“Alhamdulillah, hargai isteri sebaiknya.”
“Comel! So happy for you. Semoga bahagia selalu.”
“Doakan saya pun dapat surprise macam ni.”
Bahagia Itu Bila Saling Menghargai
Rumah tangga ada pasang surut—ada manis, ada ujian. Tapi indahnya bila semuanya ditempuh berdua. Tak semestinya hadiah besar atau kata-kata manis; kadang usaha kecil yang lahir dari hati pun cukup membahagiakan. Bila suami isteri saling memahami dan menghargai, di situlah letaknya bahagia yang sebenar.
Sumber: TikTok @ashraffkamal_
Kisah
“87% Lelaki Di Rumah Warga Emas Pernah Sakitkan Isteri – Luahan Pak Arief Buat Ramai Tersentak 😢”

“87% Lelaki Di Rumah Warga Emas Pernah Sakitkan Isteri” – Kisah Pak Arief Buat Ramai Tersentak
Apabila berbicara tentang rumah kebajikan warga emas, ramai antara kita cepat menilai bahawa penghuni di sana mungkin ditinggalkan oleh keluarga atau diabaikan oleh anak-anak. Namun, perkongsian seorang pekerja rumah kebajikan ini membuka sisi realiti yang jarang diperkatakan — bahawa tak semua warga emas ditinggalkan tanpa sebab.
“Saya dah rawat lebih 500 orang tua terlantar”
Menurut Pak Arief, yang sudah bertahun-tahun berkhidmat menjaga warga emas terlantar, dia pernah menguruskan lebih 500 penghuni sepanjang kerjayanya. Namun satu fakta yang mengejutkan ialah, 87% daripada mereka — kira-kira 300 orang — merupakan lelaki yang pernah menyakiti isteri sendiri ketika zaman muda.
“Saya bukan nak menghukum, tapi ini realiti yang saya lihat sendiri. Ramai antara mereka dulu pernah menduakan isteri, berkahwin lain, abaikan keluarga, atau tinggalkan anak-anak,” katanya.
Dulu kahwin lagi, sekarang tinggal sendiri
Ada antara mereka yang berkahwin lain demi nafsu, ada pula yang selingkuh dan mengabaikan anak-anak, sehinggalah akhirnya rumah tangga kedua pun tak kekal lama. Bila usia meningkat dan tiada siapa mahu jaga, barulah mereka sedar nilai kasih yang pernah disia-siakan.
“Bila jatuh terduduk, mereka cuba cari anak-anak dan bekas isteri semula. Tapi kebanyakannya tak lagi diterima. Anak-anak sudah lama menutup hati,” tambah Pak Arief dengan nada sayu.
Secara psikologi, anak akan berpihak kepada ibu
Dari sudut psikologi, kata Pak Arief, anak-anak cenderung setia kepada ibu, terutama apabila melihat sendiri pengorbanan dan kesakitan yang ditanggung oleh si ibu selama bertahun-tahun.
Maka tidak hairanlah, ramai lelaki warga emas ini akhirnya berakhir di rumah kebajikan, bukan kerana anak tidak berhati perut, tetapi kerana luka lama yang belum sembuh.
“Anak-anak bukan berdendam, tapi mereka memilih untuk melindungi ibu. Mereka ingat setiap air mata, setiap malam ibu menangis. Itu yang membuat mereka sukar memaafkan,” ujarnya.
@mbak.butet Berdasarkan data, lansia terlantar yang diurus oleh Pak Arief Camra di Griya Lansia, ternyata saat mudanya melakukan ini… #GriyaLansia #GriyaLansiaMalang ♬ original sound – MbakButet – MbakButetAqsa
Pengajaran buat semua
Kisah yang dikongsikan oleh Pak Arief ini bukan untuk menyalahkan mana-mana pihak, tetapi sebagai peringatan kepada para suami dan ayah agar menghargai keluarga selagi diberi peluang.
Setiap tindakan hari ini akan membentuk bagaimana kita diperlakukan nanti — sama ada dengan kasih sayang, atau dengan sepi di penghujung usia.
“Jangan tunggu tua baru mahu bertaubat. Kerana kadang-kadang, bukan semua dosa mampu ditebus dengan air mata,” pesan Pak Arief.
Keluarga6 years agoSering kali Anak Sulung Selalu Kena Marah Tapi Sebenarnya Paling Istimewa Di Hati Ibu Ayah
Resepi Viral6 years ago10 Resepi Ayam Berkuah Hidangan Menarik Ditengah hari
AGAMA7 years agoSatu kuku panjang ibarat bela sekandang b4bi? Inilah dosa bela kuku panjang
AGAMA7 years agoSatu-satunya manusia yang bukan nabi, bukan pula Rasul, tapi kisah hidupnya diabadikan dalam Qur’an
AGAMA6 years agoCara Meruqyah Anak Yang Malas Untuk Belajar
AGAMA6 years agoCara Senang Hafal Surah Al- Khafi Ayat 1 Hingga 10.
AGAMA6 years agoNafkah untuk isteri tak termasuk keperluan barang dapur, Para suami kena ingat dan Wajib tahu.
AGAMA7 years ago5 doa yang buat rezeki anda datang dari arah tak disangka, lancar dan berkah











1 Comment