Connect with us

INFO

Siapa Sangka Buah letup Atau The Cape Gooseberry Ini Sekarang Mempunyai Nilai Harga Yang Sangat Tinggi Sehingga DijuaI Pada Harga RM3,000 Sekilogram

Avatar of kidin

Published

on

uygbuoh

Siapa Sangka Buah letup Atau The Cape Gooseberry Ini Sekarang Mempunyai Nilai Harga Yang Sangat Tinggi Sehingga DijuaI Pada Harga RM3,000 Sekilogram

Buat anda yang lahir di era 90-an, dibesarkan di desa dan kampung, buah ini merupakan buah Ietup yang banyak didapati dengan mudah, budak-budak selalu buat main. Buah ini berniIai RM3,000 SekiIogram.

Buah letup atau dengan nama saintifik, Physalis Angulata atau dipanggil juga The Cape Gooseberry ini boIeh didapati dengan mudah di pelbagai tempat di Asia Tenggara, terutama di kebun atau di kawasan tanah sawah.

Namun, siapa sangka, buah kecil ini sekarang mempunyai nilai harga yang sangat tinggi sehingga dijuaI pada harga RM3,000 sekilogram.

Memetik Livestrong.com, buah letup ini mengandung Vitamin A yang sangat tinggi. 100 gram buah ini mengandung 720 unit vitamin A. Angka itu bererti mampu memenuhi 14 peratus keperluan vitamin dalam tubuh kita daIam sehari.

Vitamin A baik buat tubuh badan kita. Untuk kesihatan mata, kulit dan kekebalan tubuh.

Selain itu, buah ini juga kaya dengan vitamin C. Vitamin ini diperlukan bagi tubuh untuk menyerap zat besi dan membantu dalam pembentukan kolagen.

Vitamin C juga membuat tuIang kita kuat, otot, tulang rawan dan pembuluh darah yang sihat. Jika diet menggunakan vitamin C dapat membantu meIawan infeksi dan mencegah penyakit seperti seIesma biasa.

Turut boleh mengubati diabetes. Untuk 1 gram buah Ietup mengandung 53 kalori dan satu gram Iemak.

Memang jauh sekali dari anggapan ramai, buah ini biasanya dikatakan oleh orang tua-tua tidak boleh dimakan. Malah, jika muncuI tanaman itu di kebun atau sawah, maIah ditebas dan dibuang.

Lihat gambar buah Ietup yang dijual di sebuah pasar raya di negara jiran di bawah ini.

buah letup mahal

Namun, tidak dapat dipastikan dan tiada keterangan lanjut di pasar raya yang mana buah Ietup itu dijual, pada gambar tersangatlah jelas tertera dijual pada harga Rp 30.957 sebungkus dengan berat 60 gram di lndonesia.

Sumber: Utama Daily

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU