Connect with us

Kisah

“Sebab utamanya adalah saya menyokong pembeb4san P4lestina”, Cristiano Ronaldo menunjukkan aksi solid4riti dengan tidak menerima tawaran jutaan dolar daripada salah satu syarikat minuman yang dimiliki oleh Y4hudi

Avatar of kidin

Published

on

uwedbfiaewrd

“Sebab utamanya adalah saya menyokong pembeb4san P4lestina”, Cristiano Ronaldo menunjukkan aksi solid4riti dengan tidak menerima tawaran jutaan dolar daripada salah satu syarikat minuman yang dimiliki oleh Y4hudi

Lebih daripada seribu rakyat p4lestin melnggal dunia akibat k0nflik yang tak pernah berhenti antara Isra3l dan H4mmas di G4za. Gempuran ganas Isra3l ini mengundang kec4man dan simp4ti dari pihak dunia. Termasuk pemain bola terbaik dunia ini, Cristiano Ronaldo melakukan Santos Aveiro, yang biasa dipanggil dengan nama Cristiano Ronaldo.

Pemain yang terkenal dengan nama CR7 ini mempunyai cara tersendiri dalam menunjukkan aksi simp4ti terhadap situasi yang meng3rikan di tanah Pal3stin.

Ronaldo menunjukkan aksi solid4riti dengan tidak menerima tawaran jutaan dolar daripada salah satu syarikat minuman yang dimiliki oleh Y4hudi.

Tidak lama dahulu peny3rang Juventus ditawari kontr4k iaitu menjadi bintang ikl4n P3psi dengan bayaran tinggi. Tetapi pemain asal negara Portugal ini menolaknya dengan tegas.

Hal ini kerana Ronaldo mengetahui keuntungan yang akan digunakan. Sudah menjadi hal yang umum P3psi tidak pernah terkecuali menyumbangkan dana yang banyak untuk membantu tent3ra Isra3l.

“Pendirian saya tetap teguh untuk tidak memb4ngun kerjasama dengan mereka”, ungkap Ronaldo.

“Saya tahu, P3psi merupakan salah satu produk yang menyumbang kepada tent3ra mereka (Isra3l). Sejak dahulu hingga kini, saya tetap mengatakan tidak pada mereka!,” tegasnya.

Bukan baru kali ini saja Ronaldo menyatakan rasa solid4ritinya terhadap pal3stin, Ia juga pernah menolak bertukat baju dengan salah satu pemain Isra3l.

“Saya tidak akan menukar baju saya dengan ‘pembnuh’. Saya berada di bumi P4lestin.” Ungkapannya Saat ketika menjadi juara Piala Dunia di Brasil beberapa waktu lalu.

Walaupun sebelumnya Ronaldo kerap menilai angkuh, kesan itu segera melihat betapa tingginya rasa solid4ritinya. “Sebab utamanya adalah saya menyokong pembeb4san P4lestina”, ungkapnya.

“Selain itu, saya b3nci melihat anak-anak yang terpaksa menempuh kesucian untuk meneruskan kehldupan”.

Kepeduliannya ini ditunjukkan meski dirinya tidak pernah hidup dalam situasi p3rang yang di d3rita oleh rakyat p4lestin.

Walaupun sempat dikhabarkan bahawa ibunya pernah merencanakan untuk menggugurkannya, tetapi hidup CR7 sangatlah peduli dengan apa yang dialami oleh anak-anak tak berdos4 di Gaz4.

“Saya mau anak-anak kecil itu beb4s daripada cengkaman keg4nasan dan menjalani kehidupan yang lebih baik.”

“Walaupun saya dan keluarga tidak pernah berhadapan dengan pep3rangan seperti itu, namun saya dapat merasai sedikit perasaan mereka”.

Kapten kumpulan Portugal ini pernah hldup susah. Kperluan masa kecilnya kerap tak dipenuhi kerana kedua orang tuanya bukan seorang peniaga, mereka hanyalah kelu4rga yang sederhana.

“Ini kerana, kehldupan saya ketika kanak-kanak sangat sederhana”. “Bila mengingati saat itu, hati saya tersentuh dan sangat memahami keadaan anak-anak di sana”.

Jadi apa yang sudah kamu perbuat untuk saudara sesama muslim yang sedang tertimpa p3rang saudara. Setidaknya kita berdoa agar pep3rangan segera berakhir dan masyarakat p4lestin boleh merasakan erti daripada sesuatu kem3rdekaan dan keb3basan.

Marilah kita sama-sama terus mendoakan rakyat P4lestin agar sentiasa tabah dalam mengharungi kesus4han dan cabaran dalam menghadapi r3jim zi0nis. Semoga Allah Terus mellndungi mereka.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU