Connect with us

INFO

Kalau Boleh Elakkan Memakan Durian Selepas Vaksin Bagi Langkah Untuk Berjaga-Jaga, Ini Penjelasannya

Avatar of majalahilmu

Published

on

Kalau Boleh Elakkan Memakan Durian Selepas Vaksin Bagi Langkah Untuk Berjaga Jaga Ini Penjelasannya

Kalau Boleh Elakkan Memakan Durian Selepas Vaksin Bagi Langkah Untuk Berjaga-Jaga, Ini Penjelasannya

Pada waktu sekarang ini telah sampai musim yang ditunggu-tunggukan oleh rakyat Malaysia iaitu musim durian. Ramai penggemarnya yang teringin untuk memakannya. Namun pada masa pandemik ini juga kita telah disarankan oleh KKM untuk mengambil vaksin. Tambah pula sekarang ini musim durian. Ramai yang tahu durian adalah sejenis buah yang banyak pantangnya yang perlu dijaga selepas memakannya. Oleh yang demikian, banyak persoalan yang terlintas di fikiran netizen.

Soalan

Adakah apa-apa kesan sampingan sekiranya makan durian selepas mengambil vaksin covid19? Ada apa-apa makanan yang perlu dielakkan sejurus selepas ambil vaksin? Terima kasih

BF75A605 3C7D 43A5 A3A83A372A2168D5 source

Jawapan:

Salam sejahtera dan terima kasih kerana mengajukan soalan ini.

Melalui kenyataan anda diatas, anda ingin mengetahui adakah terdapat kesan sampingan makan durian selepas suntikan vaksin COVID-19. Kami memahami kebimbangan anda dan kami akan cuba untuk membantu anda dalam masalah ini.

Untuk makluman anda, pengambilan makanan yang berkhasiat dan seimbang adalah digalakkan sebelum dan selepas mengambil vaksin. Hal ini kerana diet yang berkhasiat boleh mengekalkan dan meningkatkan tahap kesihatan seseorang.

Manakala untuk makanan yang boleh mendatangkan kemudaratan yang menyebabkan anda mengalami masalah alahan adalah tidak dibenarkan.

Sehingga kini masih belum terdapat sebarang laporan mengenai sebarang kesan sampingan makan durian selepas individu disuntik vaksin.

8ieF2peo WhatsApp Image 2021 06 24 at 9.51.57 AM 768x1024 1

Kami menasihatkan anda untuk mengelakkan ataupun mengurangkan pengambilan buah ini bagi tujuan langkah berjaga-jaga.

Namun begitu, kami memerlukan lebih banyak maklumat kesihatan anda bagi tujuan penilaian sebelum menentukan samada buah ini dibolehkan ataupun tidak selepas anda disuntik vaksin. Dibimbangi kandungan buah ini akan mengganggu keberkesanan vaksin didalam badan .

Oleh itu, anda amat disarankan untuk bercakap dengan doktor secara atas talian agar kami boleh membantu anda dengan lebih lanjut.

Kami berharap jawapan ini dapat membantu anda. Terima kasih.

Dr Sashini Seeni
General Practitioner
​​​​​​​Doctoroncall.com

Majalah ilmu: Harap kepada penggemar durian anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga mengelakkan dari kejadian yang tidak diingini. Ini hanyalah untuk langkah berjaga-jaga sahaja kerana ada segelintir orang yang tidak tahu yang dirinya banyak alahan di badan. Ingat cegah lebih baik dari mengobati. Nyawa anda sangat berharga.

Sumber: rapi.com.my

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU