Connect with us

INFO

Untuk Mencegah Sistem Radiator Dari Berkarat, Gunakan Air Ini

Avatar of majalahilmu

Published

on

Untuk Mencegah Sistem Radiator Dari Berkarat Gunakan Air Ini 2

Untuk Mencegah Sistem Radiator Dari Berkarat, Gunakan Air Ini

Kereta adalah satu kenderaan yang selalu kita gunakan di setiap hari. Maka kita harus tahu salah satu komponennya yang basic untuk diketahui. Antara salah satu komponen yang mudah dilihat pada bahagian enjin kereta adalah sistem penyejuk enjin atau diketahui sebagai radiator. Tugas utama sistem tersebut ialah untuk meminimumkan suhu panas enjin apabila ketika berfungsi sebab tanpa sistem itu, berkemungkinan enjin mudah terbakar. Kegagalan radiator untuk berfungsi dengan sempurna menyebabkan enjin menjadi sangat panas sehingga menyebabkan beberapa komponen gagal untuk melakukan kerja dengan baik.

tangki radiator

Sebagai pemilik kenderaan, mereka perlu memastikan paras air dalam tangki radiator mencukupi sebelum memulakan perjalanan, sama seperti memeriksa tahap minyak pelincir. Kebanyakan radiator dipasang di bahagian depan enjin atau lebih tepat di belakang gril kerana kedudukan itu terbukti sesuai untuk menyejukkan enjin dengan tolakan angin ketika kenderaan bergerak. Bagaimanapun, ada sesetengah model kereta menempatkan radiatornya di sebelah enjin sama ada kiri atau kanan. Sistem itu dianggap kurang berkesan tetapi angin masih mampu mengalir di sebelah jaring radiator berbanding jenis yang dipasang di bahagian depan enjin.

Radiator mengandungi tiga bahagian penting iaitu atas, jejaring radiator dan tangki bawah.

Jejaring radiator pula mempunyai ratusan lubang kecil yang berfungsi sebagai penyerap air yang mengalir dari atas ke bawah tangki, mengikut pusingan bahagian penyejuk pada bahagian enjin.

smoking rf getty 114

Setiap kali air mengalir ke ratusan lubang kecil itu akan menghasilkan air sejuk dengan bantuan angin ketika kereta bergerak.

Sesetengah kereta pula menggunakan radiator jenis pengaliran melintang (crossflow), sistem yang dianggap memberi manfaat kepada enjin kenderaan berat. Cara radiator berfungsi ialah menerusi pusingan air dari tangki ke dua saluran tiub yang dipasang ke bahagian atas dan bawah tangki ke enjin. Kegagalan pusingan itu berfungsi dengan normal akan menyebabkan enjin menjadi panas. Lazimnya, ada beberapa sebab masalah itu berlaku, antaranya tangki tersumbat oleh kepingan logam atau tangki berkarat kerana jarang dicuci.

Oleh itu, pemilik kereta dinasihatkan mencuci tangki dari semasa ke semasa bagi mengelakkan saluran air radiator menjadi karat.

Karat bukan saja menyebabkan pengaliran air dari bahagian tangki ke bahagian enjin tersumbat, malah boleh berlakukebocoran sama ada pada tangki itu sendiri atau pada dua tiub getah yang disambungkan ke tangki berkenaan. Untuk mengelak perkara itu berlaku, salah satu cara mengelak tangki dimamah karat ialah dengan mencampurkan air dengan kimia yang disyorkan di kedai aksesori. Sesetengah pemilik kereta mencampurkan bahan penyejuk (coolant) ke tangki untuk mengurangkan suhu panas ketika enjin bergerak. Kebanyakan kenderaan model terbaru kini menyediakan tangki air simpanan yang diletakkan bersebelahan dan pemilik tidak perlu lagi membuka penutup radiator. Ia berfungsi sebagai air simpanan untuk menampung bekalan air ketika tangki utama kekurangan air. Kebanyakan radiator diperbuat daripada logam, tetapi ada sesetengahnya diperbuat daripada plastik.

punca radiator rosak bg

Untuk mengelakkan karat, pemilik dinasihatkan supaya menggunakan air mineral untuk menambah kandungan air dalam tangki air simpanan radiator.

Ini kerana air paip dipercayai boleh menyebabkan karat dalam tempoh beberapa tahun manakala air mineral yang dijual di kebanyakan kedai adalah air semula jadi yang lebih bersih dan bebas daripada pencemaran. Air radiator adalah recommend servis 5 bulan sekali. flush and coolant. coolant kena pakai branded seperti castrol dan sebagainya. kalau beli brand ayam, nanti kena tipu, kerana ada kes coolant pakai pewarna sahaja.

coolant 50% air mineral 50%. tangki spare isi coolant sahaja, jangan isi penuh, isi ikut kapasiti yang telah digariskan di tangki spare.

99defece1f2949c7bf29c57e82a843c1 800

Majalah ilmu: Harap dengan perkongsian ilmu ini dapat memberikan satu ilmu fikiran buat anda supaya komponen dalam kereta anda, anda tahu menjaganya dengan betul.

semoga bermanfaat.

Sumber : belikeretaonline

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU