Connect with us

Petua

Bagaimana Menetapkan Suhu dan Masa Memasak Dalam Air Fryer Supaya Tidak Kering & Hangus? 7 Perkara Perlu Anda Tahu

Avatar of hannani juhari

Published

on

suhu dan masa memasak dalam air fryer

Bagaimana Menetapkan Suhu dan Masa Memasak Dalam Air Fryer Supaya Tidak Kering & Hangus? 7 Perkara Perlu Anda Tahu

Air fryer cukup popular dan meluas digunakan untuk menggoreng makanan dengan lebih sihat tanpa menggunakan minyak berbeza dengan cara goreng dikuali dengan minyak penuh. Namun begitu, bagaimana menetapkan suhu dan masa memasak dalam air fryer? Kami akan kongsikan 7 perkara untuk membantu anda.

Bagaimana teknologi air fryer berfungsi?

Air fryer apabila dialih bahasa kepada Bahasa Melayu maksudnya adalah menggoreng menggunakan udara. Adakah betul selama ini kita menggoreng dalam air fryer dengan tenaga angin?

Istillah menggoreng yang digunakan dalam air fryer kerana keadaan makanan itu yang akan berubah warna menjadi kekuning-kuningan atau kecoklatan seolah-olah digoreng setelah dikeluarkan dari perkakas tersebut.

Sebenarnya, air fryer menggunakan elemen pemanasan yang ada difungsikan padanya. Makanan yang dimasak akan diletakkan ke dalam bakul berlubang dan mesin tersebut akan memasaknya dengan udara panas di sekitar makanan menggunakan mekanisma perolakan atau juga dipanggil sebagai convection dalam istilah sains.

 suhu dan masa memasak dalam air fryer

Panduan suhu dan masa memasak dalam air fryer

Jadual ini menunjukkan dengan jelas kepada anda tentang panduan untuk suhu dan masa yang dicadangkan bagai setiap makanan yang ingin dimasak menggunakan air fryer.

suhu dan masa memasak dalam air fryer

Inisiatif ini dikongsi kerana melihat pada ramai pengguna yang menggunakan air fryer tetapi buntu dengan cara untuk ubah suhu dan masa bagi sesuatu juadah. Bahaya sekiranya salah menetepakan suhu atau membiarkan makanan terlalu lama dalam air fryer yang masih berfungsi akan mendedahkan anda dengan risiko makanan hangus atau lebih teruk sehingga menyebabkan kebakaran.

Biasanya, tetapan suhu yang digunakan oleh kebanyakkan air fryer di Malaysia adalah dalam degree celcius (ºC) dan masa dalam minit (m).

7 tips perlu diperhatikan semasa guna air fryer

Air fryer memang bagus untuk kesihatan dan cara masa bagi diet makan yang lebih sihat. Namun begitu, seperti kebiasaan teknologi elektrik, anda juga perlu tahu tatacara penggunaan yang betul agar tidak mudah rosak nanti.

1. Jenis-jenis air fryer

Air fryer mempunyai dua jenis iaitu digital dan manual. Untuk membezakannya, anda boleh periksa bahagian depan air fryer tersebut. Apabila anda hidupkannya, anda boleh perasan akan keluar nombor/menu seperti skrin handphone, itu adalah air fryer jenis digital.

Sebaliknya yang perlu dipulas tombol adalah air fryer jenis manual.

suhu dan masa memasak dalam air fryer

2. Komponen dalam air fryer

Empat komponen penting dalam sebuah air fryer perlu anda tahu iaitu coil pemanas, kipas atau tombol masa, papan menu, dan bakul air fryer atau ekzos.

Sebelum beli, belek siap-siap semuanya dan periksa sekiranya ada kerosakan kerana ia adalah nadi untuk menghidupkan air fryer anda. Tempoh hayat air fryer itu juga bergantung sepenuhnya kepada komponen tersebut.

3. Kapasiti air fryer

Digunakan dalam bentuk liter atau kilogram. Anda boleh lihat pada kotak produk atau manual yang tertera untuk pastikan kapasiti tersebut sesuai dengan penggunaan di rumah setiap hari.

4. Cara setting air fryer

Sebelum masak pastinya anda perlu tetapkan suhu dan masa dahulu. Ia seperti yang telah dikongsikan sebelum ini di atas.

5. Fungsi bakul air fryer

Bahagian bakul air fryer sangat penting kerana sekiranya tiada, maka air fryer sudah tentu tidak berfungsi sama sekali. Penggunaannya yang fleksibal boleh diasingkan atau dibuka semasa proses memasak sesuatu makanan menjadikan ia haruslah sentiasa dijaga dengan rapi agar tidak mudah calar dan rosak.

6. Kalau air fryer rosak macam mana?

suhu dan masa memasak dalam air fryer

Air fryer anda rosak jangan pandai-pandai baiki sendiri kerana banyak komponen yang berbahaya di dalamnya. Hubungi sahaja servis centre terpilih atau ejen/pengedar yang sah dan boleh membantu anda menyelesaikan masalah itu.

7. Mencuci air fryer

Apa yang diperlukan untuk cuci air fryer supaya bersih adalah cuka, soda bikarbonat, span lembut, sabun cuci pingan, kain bersih, dan berus plastik. Ini sekadar candangan untuk kesan yang lebih baik dan kotoran cepat tanggal.

Apa yang penting semasa mencuci pastikan jangan terlalu kuat dan simpan wayar atau apa-apa sambungan elektrik yang tidak diperlukan di tempat lain.

Diharapkan artikel ini dapat memberikan anda informasi yang berguna untuk memudahkan anda memasak di dapur khususnya semasa mengunakan air fryer. Lepas ini tidak risau lagi kalau lauk hagus atau terbakar.

Sumber: hasrulhassan.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU