Connect with us

INFO

Syarikat Capsula Mundi Perkenal Kaedah Pelik Dengan Melakukan Peng3bumi4n Unik Yang Dipercayai Berkesan Mengubah M4y4t Menjadi Pokok

Avatar of kidin

Published

on

TDUTSDHVUG

Syarikat Capsula Mundi Perkenal Kaedah Pelik Dengan Melakukan Peng3bumi4n Unik Yang Dipercayai Berkesan Mengubah M4y4t Menjadi Pokok

Sebuah syarikat bernama Capsula Mundi sedang melakukan eksperimen p3lik dengan melakukan peng3bumi4n unik yang dipercayai berkesan mengubah m4y4t menjadi pokok.

Bagaimanakah ianya berfungsi?

Idea yang sangat mudah, proses asasnya sama dengan kitaran hayat pokok pada kebiasaannya. M4yat akan dimasukkan ke dalam sebuah kapsul yang dicipta khas berbentuk telur yang akan bertindak sebagai biji benih.

Kemudian, kapsul tersebut akan ditanam ke dalam tanah dengan pokok di atasnya. Difahamkan, kapsul tersebut diperbuat dari plastik kanji dan 100 peratus terbiodegradasi dan akan pecah dengan sendirinya di dalam tanah.

Menurut Sciphysics, badan yang terdapat dalam kapsul tersebut akan mereput dan seterusnya akan berubah menjadi nutrien. Seterusnya, akar pokok yang berada di atas akan menyerap nutrien dari reputan tubuh badan tadi.

Mengikut kefahaman mereka, mereka percaya kaedah ini membolehkan orang-orang yang meraka sayang hidup selama-lamanya sebagai sebahagian daripada pokok tersebut.

Sciphysics menyatakan bahawa kaedah ini akan turut mendirikan sebuah tapak khas. Pendapatnya, daripada menjadi batu nis4n, ia akan jadi sebuah hutan peringatan yang indah.

Proses pengebumian

Kapsul yang akan mengg4ntikan ker4nda tersebut sebenarnya terbuat daripada organik sepenuhnya dan ianya akan terbiodegradasi.

Untuk memastikan keberhasilannya, tubuh manusia perlu mer3put dan berubah menjadi nutrien sebaik sahaja dia berada dalam ‘ker4nda’ tersebut.

“Ianya mungkin kedengaran agak pelik, tapi itulah proses semulajadinya.

“M4y4t perlu diletakkan ke dalam pod sebelum atau selepas ‘rigor mortis’ untuk mengurangkan fleksibiliti yang terlalu banyak,” jelas Sciphysics

Sumber: Sciphysics via Siakap Keli

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU